Formula 1 je sve luđa - Tragedija za Meklaren, centurion Hamilton i uporni Maks za osmehe najvećih rivala!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 26.09.2021.
15:39
Izvor: Sportske.net

Kakva trka, kakva sezona!

 EPA-EFE/Yuri Kochetkov
EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Povezane vesti

Britanski automobilista Luis Hamilton pobedio je na trci za Veliku nagradu Sočija i tako ostvario svoj 100. trijumf u karijeri, što nikome nikada nije uspelo za rukom.

Iako je izostala borba između dva najljuća rivala u ovoj sezoni Formule 1, videli smo veliku dramu u Sočiju, a sve je izazvala kiša u poslednjih nekoliko krugova.

Kada bismo opisivali šta se sve dogodilo na ovoj trci, verujemo da bi izveštaj sadržao stupaca koliko Luis Hamilton ima trijumfa. Britanac je prvi čovek u istoriji sporta koji je ostvario 100 pobeda u karijeri.

Krenuo je loše i sa četrtog mesta pao na sedmo, ali je znao da je Maks Ferstapen zaglavljen pozadi i smireno je radio ne bi li došao do ovog trijumfa. Jurio je za Landom Norisom koji je bio bolji u duelu sa Karlosom Sajncom iz Ferarija i u završnici trke imao sve u svojim rukama, ali nije mu se dalo da dođe do prve pobede u karijeri.

Niko nije bio spreman za vlažne vremenske uslove, kiša se jeste najavljivala za sam finiš, ali sve ekipe su se nadale da će izbeći tako nešto. Vodila se ljuta bitka između dva Britanca Landa Norisa na liderskoj i Luisa Hamiltona na drugoj poziciji za pobedu, bolidi su se teško kontrolisali na gumama za suve vremenske uslove i morali su da se povuku potezi.

Luis Hamilton je to učinio posle prvobitne "varke" kada su izvukli mehaničare iz garaže, ali Meklaren nije naseo na tako nešto. Četiri pre kraja, Hamilton je otišao na promenu guma, dok je Noris odbio to da učini. Kiša je padala sve jače, kladili su se, Noris je izgubio sve, nije mogao da kontroliše bolid i ispao je iz borbe za pobedu.

Maks Ferstapen je iz prikrajka posmatrao sva dešavanja. Pravovremeno je sa svojom ekipom povlačio poteze i sa poslednje pozicije došao je do neverovatnog drugog mesta. Kao trećeplasirani trku je okončao Karlos Sajnc, što je sjajan rezultat i za njega iako je na početku bio lider. Noris je završio tek kao sedmoplasirani...

Sreća je na kraju pogledala Hamiltona i Ferstapena. Ekipe su pravovremeno reagovale, oni su bili staloženi i uprkos tome što su se suočavali sa brojnim problemima, posebno Holanđanin, završili su kao i najčešće ove sezone, kao prva dvojica.

Hamilton je stigao do 246.5 poena, dva više u odnosu na Ferstapena i tako je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Ne propustite