Roberto Bađo - Kad anđeli pevaju

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 18.02.2019.
11:01
Izvor: Sportske.net

Robi slavi 52. rođendan, potpis majstora niko neće izgrebati. Zbog čega je ovaj renesansni fudbaler bio žrtva vremena u kome je stvarao?

EPA PHOTO ANSA/FALZONE/pal/gh
EPA PHOTO ANSA/FALZONE/pal/gh

Povezane vesti

Kada je Aldo Agropi tvrdio da kada igra Roberto Bađo, "čuješ kako pevaju anđeli u njegovim nogama", Robi je već bio posvećeni budista.

Kada je neki od onih prašnjavih komentatora u Srbiji početkom devedesetih obznanio da ga zovu "Mali Buda" zbog frizure i ušao u enciklopediju gluposti, Italija je već bila zaljubljena u ovog fudbalskog propovednika.

Nevolja je bila što fudbal ne poznaje kategoriju plebiscita, treneri su redovno ignorisali nezvanična referendumska izjašnjavanja o klasi lika koji je shvatio da ne možeš da prorokuješ u svom sokaku, makar on bio calcio, najbolje fudbalsko zezanje, ikad izmišljeno.

Svet ga je upoznao kada je na Mondijalu 1990. promešao one pomešane Slovake i Čehe što su već planirali da se rastanu bez zle krvi i spaljenih kuća. Tako su i igrali, bez prevelikih očekivanja da će fudbal spasiti sklepanu državu, ali to ne umanjuje Bađovo majstorstvo.

Badjo

Istini za volju, to je bila repriza za one sa jeftinijim ulaznicama, isti takav gol dao je dok je bljuvao Vezuv u danu proslave Napolijeve titule. Nosio je "ljubičasto", nije pokvario proslavu, Maradona je ipak bio heroj tog popodneva, iako njegov tim nije pobedio.

Ali, sve posle toga je priča o onome što je moglo biti. Makar rušili najlepši grad renesanse kada je Fiorentina pucala sebi u nogu i prodala ga Juventusu, navijači nisu znali jedno, u italijanskom muzeju fudbala, turisti nikada neće pohrliti ka Robertu Bađu.

Jer, tu pesmu anđela zaglušila je estetika ružnog, italijanski pogled na svet, cinizam aktera, papir sa nacrtanim šemama, sve ono u čemu su Italijani zbilja najbolji na svetu.

Badjo

U Juventusu mu nikada nisu oprostili neizvedeni penal u Firenci i onaj ljubičasti šal koji je baš bio modni prestup u crno-beloj kombinaciji. Taj njegov povratak u Firencu u grad iz koga nije ni želeo da ode Juventini vide kao iskonski greh.

Čovek je inače u karijeri izveo 84% preciznih penala, a pamtiće ga po onome koji je promašio u Pasadeni u finalu protiv Brazila. Istorija ume da sakrije utiske, brutalna je sa brojevima, danas se retko ko seća da je Bađo bukvalno sa jednom nogom doveo Sakijevu dosadnu Italiju do finala.

Sve posle tog penala, Bađu nikad nije oprošteno, valjda je tada svaki italijanski trener shvatio da lepota neće spasiti svet.

Milan, Inter, sve te velike pozornice bile su sporedne uloge za Bađa, nije slučajno što se najbolje osećao u provinciji. Jer, Bolonja i Breša su bile baš nezavisne produkcije za tako velikog glumca, nešto gde će njegov talenat kao senka natkriliti sve ostalo, i želju da se primi gol manje, da taj lisičiji mentalitet koji im usade u trenerskoj školi u Vijaređu dobije potvrdu.

Bađov usud je bio Marćelo Lipi. U Robijevom svetu ni sati meditacije nisu dovoljni da sa filozofskim mirom prihvati ono što mu je Lipi napravio od karijere, bilo da je u pitanju Juventus, bilo u Interu tamo negde krajem veka.

Badjo

"Ne mogu da mrzim, ali da nemam mrvu poštovanja, to mogu, i znam da je sa druge strane isto"
, rekao je Roberto Bađo jednom o svom arhi-neprijatelju.

Pričalo se da će neke navode iz autobiografije morati da objasni na sudu, ali Lipi je na kraju shvatio da je ta presuda donesena, u srcima Italijana i da je on taj koji bi morao da ulaže žalbu.

Kada je u onom rimejku sa reprezentacijom koji se pretvorio u horor, Lipi zabrljao u Južnoj Africi, u libaru njegovih grehova posebno bio podvučen Roberto Bađo.

Nacija je odmah izvukla taj dokaz sa dna fioke, 2006. bio je genije, četiri godine kasnije senilni vojskovođa okružen istrošenim legionarima.

Ali, dosta o Lipiju, ovo je priča o majstoru. Ne predatoru, ne dželatu, skoro svaki njegov gol ima potpis. Gotovo nikad ih nije davao iz peterca, niti se šunjao kaznenim prostorom sa korpom za otpatke, ne, ovo je zaista unikatna kolekcija, ne postoji dovoljno vešt falsifikator u italijanskom fudbalu.

Badjo

Neshvaćen?

Nije najbolja reč, suviše prosečnih sebi lako pripisuje taj epitet, dok vrište, "Pogledajte me, tako sam genijalan, a vi ne primećujete".

Ne, Bađo je Leonard Koen u doba u kome su di-džejeve počeli da zovu muzičarima, neko koga je vreme smestilo u pogrešnu epohu. Neću reći u pogrešnu zemlju, jer u Italiji klasa uvek nađe način da se probije kroz zapenušanu gomilu.

Uspeo je i on, da im pocepa šeme, izbriše grafikone, nagrize sujetu, pokoleba veru.

Ali, nikad do kraja, fudbalski budizam je nekako bio suviše tih i nenametljiv za bučne, stroge lutkare na klupama velikih klubova.

Publika je nešto drugo, ali i ona naposletku, pamti glasnog pobednika i fanfare.

Robi je uspeo da ostane izvan toga, i danas kada puni 52. godine, daleko je od krda i mirisa italijanskog fudbala, izabrao je da ne učestvuje.

Svejedno, majstorovu posvetu fudbalu niko neće izgrebati.

Ne propustite

Komentari

34 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
neme
Monday, 18.02.2019
22:45

On je iz Juvea otisao jer je odigrao polusezonu onako solidno ali vec se videlo da je Del Pjero magija koja dolazi i tako je i bilo do povrede u Udinama Del Pjero je bio medu najboljima na svetu.

avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Monday, 18.02.2019
22:24

Све што је из Србије (или српско уопште) је ружно, глупо, зло, крваво и прашњаво. Све што је ван Србије (српства), супротно је томе... Углавном, ништа ново, 'наука' којој су нас учили 'модернисти' (интернационалисти) и њихов биолошки и духовни пород од '44. наовамо, проповедајући да 'Срби не знају ништа осим како се једе гибаница'... Бађо? Фудбалски геније, један од најбољих играча свог времена...

avatar
Znajsha
Monday, 18.02.2019
19:32

Fudbal se promenio.Nema vise takvih umetnika u stvari jos poneki mohikanac.

avatar
myspace
Monday, 18.02.2019
17:55

Ko voli ovaj sport zna da je baggio jedan od najboljih. Covek je majstor sa loptom sto je Maradona bio sa levom nogom,Baggio je bio sa desnom. Imao je vise od 6 operacija kolena bukvalno je igrao povredjen skoro cele karijere. Igrao je u seriji A koja je defazivno sada jaka a tada je bila zid. Svaki tim je od prvih 10 imao je worldclass stopere.

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Monday, 18.02.2019
17:41

Lipija takodje ne mogu da smislim jer je imao očigledno nešto protiv fudbalskih umetnika, isto tako je skoro uništio karijeru velike nade Juventusa i italijanskog fudbal, Fabricija Mikolija.. I Mikoli je slično izjavio za Lipija..

avatar
NikkiCFC
Sunday, 18.02.2018
15:35

DJ-evi jesu muzicari. Treba ti da odes na dobar rave...

avatar
ZeroKul
Sunday, 18.02.2018
15:14

Virtouz...Milina ga bilo gledati i u dresu Breše na samom zalasku karijere...n🎵🎵🎵

avatar
indija durot
Sunday, 18.02.2018
12:29
avatar
amigo999
Sunday, 18.02.2018
12:24
avatar
mosala1983
Sunday, 18.02.2018
12:22

О Бађу ми мало старији доста знамо, али није на одмет потсетити се. Наим текст је у духу једног новинара из блица који је увек патетичан. Могло ј мало више о њговој каријери успесима велемајсторским головим уместо опште патетичне приче. Сад ко не зна ко је Бађо, после овог текста му ништа није јасније осим да је прешао из Фиренце у Торино. Мршав текст пун патетике какве не волим. Заслужује мали Буда боље.

avatar
Bookmaker81
Monday, 18.02.2019
12:48

Istina. Ispade da je bio veciti talenat i majstor, koji nije mogao da izadje iz senke, niti da se istakne tamo gde se cene "mesari" i taktika je uvek ispred lepote. Ko ga je gledao, zna da to nije bas tako i da je itekako zapamcen medju onima koji fudbal ne dozivljavaju kao puko osvajanje tri boda kod kuce sa 1:0 ili jednog boda na strani sa 0:0. Istinski majstor i meni licno jedan od omiljenih igraca, ikada.

avatar
ACACHELSEA
Sunday, 21.05.2017
14:19

Da je sada aktivan bio bi uz rame mesiju i ronaldu.Nista nije losiji od njih.

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Monday, 13.03.2017
20:25

Kao klinac sam se najviše ložio na Badja i Ravanelija, i dan danas ih obožavam.. Istinske majstorčine..

avatar
Sunday, 19.02.2017
06:34

da nije bilo badja ne bi ni videli finale prvo ih je iscupao protiv nigerije pa onda protiv spanije , zatim oba gola za pobedu protiv bugara i u mrtvom finalu jedini koji je hteo da igra a ne da brani gol.

avatar
Sunday, 19.02.2017
06:32

1.zidan-2.ronaldo da lima-3.badjo-4.del piero-5. ronaldinjo - 6. maradona to je lista najboljih svih vremena

avatar
MicaGa
Sunday, 21.05.2017
17:04

1.ronaldo (brazilac) - 2. zidan,ronaldinjo, maradona

avatar
AstorRed
Sunday, 21.05.2017
21:33

Pele,maradona,zuba,zidan ili ronaldinjo pa svi onda redom od rivalda,kake pa do mesija i ronalda!

avatar
Sunday, 21.05.2017
19:45

tako nekako, sve u svemu Zidan i Ronaldo Da Lima dele prvo mesto

avatar
Dario Hubner
Saturday, 18.02.2017
17:54

Legenda,ko nije voleo ovog majstora..Kako se Italija bunila 2002.godine zato sto Trapatoni nije hteo Badja da povede na SP.A isao Delvekio.I normalno cuveno Bresino prolece 2001.godine.Badjo i Hubner u spicu,Pirlo iza diriguje i salje im lopte na tacni,pa braca Filipini,dve velike radilice,Almo Diana,kasnije sjajni bek Sampdorije,mladi Bonera i skoro duplo stariji Filipo Gali,legenda Milana.I Cuveni vuk Karlo Macone na klupi.U decembru ih otpisali,u maju slavili ulazak u Evropu..Jako lepa vremena.

avatar
ACACHELSEA
Sunday, 21.05.2017
14:19

To je bio fudbal,a ne ovo.

avatar
Deki.Stankovic.5
Monday, 18.02.2019
14:15

Sad si me skroz vratio u ta vremena nabrojavsi sve ove igrace,e to su bila vremena i fudbal,Italijanski fudbal pa sve ostalo....

avatar
stevan_vasic90
Saturday, 18.02.2017
16:29

Kad čitava suština fudbala stane u par slika...

avatar
S-I-M-K-E_
Saturday, 18.02.2017
16:00

Roberto Badjo,sjecam ga se kao dijete,kada je igrao za Bresu...Ee,kakva su to vremena bila a Italijanska Liga bila na svom vrhuncu...To je vrijeme kada sam i poceo da gledam fudbal.

avatar
fabricio
Saturday, 18.02.2017
17:29

hahahahahahahahahashs

avatar
Madridista
Saturday, 18.02.2017
18:21

Otiso na Gugl kuck Roberto Badjo Wikipedija vidio gdje je sve igro i sad pise ovdje da drugi pomisle da prati fudbal prije 2009... E to vam je Simke dame i gospodo

avatar
A.Shevchenko 7
Saturday, 18.02.2017
15:54

Legenda, heroj jednog vremena i mog detinjstva, Kalco u to vreme je bio nesto sto fudbal vise nikada nece ponuditi...

avatar
Don Silvio
Saturday, 18.02.2017
15:38

Ono sto zovu fudbalskom tehnikom on je to imao u malom prstu destne noge

avatar
Juventino SS
Saturday, 18.02.2017
14:52

Pogledaš samo sliku ove dve fudbalerčine i kažeš: današnji fudbal je mnogo bogat parama ali siromašan klasama.

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Saturday, 18.02.2017
14:41

Srecan rodjendan! Italijani ga zovu Bozanski (konjski) repic, mislim da ga je Djurkovic zbog toga nazvao Malim Budom, ali ipak to nije razlog da ga nazivas prasnjavim. Nije to (bilo) uopste posteno prema legendi Robertu, pre njega su vec dvojica njegovih promasila u seriji, a verovatno bi i sami Brazilci odmah dali taj peti penal, ovako se svi secaju samo coveka koji je preuzeo odgovornost i nije uspeo u nameri, i ruzno je i glupo posmatrati ga kao tragicara, a nadasve i nepravedno. Ima neke lepote u tome sto su mu neki treneri priredjivali, misteriozne cak, da nije bilo tog antagonizma (ovo se odnosi samo na njega nego i na mnoge ingeniozne figure- heroje i ikone svojih era), mozda ni on sam ne bi imao bas takav kultni status:-D

avatar
Sunday, 18.02.2018
13:23

* ne samo na njega

avatar
lonchy2909
Monday, 19.02.2018
18:24

Brate ljudi su takvi da pamtesamo lose. Mozes deset puta biti junak, ali ako zaribas kada je glavno nakace ti etiketu gubtika I to ti je samo ljudska glupost. Znamto jer samsam osjetio na svojoj kozi.