Turneja Četiri skakaonice – Neizostavni deo novogodišnje bajke

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 28.12.2020.
14:50
Izvor: Sportske.net

Pročitajte najavu Četiri skakaonice našeg saradnika Borisava Tijanića.

Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Beta/AP Photo/Matthias Schrader

Povezane vesti

Turneja Četiri skakaonice… Odakle početi priču o ovom takmičenju za koje se može reći da se izdvaja u svetu sporta. Mnogo tradicija u raznim sportovima se i danas neguje, ali Četiri skakaonice su posebne jer su deo novogodišnje, praznične atmosfere. Svako od nas koji godinama sa radošću deteta gleda novogodišnje skokove, ima svoju priču vezanu za Četiri skakaonice, sećanja koja evocira. Zbog tih specifičnih osećaja koje one bude u tim prazničnim danima, ovo takmičenje je toliko jedinstveno.

Kao i sve velike stvari koje su se desile čovečanstvu kroz istoriju, Četiri skakonice su to što jesu danas zahvaljujući nekolicini vizionara. Predstavnici klubova iz gradova u kojima se turneja i dan danas održava su imali viziju, san o zajedničkom takmičenju. I taj san je pretvoren u realnost 1. januara 1953 godine takmičenjem u Garmišpartenkirhenu, a 20000 posetilaca toga dana nisu bili svesni da su bili svedoci istorije. Četiri skakaonice su kroz godine opstajale, rasle uprkos izazovima sa kojima su se suočavale. Turneja je rađala mnoge sportske heroje, a sama pobeda na Četiri skakaonice je dovoljna da se stekne status skakačkog superstara.

Ovogodišnje izdanje će biti 69. po redu, i nažalost biće prvo koje će biti održano bez prisustva publike. COVID-19 i dalje ne dozvoljava da se sportski događaji vrate u normalu kada je prisustvo publike u pitanju, pa su organizatori i pored velikih napora morali doneti tu nepopularnu odluku.

Da obnovimo gradivo kada su u pitanju skakaonice koje će biti poprište borbi za naslov najboljeg na 69-oj turneji. Skakaonica “Šatemberg” u Oberzdorfu standardno ima privilegiju da otvori svako izdanje, tako će biti i sada. Prvi novogodišnji dan nezamisliv je bez koncerta Bečke filharmonije, ali i skokova u Garmišpartenkirhenu. Nakon nemačkog dela turneje sledi selidba u Austriju, prvo u Inzbruk, a u Bišofshofenu šestog januara dobićemo novog pobednika Četiri skakaonice.

Poljak David Kubacki je prošlosezonski junak, i na njemu je da učini ono što je najteže u sportu, da odbrani naslov. Kroz istoriju turneje često favoriti pre početka takmičenja nisu uspevali da opravdaju svoju ulogu, tako da ako opet budemo imali senzacionalnog pobednika to će biti jos jedna epska epizoda koju su nam Četiri skakonice priuštile. Halvor Egnar Granerud iz Norveške, mladić koji je ove sezone eksplodirao u Svetskom kupu ima tu nezahvalnu ulogu i breme favorita, ali i u isto vreme priliku da pokaže svetu da je spreman da postane deo skakačke elite. Markus Ajzenbihler i Karl Gajger su nade Nemaca da nakon Svena Hanavalda ponovo mogu da imaju pobednika Četiri skakaonice, a veliki šampioni Štefan Kraft i Kamil Štoh zatvaraju krug najvećih favorita.

Propozicije takmičenja ostaju iste, 25 pobednika parova iz prve runde dobijaju priliku da imaju još jedan skok, kao i 5 najboljih srećnih gubitnika. Poeni se sabiraju i nakon poslednje serije u Bišofshofenu takmičar sa najviše poena zaslužiće „Zlatnog Orla” namenjenog pobedniku.

Kao što rekoh publike neće biti da pozdrave takmičare, pruže im podršku i daju dodatni adrenalin, ali će gledaoci širom sveta biti zu male ekrane i navijati za svoje favorite u prazničnoj atmosferi.

Danas su na programu kvalifikacije u Oberzdorfu, dok ćemo sutra u zvaničnom takmičenju dobiti pobednika ove skakonice.

Ne propustite