Zovu ga "Novac" i najplaćeniji je na svetu! Ali, ko su ostala devetorica sportista na listi?

Autor: Stefan Matić
četvrtak 02.01.2020.
12:54
Izvor: Sportske.net

Najpoznatiji tandem decenije zaradio milijardu evra između sebe.

Epa/Erik S. Lesser
Epa/Erik S. Lesser

Povezane vesti

Deset godina iza nas je donela vrtoglavi porast finansija svetu sporta, najzaslužniji su svakako TV ugovora tu su i poznata prava na lik i delo atleta, zatim društvene mreže koje diktiraju tržište a samim tim i cifre koje poznati brendovi ulažu u svoje ambasadore.

Forbs je odlučio da napravi listu od deset sportskih ličnosti koje su finansijsi najbolje prošle u periodu od 2010. do 2019. godine.

Deseto mesto na ovoj listi zauzima Luis Hamilton.

Petostruki šampion Formule 1 i trenutno najbolji vozač na planeti je u proteklom periodu uspeo da inkasira preko 345 miliona evra.

Mesto ispred njega zauzima jedan od najvećih u ringu Filipinac Meni Pakjao sa zaradom od 351.6 miliona evra. Naravno većina zgoditka je došla u jednom od mečeva veka kada se konačno posle meseci odlaganja susreo sa Flojdom Mejvederom. Ponos Filipana je od samo te borber inkasirao 143 miliona evra.Plan za penziju mu kreće od naredne godine.

pakjao

Osmo mesto nam daje i prvog fudbalera. U pitanju je nikada "zadovoljni" Nejmar koji se tek sada privikao na stil i život u Parizu. Brazilac je pravi dragulj za raznorazne brendove zbog svoje vidljivosti na društvenim mrežama, samo ove godine je zaradio preko osamdeset miliona evra. Njegov račun u banci je proteklih deset godina video zaradu od 360 miliona evra.

Mesto sedam i šest pripada golferima, Filu Mikelsonu i naravno Tajgeru Vudsu. Mikelson zarađuje prosečno sumu od 43 miliona evra godišnje, dok Amerikanac i jedna od ikona ovog sporta, redovan član ovih lista, inkasirao neverovatnih 556 miliona evra.

Na petom mestu imamo Rodžera Federera. Tridesetosmogodišnjak prkosi vremenu, doduše njegov novac ne dolazi većinom zbog osvajanja turnira i trofeja. Ima ogromni sponzorski ugovor sa Uniklo brendom tako da je u prethodnoj deceniji inkasirao preko 575 miliona evra.

Leo Mesi
je ove godine zaradio 115 miliona evra, više od polovine toga dolazi iz budžeta Barselone. Od 2016.godine slovi za jednog od tri najplaćenijih u svetu sporta. Njegov decenijski obrt se procenjuje na 610 miliona evra.

Mesi

Jedini košarkaš na ovoj top 10 listi je naravno LeBron Džejms. Iako je pao na godišnjoj listi najbogatijih iza sebe ima deceniju zapamćenje. Košarkaš LA Lejkersa je osvajao dva prstena sa Majamijem i Klivlendom, za deset godina je zaradio oko 612 miliona evra.

Drugo mesto i treći fudbaler na listi jeste Kristijano Ronaldo. Portugalac je bio najplaćeniji sportista u 2016. i 2017. godini kao fudbaler Real Madrida kada je zarađivao oko 90 miliona evra na godišnjem nivou. Brojka za njega u prethodnoj deceniji jeste 645 miliona evra, jasno je da Portugalac pored plate u klubu zarađuje, čak i više, kao ambasador svetskih brendova.

Naravno prvo mesto je rezervisano za Flojda Mejvedera.

Dve borbe su mu donele neverovatne zarade. Prva sa pomenutim Pakjaom mu je donela 271 miliona evra, njegova firma je i bila organizator spektakla. Druga je naravno sa Konorom MekGregorom UFC borcem kada je američki bokser uzeo 256 miliona evra. Nadimak mu je sa pravom "novac", penzionisao se sa skorom od pedeset pobeda bez poraza. Njegova uspešna dekada se zaokružuje brojem 786.5, toliko miliona evra je prihodovao u njoj.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Mirjevac
Thursday, 02.01.2020
19:42

Ovo za Ronalda nije tacno, da je zaradjivao u realu toliko novca, kad svi znamo da je uvek trazio platu koliko i Mesi ima u Barceloni ali samo jedna evro da bude veca od Mesijeve, tako da ovo nije tacno sto se pise, za Ronalda!

avatar
REV
Thursday, 02.01.2020
13:57

Meni, ponos Filipana.