Brojne reakcije iz Rusije posle izbacivanja sa Olimpijskih igara

Autor: Beta Beta
utorak 05.12.2017.
23:12
Izvor: Beta

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je večeras da je "bolna" odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da suspenduje Olimpijski komitet Rusije sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, u Južnoj Koreji.

Beta/AP Photo/Matt Slocum
Beta/AP Photo/Matt Slocum

Povezane vesti

MOK je danas suspendovao Olimpijski komitet Rusije sa Igara u Južnoj Koreji, ali je ruskim sportistima dozvoljeno da učestvuju na tom takmičenju.

"Da li je bolno? Veoma. Da li ćemo preživeti? Da!", napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Oni će moći da nastupe kao neutralni takmičari, pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je večeras da je sportistima te zemlje potrebno vreme kako bi razmotrili da li će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjončangu.

Žukov je naveo da će ruski sportski zvaničnici i sportisti razgovarati i razmotriti sve opcije pre donošenja konačne odluke o učešću, ali nije naveo kada će se taj sastanak održati.

Dvostruka svetska prvakinja u umetničkom klizanju Evgenija Medvedeva nije danas mogla da kaže da li će na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama učestvovati kao neutralni sportista.

"Razgovaraćemo još o tome, još je rano za takva pitanja", rekla je ona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da bi bilo ponižavajuće da se sportisti iz te zemlje takmiče bez nacionalnih simbola.

Počasni predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Leonid Tjagačev
rekao je večeras je bi sportisti te zemlje trebalo da se takmiče u Pjongčangu kao neutralni sportisti.

"Dozvolite mladim sportistima koji se nisu takmičili u Sočiju da učestvuju, neka pokažu da smo iz Rusije i da nismo izgnanici", rekao je on.

Ne propustite