Partizanove ostrvske priče...

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 29.08.2014.
20:48
Izvor: Sportske.net

Partizanova klupska istorija postaće u novoj sezoni bogatija za novih šest utakmica iz grupne faze jednog od dva elitna klupska takmičenja. "Grobari" će ponovo biti privilegovani a poslastica sledi već u prvom kolu grupe "C" kada u Humsku stiže Totenhem.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Kada su se iz azerbejdžanske "džungle" vratili modrih cevanica ali sa plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope, fudbaleri Partizan sigurno nisu razmišljali o onome što sledi. Još šest evropskih utakmica od kojih će klub iz Humske dobro zaraditi stigle su u pravi čas, u sezoni u kojoj su ostali srpski klubovi "potršeni" sa evropske scene.

Partizan je šesti put u svojoj novijoj istoriji stigao do grupne faze takmičenja koje je nekada nosilo naziv UEFA Kup a voljom žreba crno-beli su smešteni u grupu sa Totenhemom, Bešiktašom i Asterasom iz Tripolija.

Najkvalitetnija ekipa sa kojom će se Partizan sastati već na startu grupne faze takmičenja dolazi iz srca Londona, iz zemlje u kojoj se živi za fudbal a čija se najkvalitetnija liga doživljava kao najbolja na svetu.

Partizanova istorija prošarana je duelima sa klubovima iz Engleske a neretko su crno-beli igrali i protiv timova koji dolaze iz zemalja koje pripadaju Britanskom kraljevstvu (Seltik, Rendžers, Ril...).

Najsvetlija stranica istorijata duela koji su crno-beli igrali protiv engleskih klubova svakako je ona iz 1966. kada su "Partizanove bebe" eliminisale slavni Mančeter Junajted u polufinalu Kupa Evropskih Šampiona.



Ostalo je zapisano da je Partizan prvi meč dobio rezultatom 2:0 a u revanšu je Mančester uspeo da dođe do trijumfa od 1:0, nedovoljnog da eliminiše crno-bele koji su kasnije u čuvenom briselskom finalu poraženi od Real Madrida.

Osvrnemo li se u nešto skoriju prošlost, možemo reći da Partizan za Ostrvo vežu jako lepe uspomene ali i teški porazi.

Od 2000. godine Partizan se u evropskim takmičenjima četiri puta sastajao sa engleskim predstavnicima među kojima Lids, Njukasl, Midlsbro i Arsenal.

Nešto stariji pamte dvomeč sa Lidsom kada crno-beli nisu imali priliku da pred "Grobarima" ugoste Engleze zbog bombardovanja koje je okončano samo koji mesec pre dvomeča sa Lidsom.



Utakmica prvog kola tadašnjeg UEFA Kupa igrana je u Herenvenu 16. septembra 1999. godine a Lids je slavio rezultatom 1:3, iako je Partizan poveo imao šansu da iz penala povede sa 2:1 ali je Najdžel Martin odbranio udarac Vuka Rašovića.

Dve nedelje kasnije Lids je minimalnom pobedom overio plasman u drugo kolo UEFA Kupa a Partizan je naredno odmeravanje snaga sa jednim engleskim klubom učinio spektakularnim.

Dobro se pamti leto 2003. godine kada je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Šampiona Partizan za rivala dobio Njukasl Junajted.

Posle beogradskih 0:1 usledio je istorijski revanš na "Sent Džejms Parku" kada je Partizan slavio minimalnim rezultatom a potom u penal seriji izborio mesto u grupnoj fazi Lige šampiona!



Nakon tog 27. avgusta 2003. godine crno-beli su još dva puta gostovali engleskim klubovima u takmičarskim mečevima.

Za zaborav je bio rezultat iz 2004. godine kada je Midlsbro deklasirao Partizan sa 3:0 ali je klub iz Humske tada izborio mesto u eliminacionoj fazi Lige UEFA i kasnije stigao do 1/4 finala.

Najsvežiji su dueli sa Arsenalom u grupnoj fazi Lige šampiona iz sezone 2010/2011. Obe utakmice Partizan je izgubio rezultatom 3:1 ali se crno-beli ipak nisu obrukali protiv znatno kvalitetnijeg i finansijski moćnijeg rivala.

Istorija okršaja sa Englezima biće nastavljena 18. septembra u Beogradu kada u Humsku stiže Totenhem.

Klub iz Londona odlično je otvorio sezonu u Premijer ligi ali u Partizanu imaju pravo da se nadaju da će prvi put posle 1998. godine i pobede od 1:0 nad Njukaslom jedan engleski tim položiti koplje na stadionu u Humskoj.

Ne propustite