Neka se COVID-19 od ski skakača kloni, za potpuno uzivanje u novoj sezoni!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 19.11.2020.
19:09
Izvor: Borisav Tijanić

Spremni za novu sezonu? I ovoga puta vas naš saradnik Bora Tijanić upućuje u veliko takmičenje koje nam sledi.

EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Povezane vesti

Druga polovina novembra u koju smo zagazili, svake godine počinje polako u ljudima da budi razmišljanja o zimi i o praznicima koji su nekako sinonim za zimski period. Takođe to je period u kome bela boja preuzima primat na sportskim borilištima, a sportisti koji su se opredelili da svoje karijere grade nadmetanjima na snegu, da pokažu svoje najbolje mogućnosti. Novembar 2020. je mnogo, mnogo drugačiji nego godinama unazad. Pandemija virusa COVID-19 odrazila se na razmišljanja i život svih nas, a isto tako neizbežno je bilo da ima uticaj i na zimske sportove koji trebaju započeti svoju ovosezonsku kampanju.

Kada su ski skakači takmičenjem u Trondhajmu polovinom marta prinudno okončali sezonu 2019/2020, vikend pre planiranog tradicionalnog kraja na Planici zbog pojave virusa, sigurno nisu verovali da će on imati uticaj i na narednu sezonu. Osam meseci je prošlo, sezona 2020/2021 je pred nama, ali nažalost COVID-19 je i dalje prisutan i diktiraće tok sezone. Kao i u ostalim sportovima i ski skokovi će bar na početku sezone biti uskraćeni za ono što je u sportu najvažnije, prisustvo navijača na tribinama. Ipak, i pored svih problema sa organizacijom takmičenja, sve ljubitelje ski skokova treba da raduje povratak skakača na zaletišta, a oni su spremni da se bore sa svim sportskim i vansportskim izazovima.

Austrijski superstar Štefan Kraft ulazi u sezonu kao vlasnik Kristalnog globusa namenjenog najboljem u Svetskom kupu. Tokom leta zbog pandemije nije bilo internacionalnih takmičenja, i zato je više nego ikada nezahvalno prognozirati ko će zablistati tokom sezone. Svetski šampionat u ski letovima koji je prvobitno bio zakazan za poslednji vikend predhodne sezone, zauzeo je svoje mesto u ovogodišnjem kalendaru i biće održan u decembru na Planici. Oberstdorf će krajem februara i početkom marta biti domaćin ski skakačima i ostalim nordijcima u okviru Svetskog šampionata u nordijskim disciplinama, tako da će biti puno prilika za trofeje tokom sezone.

Kada se pogledaju sastavi reprezentacija, može se videti da su se nacionalni selektori uglavnom odlučili za proverene snage. Neizbežno je pomenuti vest koja stiže iz Japana, a koja će razočarati navijače širom sveta. Noriaki Kasai nije uspeo da izbori svoje mesto u nacionalnom timu, i vrlo je verovatno da ga prvi put nakon 32 godine nećemo gledati u Svetskom kupu! Prvo takmičenje u Svetskom kupu biće održano u Visli, gde će pre svega moćni poljski tim imati priliku da na domaćem terenu pokaže trenutnu formu.

Najbolji ski skakači sveta će se potruditi da nam obezbede neizvesnost u takmičenjima, a navijaćemo da te neizvesnosti ne bude u organizaciji istih. Karavan ski skakača kreće na put u nepoznato, a kada se krajem marta budu sumirali utisci, nadam se da ćemo moći da kažemo da je to bio uspešan put, pun fantastičnih sportskih momenata.

Piše: Borisav Tijanić

Ne propustite