U Ostinu obrisi bitke iz 2021. godine - Ferštapen je neprikosnoven, Red Bul slavi na dan smrti osnivača

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 23.10.2022.
22:55
Izvor: Sportske.net

Sledeća trka je u Meksiku.

EPA-EFE/GREG NASH
EPA-EFE/GREG NASH

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferštapen pobedio je u trci za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država na stazi u Ostinu.

Iako nije krenuo sa pol-pozicije, i iako je imao peh na zameni guma koji ga je zadržao duže u pit-stopu - Maks Ferštapen došao je do novog trijumfa, drugog u nizu, a sedmog na poslednjih osam trka!

Odmah je Holanđanin pokazao zube i imao sjajan start pretekavši Karlosa Sajnca i preuzevši lidersku poziciju.

Čuvao ju je sve do 36. kruga kada je otišao na zamenu guma koja nije protekla dobro i Maks se zaglavio iza Šarla Leklera po izlasku iz pita. Morao je potom da se nadmeće sa, mnogi su mislili, konkurentom za titulu ove sezone, i bez većih muka ga je ostavio iza sebe. Tako je bilo i u toj generalnoj bici.

Naredna meta je bio Luis Hamilton i posle 50 krugova, u duelu koji je podsećao na prošlu godinu kada su upravo njih dvojica bili glavni likovi jedne od najuzbudljivijih sezona ikada, vratio lidersku poziciju i dominantno pobedio na kraju.

Bila je to 13. pobeda za Ferštapena u sezoni, čime je izjednačio rekord koji drže Mihael Šumaher i Sebastijan Fetel. Uskoro će ovaj fenomenalni vozač imati priliku da ga obori.

Ujedno, Red Bul je slavio i u konkurenciji konstuktorskog šampionata sveta i tako su objedinili dve titule na dan kada je preminuo njihov vlasnik Ditrih Matešic kojem su odali počast nakon trke.

Na drugom mestu završio je Luis Hamilton, treći je bio Šarl Lekler, a zatim su usledeli Serhio Perez, Džordž Rasel, Lando Noris, Fernando Alonso, Sebastijan Fetel, Kevin Magnusen i Juki Cunoda.

Ne propustite