Rolerkoster! Barsa sad odbila Mesija, objava rata! Ali, ko sme da izađe Kataloncima na crtu?

Autor: Vladimir Stojanović
subota 29.08.2020.
12:05
Izvor: Sportske.net

Dogovor nemoguć, ne postoje nikakvi pregovori i sve miriše na sudski rasplet. Jasna pretnja Barselone...

EPA-EFE/Manu Fernandez / POOL
EPA-EFE/Manu Fernandez / POOL

Povezane vesti

Leo Mesi se neće pojaviti na početku priprema Barselone, ili takve informacije stižu iz krugova bliskih njegovim advokatima. Oni insistiraju da je kraj sezone 31. avgust, zbog pandemije i da Mesi ima pravo da napusti klub.

Barselona se jasno protivi tome, smatra da je Mesi propustio priliku da ovog leta ode bez obeštećenja i insistira da Leo nije na prodaju, osim ako neko ne plati klauzulu od 700 miliona evra.

Bertomeu je navodno odbio da se sastane sa Mesije i pregovara oko odlaska, on je poručio da može da sedne za sto, samo ako Argentinac želi da razgovara o novom ugovoru. Jasno, prvi čovek kluba ne želi žig do kraja života da je on predsednik koji je prodao Mesija.

Sa druge strane, njegova ponuda je na stolu, podneće ostavku i otići, ako Mesi ostane i ako fudbaler smatra da je Bertomeu problem kluba.

Ali, to je ucena, Bertomeu je jedan od problema, ali njegova ostavka nije čarobni štapić, Mesi je dugo vagao i želi da ode iz više razloga koje smo navodili mnogo puta. Odluka je sazrela posle debakla protiv Bajerna, ali je i pre toga, tokom proleća razmišljao o tome da napusti klub.

Mesi


I šta sada?

Jedna je varijanta sud, ako Mesi ode svojevoljno, Barselona će ga prijaviti FIFA za dupli ugovor, da li bi to značilo suspenziju, teško je reći, to je na pravnom tumačenju i disciplincima FIFA.

Na drugoj strani, postoje mišljenja, mada je u pitanju mašina katalonskih medija, da Mesi nema gde da ode sa nerešenim statusom jer bi Barsa tužila i klub koji sa njim potpiše ugovor. Drugim rečima, ako bi dobila sudski proces, Mesijevi eventualni poslodavci bi morali da im isplate 700 miliona evra, što je rizik koji niko neće preuzeti.

Sve miriše na klinč, pat poziciju, ako se Mesi pojavi sutra i odradi test protiv korone, po mišljenju njegovih advokata to bi značilo da pristaje na tezu da je pod ugovorom, pa mu savetuju da ne ide u klub.

Argentinac je želeo mirno rešenje, Siti bio spreman da pošalje neke igrače u zamenu, ali ne Bernarda Silvu kako su tvrdili mediji i ne Gabrijela Žesusa, već Erika Garsiju i Anhelinja koji su na meti Barse. Ali, neke sume od tipa 200 miliona evra koje je navodno Barselona tražila ne dolaze u obzir.

baner


Katalonci zvanično tvrde da ni 200 miliona, niti bilo kakva suma nije dovoljna, jednostavno niko ne želi da preuzme odgovornost, niti da bude označen kao čovek koji je prodao Mesija. Klub bi teško smirio navijače, dobio negativan publicitet, no, svejedno, niko i neće platiti 200 miliona.

Mediji se zabavljaju L'Ekip tvrdi da Leo ima ponudu Juventusa, što je neverovatno jer italijanski šampion nema novca. Jedini klubovi koji su u igri su Siti i Inter, a PSŽ odmerava opcije, ali čini se, nema način da zatvori finansijsku kontrukciju, iako Nejmar i Di Marija snažno pritiskaju Leonarda da uđe u trku....

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

28 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nenad Mratinković
Saturday, 29.08.2020
21:42

Sprdnja,ovako ce svaki dan novinari da salju neke poluprice i procice ceo prelazni rok, tresla se gora rodio se mis. Ostace Messi jos godinu , Barca nista nece osvojiti, on ce se glupirati poluzainteresovan kao Bale, i sledeceg leta verovatno ide u PSG ili City, eventualno u MLS kod Bechama ili tako nesto. Videcete.

avatar
Goran Stanojkov
Saturday, 29.08.2020
16:52

Ako hoce da ide na ovaj nacin sa ucenama kluba neka ide navijaci Barse nikada mu nece oprostiti izdaju kapa dole najbolji je igrac ikada netreba zaboraviti i sta je Barsa sve ucinila za njega i ta vrata su uvek otvorena ali u ovom trnutku i on je krivac sta se desava klubu treba se klub renovirati i svi koji misle da treba da odu na ovaj nacin iz kluba srecan im put i sutra bez njih Barsa je Barsa

avatar
Mirjevac
Saturday, 29.08.2020
16:46

Mesi je odlicsn igrac i naj bolji na svetu, sve ovo sto radi klubu u kojm je 20 godina NIJE dobro, taj klub muje mnogo bas mnogo pomogo naravno i on klubu, Mesi sad hoce sve da upropasti a to nije ni lepo ni korektno! Klib nije kriv za to sto je barca izgubila protiv Bajerna, vec su igrCi krivi na celu sa Mesijem, razumljibo je da sa losim trenerom i sa nekim losim igracima se mozda nije miglo pobedi, ali se moglo spreci da se izgubi sa tolikim rezultatom! Mislim da je tu vise Mesi sa igracima kriv a ne klub? Naravno naj vise je kriv predsednik i uprava, ali oni su promenjljivi i bice promenjeni, tako da Mesi hoce da ode samo sto on to hoce i ne gleda okolnosti, mislim da nece movi, igrac se nista NE pita vec se pita uhovor od igraca i naravno klub i ugovor od kluba! Barci se sad pruzila dansa da se rese nezahfslnog Mesija kome je samo nivac u pitanju, karijera mu prilazi kraju i on gleda da ti malo sto je ostalo dobro unovcu, ali nece movi kako on hoce vec kako ugobor kaze! Barca ga sad treba proda za dobre pare i da se resi coveka kojem je puno dala a on ne zahfalan! Znaci ne mora klauzula od 700 miliona ali 200 miliona i dva igraca od Citija! Pa onda neka ide i da mu se pozeli srecan put i damu se barca zahfali!

avatar
Mangus
Saturday, 29.08.2020
14:52

Juventus nema para? Nema ali naci xe ih. Jer tim u kojem bi u isto vrmee bili mesi i ronaldo bi bio marketinški toliko isplativ da bi za godinu dana sve vratili. Sta bi tek osvojili je druga prica.
Ali samo od marketinga bi Juve uzeo toliko masnu lovu da bi obojica dobili povisice

avatar
crno-crveno
Saturday, 29.08.2020
14:51

Realno ovo je sramota i mesija i barselone.

ako u ugovoru postoji datum od kad do kad moze da ode iz barse to je pravno bitno i nikakvo pomeranje sezone ne moze to da promeni. Jer je on svo vreme to znao i mogao to da iskoristi.
Sto znaci da ovo sa advokatima je samo cisto brukanje.
Drugo ako je u barsi rasulo zasuci rukave pa pokazi da si profesionalac. Evo ibrahimovic u milanu od raspalog tima napravio sve borce igrace da grizu za svaku loptu preporodio pola tima.

avatar
P. S.
Saturday, 29.08.2020
14:23

U fudbalskom smislu Messi više ništa ne znači Barsi. I ne samo on već i Suarez, a da su doveli i Neymara pride opet ne bi mogli da mrdnu iz živog blata. Da je Messi napustio Barsu pre 2-3 godine sasvim sigurno bi bilo bolje i za njega i za Barsu.

Kao što vidimo i znamo u fudbalu su na prvom mestu rezultati (trofeji) i marketing, na drugom, trećem itd. igrači, treneri, uprava, a na petom mestu igra. I tek ako su rezultati katastrofalni onda se komentarišu uprava, treneri, igrači, pristup igri, zalaganje itd., a upravo to dovodi do katastrofalnih rezultata i potpunog raspada... pre ili kasnije. E pa bilo bi to mnogo pre da nije bilo Messija, mada dobar deo zasluga pripada i Real Madridu, Atletiku, Sevilji i Valensiji koji su bili najgori baš kada je to najmanje trebalo Barsi. Titulama u Primeri i KK maskirane su očajne i sve gore partije Barse (naročito na gostovanjima), sve manje zalaganje igrača, sve nebulozniji potezi trenera u pokušaju, a debakli u LŠ od Rome i Liverpoola podvedeni pod to da se 'ne može uvek pobeđivati' i 'bio je to samo jedan loš dan'. Ogroman trud Bartomea da uništi Barsu svakako nije mogao biti ni usporen, a kamoli sprečen takvom demagogijom.

Nakon poslednjeg više-manje istorijskog debakla sledi 'revolucija', ali kakva... po Bartomeovom 'modelu'. 'Svi igrači su na prodaju', samo ovaj neće da ide, ovome ne pada na pamet, ovoga niko neće, onoga niko neće za te pare, ovaj ima previsoku platu pa ga neće zbog toga itd. Onda dovođenje ni manje ni više negoli Kumana (o kome niti jednu jedinu pohvalnu reč nema BAŠ NIKO, od igrača preko klubova do reprezentacije, ni kao treneru ni kao čoveku). I nimalo slučajno je za glavnog (a izgleda i jedinog) krivca je proglašen Suarez, ironično jedini strelac protiv Bayerna u dresu Barse, koga treba najuriti po svaku cenu. Time uz dovođenje par bezveznih igrača i eventualno jednog 'velikog imena' bi 'revolucija' bila završena, a na Messiju kao 'centru toga velikog projekta' je samo da radi isto ono što i poslednjih godina (sve do kovid-pauze): da postigne po gol ili dva u nekom 85-om ili 92. minutu na nekom gostovanju za 3 boda Barse.

Nakon Bartomeovog odlaska trebaće barem 2-3 godine ne da se Barsa vrati tamo gde je bila, već da se podigne na nivo sadašnje Sevilje u smislu igre, posvećenosti trenera i igrača utakmicama te njihovom proseku kvaliteta igrača na terenu. Ne znam koliko bi Messi uživao da je juče u dresu Sevilje podigao visoko pehar LE, kao rođendansku čestitku za svoj 38. rođendan?

avatar
MunzeKonza
Saturday, 29.08.2020
13:16

Ajde sada ozbiljno... Ja kao navijac Reala se stidim kako su oterali Raula ( meni omiljen igrac), ali da li je moguce da Barsa na slican nacin tretira Mesija?!?!

avatar
Mangus
Saturday, 29.08.2020
14:47

Ne. Ne barsa. Bartomeu. Znacajna razlika.
Kao sto je Raula oterao predsednik, a ne navijaci i "klub"

avatar
Don Carlo
Saturday, 29.08.2020
15:28

ovo nije sličan način, ovo je 5x gori način

avatar
Jasminn
Saturday, 29.08.2020
12:57

Sta je sa mnogim klubovima koji su ostali bez igraca na kraju onog normalnog djela sezone. Mnogi nisu htjeli ostati i odigrati kola poslije korone. Npr Kavani nije igrao za PSG, puno vise imas igraca u klubovima srednje klase ili klubovima koji se bore za opstanak. Klubovi ih nisu mogli natjerati da odigraju kola poslije korone istekao ugovor. Tako je i Messiju istekla ta klauzula. Da presude u korist Messija to bi bio presedan. Trebao se je odluciti do ugovorenog termina, i ostati odigrati do kraja sezone na sta svi igraci koji mjenjaju klub imaju pravo.

avatar
Mangus
Saturday, 29.08.2020
14:50

Gresis.
Mnogi od tih igraca su imali ugovor koji traje do odredjenog datuma. Taj datum je bio npr 1. Jul. Mesijeva klauzula je bila 10 dana od KRAJA SEZONE. Koje tacno sezone, Primere, LS ili čega već je stvar pravnog tumačenja. Sud može komotno da kaže da je za Barsu sezona završena ispadanjem od Bajerna i onda je mesi u pravu. A ako postoji fiksni datum, onda jr to još lakše. Ali da postoji fixni datum ne bi se barsa koprcala ovoliko

avatar
Misosesic
Saturday, 29.08.2020
18:49

Sve to stoji samo sto je sezona u Spaniji produžena a u Francuskoj je prekinuta,samim tim i Mesijeva klauzula bi trebala da bude produzena jer ona glasi do kraja sezone a ne do datuma tog i tog.

avatar
Jasminn
Saturday, 29.08.2020
12:53

U zadnje vrijeme se cesto upitam na ovom sajtu koliko ima navijaca kluba Barcelona. Ne igraca, ne ovog ne onog. Vec kluba.
Da je najgori klub-tvoj je.
Da je najgora uprava-tvoja je i proce joj mandat kad tad
Da si zadnji na tabeli-tvoj je klub proce i taj period.
Brani svoje i kad nije u pravu-tvoje je.
Za koji klub ce te navijati kad Messi ode u penziju. Izgleda da ce se nogomet prestati pratiti.
Hoce da ide? Ma neka ide, ja navijam za Barcelonu i ako vise ne zeli da bude clan MOGA kluba sretno mu bilo-papak je koji bjezi cim malo gusto postane
Uz klub i u dobru i u zlu-to je ljubav.

avatar
MunzeKonza
Saturday, 29.08.2020
13:16

Malo, isto kao sto ima i malo nas navijaca Reala.

avatar
xman
Saturday, 29.08.2020
14:06

Slicno pitanje sam i ja postavio, ali ne dobih odgovor

avatar
Бојовић Милан
Saturday, 29.08.2020
11:08

Da nije mnogo puta izjavio kako neće nikada igrati za drugi evropski klub, sve bi bilo okej...pokazao je da ne poštuje ono što je rekao, i lako može da umanji svoju “legendarnost”. Ponuda od 200 miliona uopšte nije skupa za ove klubove, od prodaje dreseva bi izvukli bar pola...ako je istina da može 100 miliona i dva igrača od Sitija - neka prihvate, treba njima kompletan remont i tu Mesi ništa ne pomaže

avatar
The KING (return)
Saturday, 29.08.2020
10:07

Koliko god da je velik igrac, odlaskom Cavija i Inijeste, videlo se da Mesi nije lider, da su mu ova dvojica cuvali ledja da je pored njih igrao rastereceno.

avatar
Nebojsa Sin
Saturday, 29.08.2020
13:14

Naravno da nije lider. Sa Argentinom nikad ništa nije osvojio.

avatar
Don Carlo
Saturday, 29.08.2020
15:33

A i u mečevima protiv Rome, Juventusa, Liverpula i Bayerna nije ni pokušao da digne ekipu, ne mora on da postigne 5 golova, ali bar da podvikne, da natjera saigrače da se potrude više, da se vrati po loptu, prekine neki napad, bilo ta. On ćuti i šetka se, ne da nije lider, nego ni l od lidera, to su potpuno drugačiji kvaliteti od fudbalskih. Pujol je bio lider Barselone, ginuo kad je trebalo ali i kad nije. Naravno nije ni blizu kalibra Mesija, sto se tiče fudbalskog umijeća, ali mu Mesi nije ni do članaka kad je u pitanju liderstvo. Velika greška sto je on kapiten.

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Saturday, 29.08.2020
09:55

Mesi ima u ugovoru klauzulu od 700 mil.€ za klub koji je iz Evrope ali za klub van Evrope ona ne vazi i ne placa se odsteta jer se islo na to da se vraca u Argentinu. Oni lako mogu Barsu izigrat tako da ga formalno uzme Nju Jork Siti i pozajmi ga Sitiju. Na kraju nece dobiti nista.

avatar
Mirjevac
Saturday, 29.08.2020
16:23

Nije bas tako, vazeci ugovor vezuje igraca dali je on u aziju ili u ameriku ili u evropu! Da je to tsko kao sto ti pises to bi napravilo lom! J. Amerikanaca oma u evtopi koliko hoces, oni bi sve to koristi samo ako im se nesto ne dopada oni bi bezsli u Americi ili kuci, ali ugovor vezuje, to su internacionalni ugovoti! Mnogi koji igraju u kini bi pobegli posto je tamo katastrofa, ali ugovori!

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Monday, 31.08.2020
13:00

Nije to ugovor na globalnoj razini nego samo Mesijev ugovor. Tako se barem pisalo cak su to i sportske prenosile!

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Saturday, 29.08.2020
09:52

Braithwaite je trazio da uzme broj 10 nakon sto mesi napusti klub

avatar
Mirjevac
Saturday, 29.08.2020
16:23

On je na prodaji i nije lepo da pises nesto sto neznas!