Navijač Zvezde prodaje ono što mu je spasilo život na Maksimiru '90!

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.03.2018.
11:03
Izvor: Sportske.net, b92.net

Oglas o kojem ovih dana priča i Srbija, ali i region.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Sada već davnog 13. maja 1990. godine bili smo svedoci teških incidenata na zagrebačkom ''Maksimiru'', gde je trebalo da bude odigran duel između Dinama i Crvene zvezde.

Ovaj događaj mnogi simbolički predstavljaju kao uvod u krvavi rat koji je zahvatio prostore bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

Već 28 godina je prošlo od tada, ali oni koji su bili prisutni na pomenutom objektu u to vreme i dalje odlično pamte svaki detalj ovih nemilih dešavanja, jer su mnogima od nih i živti bili ugroženi.

Ovih dana nas je na ove incidente podsetio i - jedan oglas na sajtu ''Kupujem - prodajem'', gde je na prodaju dato polomljeno sedište sa Maksimira koje je jedan od navijača Crvene zvezde iz Subotice tada koristio kao štit od kamenica kojima su bili zasuti.

B92 je preneo tekst oglasa, koji je u međuvremenu obrisan pošto su se mediji u regionu nadugačko raspisali na ovu temu...

''Toga dana 13.05.1990. godine, još kao pitomac Vojne gimnazije u Zagrebu, otišao sam sa drugarima na sever nekoliko sati pre početka utakmice.

Prvo je preleteo sladoled ka nama od strane navijača Dinama koji su bili smešteni takođe na severnoj tribini, ali iznad nas i odvojeni nekakvim limenim pločama. Preletela je i plastična flaša, tamo i nazad. Delije su počele da lupaju po onim limenim pločama, a one su postepeno popuštale.

Grupa navijača Dinama je nekako uspela da napusti taj deo tribine iznad nas i mi smo ovladali celom severnom tribinom. Sa istoka i zapada su počeli da nas gađaju kamenjem.

Od svog tog adrenalina kidali smo ta sedišta, malo iz obesti, ali i da se zaštitimo od kamenja kojim su nas gađali.

U svem tom metežu napustili smo Maksimir, prvo dok se nije otključala kapija zaklanjajući se iza povećeg drveta nas dvadesetak (lično braneći se ovim sedištem od kamenica koje su i dalje padale sa zapadne tribine), a nakon toga i od navijača Dinama koji su ostali van stadiona.

Sedište je prokrijumčareno ispod jakne do sobe, pa nakon toga i do kuće mojih roditelja. Sve ove godine je putovalo gde god da sam službovao (Priština, Niš, Užice, Apatin i sada je u Subotici) kao draga uspomena... Verujem da je jedino sa tog događaja'',
pisalo je u tekstu oglasa.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 21.03.2018
12:33

Juce sam to procitao,uglavnom doticni ima valjda 583 pozitivne ocene i nijednu negativnu,samo je ipak preterao sa cenom,jer nije da je lopta,dres ili nesto slicno,nego je izlomljena stolica,koja po svemu sudeci njemu bitna,ali drugim ljudima i neverujem.

avatar
Man united
Wednesday, 21.03.2018
20:34

А колику је залупио цену?

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 21.03.2018
21:26