Top 10 prekida zbog haosa

Autor: Boban Filipović
sreda 15.10.2014.
23:12
Izvor: Sportske.net

Sinoćne nemile scene sa stadiona JNA navele su nas da bacimo pogled u prošlost i prisetimo se događaja koji su imali sličan epilog. Prema ovoj listi Srbija deli prvo mesto sa Engleskom i Alžirom. Do haosa na stadionima na utakmicama repezentacija nekako n

Beta/AP Photo/Marko Drobnjakovic
Beta/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Povezane vesti

Senegal - Obala Slonovače, kvalifikacije za Afrički Kup Nacija (oktobar 2012)

Didije Drogba je postigao dva gola u Dakaru posle samo 15 minuta igre, to je izazvalo gnev domaćih navijača na tribinama, meč je prekinut, a Senegal automatski eliminisan.



Italija - Srbija, kvalifikacije za EURO 2012 (oktobar 2010)

Svima dobro poznata priča iz Đenove, meč prekinut i registrovan rezultatom 3:0 za 'Azure', njihov tadašnji selektor Ćezare Prandeli je tada izjavio kako ništa slično nije doživeo u životu. 'Orlovi' su po treći put za redom ostali bez plasmana na smotru najboljih 'Starog kontinenta'.



Danska - Švedska, kvalifikacije za EURO 2008 (jun 2007)

Sudija Herbert Fandel je prekinuo meč u 89. minutu zbog upada danskog navijača i napada na njega. Lud meč u Kopenhagenu, Danci su se sa 0:3 vratili na 3:3, Poulsen je isključen zbog udaranja Markusa Rozenberga pri tom rezultatu, Fandel je svirao penal za goste, ali zbog pomenutog meteža je meč prekinut i kasnije registrovan rezultatom 3:0 za Šveđane.

danska svedska

Francuska - Alžir, prijateljski meč (oktobar 2001).

Prvo odmeravanje snaga dvaju reprezentacija od proglašenja nezavisnosti Alžira od Francuske (1962). Pre početka meča na "Parku Prinčeva" neprijatnost zbog zviždanja 'Marseljezi' u sred Pariza, a utakmica je prekinuta 15-ak minuta pre kraja pri rezultatu 4:1 za "Trikolore" zbog upada navijača Alžira na teren.

Zimbabve - Južna Afrika, kvalifikacije za Mondijal 2002 (jul 2000).

Stampedo sa tribina stadiona u Harareu odneo je 13 života. Metež je krenuo usled provokativne prosleve gola Derlona Baklija, kojim je "Bafana Bafana" povela sa 2:0.

zimbabve

Republika Irska - Engleska, "prijateljski" meč (februar 1995).

Pre početka utakmice zvižduci dok su intonirane himne sa obe strane. Irci su poveli sa 1:0, navijači 'Gordog Albiona' krenuli da lome stolice i prave štetu na "Lansdaun Roudu" u Dablinu, policija je intervenisala, a sudija Dik Jol prekinuo meč. Epilog je 50-ak povređenih na tribinama.



Egipat - Alžir, kvalifikacije za Mondijal 1990 (novembar 1989)

Ovaj meč možda i nije baš za ovu listu jer je završen i to rezultatom 1:0 za "Faraone". Haos je nastao posle meča kada su Alžirci nezadovoljni suđenjem krenuli u obračun i sa protivnikom i sa arbitrima. Gostujući navijači su ušli u sukob sa egipatskom policijom, a reprezentativac Alžira Lakdar Belumi je lekaru egipatske reprezentacije 'isterao' oko.

egipat alzir

Brazil - Čile, kvalifikacije za Mondijal 1990 (septembar 1989)

"Rohosi" su na "Marakani" imali imperativ pobede kako bi se našli na planetarnoj smorti najboljih u Italiji. Međutim, "Karioke" su povele 1:0, a u drugom poluvremenu golman gostiju Roberto Rohas pao je kao pokošen krvave glave, pogođen dimnom bombom. Igrači Čilea su odbili da nastve da igraju zbog lične bezbednosti, a istragom FIFA ustanovljeno je da je Rohas sve iscenirao. FIFA je kaznila Čile zabranom učešća na Mondijalima '90 i '94.



Engleska - Škotska, turnir Velike Britanije (jun 1977)

I ovaj meč nije prekidan, već je haos nastao posle. Škotski navijači su 'odlepili' nakon pobede rezultatom 2:1 na "Vembiliju", uleteli su na teren posle meča i polomili prečku na jednom golu, čupali busenove trave i kidali grumenove zemlje za uspomenu na istorijski trijumf u hramu fudbala najvećeg rivala.



Peru - Argentina, kvalifikacije za Olipmijadu u Tokiju (maj 1964).

"Inkama" je igrala samo pobeda. Dvojica domaćih navijača uletelo je na teren Nacionalnog stadiona u Limi nezadovoljna sudijskim odlukama nakon izjednačujućeg gola "Gaučosa". Policija reaguje strašnom represijom nad njima, što izaziva bes na tribinama i kreće haos. Veliki sukob civila i policije, koja problem pokušava da reši bacanjem suzavaca. Epilog svega je strašna  tragedija - 328 poginulih!

Ne propustite