Iza kupovine Junajteda stoji vlasnik PSŽ-a? Stigao ekspresan odgovor!

Autor: Ivan Cvetković
subota 10.06.2023.
15:50
Izvor: Sportske.net

UEFA ima i pravilo vezano za ovakve pojave...

Epa/Etienne Laurent
Epa/Etienne Laurent

Povezane vesti

Predsednik fudbalskog kluba Pari Sen Žermen Naser Al Kelaifi rekao je danas da nije deo pregovora o kupovini Mančester junajteda, za koju je zainteresovan jedan katarski šeik.

Govoreći u Istanbulu uoči finala Lige šampiona između Mančester sitija i Intera (21.00), Al Kelaifi se distancirao od sunarodnika šeika Džasima bin Hamada Al Tanija, koji se bori za kupovinu slavnog kluba sa Old Traforda.

"PSŽ je moj klub, moje srce i nemam veze sa Mančester junajtedom", rekao je Al Kelaifi.

U petak je objavljeno da je Al Kelaifi, koji je i predsednik Evropske asocijacije klubova, odigrao "značajnu" ulogu u razgovorima oko pokušaja šeika Džasima da kupi Junajted od američke porodice Glejzer.

Al Kelaifi je dodao da potencijalni investitori često od njega traže savet i da bi on rekao svoje mišljenje o Junajtedu ili bilo kom drugom klubu. On je rekao da mu se tokom trke Formule 1 u Majamiju obratio investitor koji je razmatrao ponude za dva neimenovana engleska kluba.

"Ne radim ni za koga. Želim najbolje za fudbal. Kada me je taj čovek pitao, rekao sam mu svoje mišljenje. Dakle, ako me pitaju za mišljenje, sigurno ću im odgovoriti. Preneću im svoje iskustvo koje imam. To je to", istakao je prvi čovek pariskog kluba.

Evropska fudbalska unija UEFA ima pravilo koje sprečava vlasnike ili kompanije da imaju "odlučujući uticaj" na više od jednog kluba koji se kvalifikuje u evropska takmičenja.

Pravilo napravljeno pre 25 godina ima za cilj da spreči sukob interesa.

Katarski bankar šeik Džasim takmiči se sa britanskim milijarderom Džimom Retklifom za vlasništvo nad Junajtedom. Procenjuje se da će engleski klub biti prodat za čak šest milijardi dolara.

Porodica Glejzer je proces prodaje kluba započela u novembru prošle godine. Oni su vlasnici Junajteda od 2005. godine.

PSŽ je u vlasništvu Katar Sport Investment grupe, koja je potrošila veliki novčani iznos na dovođenje superzvezda poput Lionela Mesija, Kilijana Mbapea i Nejmara.

Al Kelaifi je dodao da bi pozdravio odluku da katarski investitori kupe još neki evropski klub.

"Ako je u okviru propisa, zašto ne. Svi, ne samo Katarci, svi", rekao je on.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke