FIA oduzima titulu Ferštapenu? Oglasio se Red Bul!

Autor: Lazar Nikolić
subota 01.10.2022.
16:13
Izvor: Sportske.net, Beta

Odbacili tvrdnje.

EPA-EFE/Ali Haider
EPA-EFE/Ali Haider

Povezane vesti

Direktor ekipe Red Bul Kristijan Horner odbacio je danas tvrdnje da je ekipa prošle godine prekršila ograničenje budžeta u Formuli 1 i rekao da se razmatra sudski postupak ako te "fiktivne tvrdnje" ne budu povučene.

Formula 1 je prošle godine postavila budžet od 145 miliona dolara. Vozač Red Bula Maks Ferštapen je tada osvojio prvu šampionsku titulu u kontroverznoj završnici poslednje trke u sezone u Abu Dabiju, pošto je posle pogrešnih odluka direkcije trke pobedio Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Italijanski i nemački mediji preneli su da je Red Bul premašio budžet za pet odsto, odnosno za oko sedam miliona dolara, što predstavlja težu materijalnu povredu kažnjivu zabranom. Manje od pet odsto se smatra manjim prekršajem koji bi mogao da dovede do oduzimanja bodova ili suspenzije. Međutim, ne čini se da će Ferštapenu titula biti oduzeta.

Direktor Mercedesa Toto Volf pozvao je Međunarodnu automobilsku federaciju (FIA) da preduzme korake, ukoliko su Red Bul ili druge ekipe prekršile pravila. Slično je tražio i Ferari.

"Bili smo pomalo zatečeni komentarima naša dva rivalska tima. Podnesci između FIA i ekipa su poverljivi, ne znam kakav je nivo podnesaka naših rivala i baš me zanima odakle dolazi njihov izvor informacija za ove fiktivne tvrdnje", rekao je Horner.

On je rekao da se radi o kleveti i da je vreme objavljivanja takvih tvrdnji povezano sa Ferštapenom, koji je na korak od osvajanja druge uzastopne šampionske titule.

"Može se pretpostaviti da nije slučajno što ovo dolazi u trenutku kada Maks ima prvi pokušaj da osvoji šampionsku titulu. Ovde govorimo o ograničenju troškova pre nego o fenomenalnim učincima koje je Maks prikazivao prošle godine. To je prikrivena taktika koja se koristi da se možda umanji nedostatak performansi naših rivala", naveo je Horner.

Od 2014. godine Mercedes je osvajao titule u konkurenciji konstruktora, ali njegovi vozači Hamilton i Džordž Rasel nisu pobedili nijednom ove sezone.

Ferari je poslednji put bio šampion 2007. kada je titulu osvojio Kimi Raikonen, a ovu sezonu ekipa je obeležila brojnim greškama.

FIA je navela da je u toku procena finansijskih podataka koju su ekipe poslale za 2021. godinu.

"Navodna kršenja finansijskih propisa, ako ih bude, rešavaće se u skladu sa formalnim procesom navedenim u pravilima. FIA konstatuje znatne i nepotkrepljene spekulacije i nagađajnja u vezi sa ovim pitanjem, ponavlja da je procena u toku i da će se poštovati proces bez razmatranja bilo kakve spoljne diskusije"
, navodi se u saopštenju.

Horner je rekao da je ekipa spremna na sudski postupak ako se tvrdnje protiv Red Bula ne povuku.

"FIA je saopštila da nije završila proces i ako se ne povuku ove izjave, mi ćemo to shvatiti vrlo ozbiljno. Razmotrićemo sve dostupne opcije, pošto su apsolutno neprihvatljivi jučerašnji komentari, koji su kleveta za ekipu, brendove i Formulu 1", dodao je on.

FIA bi do srede trebalo da donese presudu, kada izda odgovarajuće sertifikate, a spekuliše se da je Aston Martin druga ekipa koja je navodno prekršila ograničenja za 2021. godinu.

Ne propustite