Finale kupa – Kome će 13 biti srećan broj?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 26.05.2022.
14:27
Izvor: Sportske.net

Sećamo se svih dosadašnjih okršaja Zvezde i Partizana u finalima kupa.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Crvena zvezda i Partizan će večeras od 18 časova na ''Rajku Mitiću'' odigrati svoje drugo uzastopno finale Kupa Srbije, a trofej će braniti Zvezda koja je pre godinu dana na istom mestu osvojila trofej posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Bio je to Zvezdin ukupno 25. trofej nacionalnog Kupa, računajući i one osvojene u Jugoslaviji. S druge strane, Partizan je uspešniji od kada se igra Kup Srbije, sedam puta ga je osvajao (Zvezda četiri), ali u ukupnom zbiru ima 16 trofeja, dakle devet manje od Crvene zvezde.

Činjenica da Zvezda i Partizan ponovo igraju u finalu još jedna je potvrda onoga što se vidi i u Super ligi, da je u poslednjih par godina nastala još veća razlika između ''večitih'' i ostalih ekipa iz elitnog ranga takmičenja, pa je postalo prava senzacija da crno i crveno-beli bilo gde izgube neki bod. Ranije je makar u Kupu bilo iznenađenja, sada i ona izostaju, pa nam se klupski fudbal svodi samo na Zvezdu i Partizan, još više nego što je to bio slučaj od raspada Jugoslavije.

Ovo će biti ukupno 13. put da se dva naša najveća kluba međusobno bore u finalu za trofej u nacionalnom kupu, a u nastavku ćemo se podsetiti prethodnih dvanaest u kojima je šest puta uspešnija bila Zvezda, a šest puta je Partizan osvajao trofej.

Prvo finale Kupa u kom su se za trofej borili crveno i crno-beli odigrano je 1948. godine, kada je Zvezda bila ubedljiva, slavila je sa 3:0. Dvostruki strelac bio je Vukosavljević, mrežu crno-belih pogodio je i Rajko Mitić, a igralo se na stadionu ''Avala'' gde je Zvezda u to vreme bila domaćin.

Partizanov revanš ''sa kamatom'' usledio je četiri godine kasnije kada su crno-beli na novoizgrađenom stadionu JNA u Humskoj, pred oko 50.000 gledalaca deklasirali najvećeg rivala sa 6:0. Marko Valok i Branko Zebec su sa po dva gola već do 50. minuta rešili pitanje pobednika, a u finišu meča su svojim golovima Zvezdu dotukli Stjepan Bobek i Todor Veselinović. U to vreme Partiuzan je ostvarivao neke od svojih najubedljivijih pobeda nad Zvezdom, a u takve spada i finale Kupa Jugoslavije iz 1954. godine, kada su crno-beli slavili sa 4:1. Tada je već uspostavljena tradicija da se finalni mečevi u kupu igraju na stadionu JNA, tako je bilo i ovog puta, a crno-beli su kao i dve godine ranije već do 50. minuta poveli sa 4:0 i rešili meč u svoju korist. Opet je Valok bio dvostruki strelac, po jednom su se upisali i Mihajlović i Bobek, a poraz Zvezde je sredinom drugog poluvremena ublažio Živanović.

Na 2:2 u finalnim okršajima sa Partizanom Zvezda je izjednačila 1959. godine, kada su crveno-beli slavili sa 3:1, u utakmici u kojoj su formalno bili domaćini na JNA. Maravić je doneo rano vođstvo Zvezdi, ali je čovek odluke bio Bora Kostić. On je početkom drugog dela igre duplirao prednost, Milan Galić je par minuta kasnije vratio nadu Partizanu, ali sve dileme je svojim drugim golom rešio Kostić u 71. minutu iz jedanaesterca.

A onda, verovali ili ne, prošlo je čak 33 godine dok se Zvezda i Partizan nisu ponovo sreli u finalu kupa!

Naime, u naredne tri decenije Partizan je dva puta gubio u finalima od Dinama 1960. i Rijeke 1979, a novi trofej je osvojio tek 1989. kada je savladao Velež sa 6:1. S druge strane, do novog susreta sa Partizanom u finalu 1992, Zvezda je osvojila još sedam trofeja, uz pet poraza u finalima.

Finale iz 1992. godine je jedinstveno po tome što je jedan od njegovih aktera bio tada još uvek aktuelni evropski i svetski prvak – Crvena zvezda. Međutim, trofej je osvojio Partizan koji je u to vreme formirao takođe vrhunsku ekipu predvođenu Predragom Mijatovićem na terenu, a Ivicom Osimom na poziciji šefa struke. Tada su se igrala dva meča u finalu, Partizan je prvi dobio na ''Marakani'' sa 1:0 golom Budimira Vujačića, u revanšu u Humskoj Zvezda je dva puta vodila golovima Siniše Mihajlovića i Darka Pančeva, a Partizan je uzvraćao golovima Peđe Mijatovića i Slaviše Jokanovića za konačnih 2:2 i veliko slavlje crno-belih. To je ujedno bilo i poslednje finale kupa u SFR Jugoslaviji, građanski rat je već počeo, pa te sezone nisu ni učestvovali klubovi iz Hrvatske i Slovenije.

Već naredne godine Zvezda i Partizan su se prvi put borili za trofej Kupa SR Jugoslavije. Partizan je tada bio u ulozi favorita, jer je Zvezda formirala novi tim, ali su ovoga puta crveno-beli iznenadili. Zahović je u prvom meču doneo minimalnu pobedu Partizanu, u revanšu je Anto Drobnjak učinio isto to za Zvezdu, pa je na kraju odlučivala penal-serija u kojoj je briljirao Zvezdin golman Simeunović, ne samo zbog odbranjenog penala Mijatoviću, nego i postignutog odlučujućeg gola u poslednjoj seriji.

Njihovo sedmo međusobno finale odigrano je 1996, a crveno-beli su u oba meča bili veoma ubedljivi – 3:0 na ''Marakani'' (strelci Jovičić, Krupniković i Živković), a u revanšu u Humskoj su trijumf Zvezdi od 3:1 doneli Predrag Stanković, Krupniković i Dejan Stanković, dok je jedini strelac za Partizan bio Vukićević. Zvezda je bila uspešnija i u finalu 1999, samo petnaestak dana od završetka bombardovanja. Crveno-beli su slavili sa 4:2 na ''Marakani''. Škorić i Pjanović su brzo doneli vođstvo Zvezdi od 2:0. Već do poluvremena uzvratili su Rašović iz penala i Kežman, a u nastavku Škorić iz penala i Gojković su rešili meč u Zvezdinu korist.

Međutim, u ovom veku, finalne borbe Zvezde i Partizana u kupu nisu bile ni približno tako efikasne. U finalu 2001. godine, Partizan je slavio golom Saše Ilića na ''Marakani'' sa 1:0, a na ukupno 10. susret Partizana i Zvezde u finalima čekalo se do 2017. godine, kada su crno-beli u Humskoj slavili golom Nikole Milenkovića sa 1:0 i te sezone osvojili duplu krunu. Dve godine kasnije Partizan je još jednom dobio finale sa 1:0, ovoga puta na ''Marakani'', kada je Bojan Ostojić postigao gol odluke.

I, kako rekosmo na početku, pre godinu dana Zvezda je slavila boljim izvođenjem penala sa 4:3, pošto prethodno nije bilo golova. Junak ovog Zvezdinog trijumfa bio je golman i kapiten Milan Borjan sa dva odbranjena penala, a penal-seriju obeležio je i incident koji su započeli napadač Zvezde Nikola Krstović i golman Partizana Vladimir Stojković, pa se nekoliko minuta čekalo da se strasti smire i serija nastavi. Upravo posle toga, Borjan je odbranio dva penala i doneo Zvezdi duplu krunu.

Dosadašnji dvoboji Crvene zvezde i Partizana u finalima kupa:

1. Crvena zvezda - Partizan 3:0 (1948)
2. Partizan - Crvena zvezda 6:0 (1952)
3. Partizan - Crvena zvezda 4:1 (1954)
4. Crvena zvezda - Partizan 3:1 (1959)
5. Partizan - Crvena zvezda 1:0 i 2:2 (1992)
6. Crvena zvezda - Partizan 0:1 i 1:0, 5:4p (1993)
7. Crvena zvezda - Partizan 3:0 i 3:1 (1996)
8. Crvena zvezda - Partizan 4:2 (1999)
9. Crvena zvezda - Partizan 0:1 (2001)
10. Partizan - Crvena zvezda 1:0 (2017)
11. Crvena zvezda - Partizan 0:1 (2019)
12. Crvena zvezda - Partizan 0:0/penalima 4:3 (2021)
13. Crvena zvezda – Partizan __:__ (2022).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke