Partizan nije za Evropu - I treći put je ispao u ''sezoni kupanja''!

Autor: Darko Mitrović
sreda 28.08.2024.
19:56
Izvor: Sportske.net

Novi poraz za kraj svih evropskih snova.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Tri takmičenja, šest utakmica, ukupni učinak 0-1-5 i tri eliminacije, najpre iz kvalifikacija za Ligu šampiona, pa za Ligu Evrope, a večeras i za Ligu konferencija.

To je bilans Partizanovog košmarnog evropskog puta ovog leta, a završen je dvostrukim minimalnim porazom od belgijskog Genta u plej-ofu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Posle 1:0 za Gent u Humskoj, isti rezultat za belgijsku ekipu i večeras u revanšu, pa Partizanu ostaje da se okrene obavezama na domaćoj sceni, uz težak finansijski udarac.

Partizan se našao u velikom problemu uoči ovog susreta, jer se najbolji strelac crno-belih Mateuš Saldanja povredio, pa ga nije bilo ni u protokolu, već je utakmicu pratio sa tribina u društvu svog zemljaka i nekadašnjeg veziste Partizana, Evertona Luiza koji sada igra za belgijski Beveren.

Trener Stanojević se odlučio da u špicu umesto Saldanje od prvog minuta zaigra Aldo Kalulu, što generalno nije izgledalo loše, ali crno-beli opet nisu koristili prilike za gol.

Početak meča je, ipak, pripao domaćem timu koji je želeo da pred svojim navijačima izvrši što snažniji pritisak i eventualno ranim golom možda i reši pitanje plasmana u Ligu konferencija. U prvih nekoliko minuta je u centru pažnje bio Fadiga, koji je uspešno probijao po desnoj strani, pa je najpre u drugom minutu iznudio korner, a tri minuta kasnije je odlično centritao za Surdea koji je iz ''srca kaznenog prostora'' šutirao preko gola.

Brzo je došao period utakmice kada je i Partizan počeo da ''pokazuje zube'', oslabio je pritisak domaćina, a Gajas Zahid je u par navrata opasno pripretio domaćem golmanu. Najpre u 11. minutu posle saradnje sa Zubairuom, a onda i u 22. u akciji sa Kaluluom.

Ipak, posle nešto mirnijeg perioda igre, Zahid i Kalulu su izveli najbolju akciju Partizana od početka meča, ali nisu uspeli da je završe kako treba. Zahid je sa Partizanove polovine terena dugom loptom pronašao Kalulua na levoj strani, ovaj je u situaciji jedan na jedan sa Vatajabeom uspeo da pronaše prostor za šut koji je izblokiran, a lopta na kraju dolazi na desnu stranu šesnaesterca odakle Zahid šutira, ali poput Lazarevića u prvom meču, visoko preko gola.

Početak drugog poluvremena protekao je u znaku bolje igre Genta koja je u dva navrata mogla do vođstva, pogotovo u 50. minutu kada je strelac jedinog gola iz prvog meča, Izraelac Omri Gandelman pogodio prečku.

U 56. minutu još jedan dobar napad domaćeg tima, ovoga puta je pokušao Braun sa leve strane, ali je pogodio spoljni deo mreže.

Odmah zatim trener Partizana Aleksandar Stanojević vrši trostruku izmenu, ušli su Grimaldo, Đorđe Jovanović i Filipović umesto Severine, Arijage i De Medine, posle čega je Kovač uputio nezgodan udarac, lopta je zakačila nekoga u kaznenom prostoru Genta, ali je golman Ruf uspeo da je uhvati.

U 62. minutu dobar udarac po zemlji uputio je i Filipović iskosa sa desne strane, ali je Ruf opet dobro intervenisao.

Petnaest minuta kasnije odlična kontra Partizana koju je kreirao Natho i lepo poslao loptu napred ka Đorđu Jovanoviću, ali on nije uspeo da reši situaciju jedan na jedan sa Vatanabeom koji je na kraju uspeo da izblokira njegov udarac. Inače, Natho je u 66. minutu ušao u igru umesto Zubairua.

Izgledalo je tada da Partizan postaje opasniji, ali je taj utisak brzo nestao. Gent je preuzeo posed lopte i u 88. minutu rešio pitanje pobednika. 

Lopta je sa desne strane poslata Deloržu koji je imao nedopustivo mnogo slobodnog prostora na nekih dvadesetak metara od gla crno-belih. Nemanja Nikolić je lagano trčkarao iza njega, Kovač je takođe sporo reagovao u pokušaju da smanji taj prostor i Delorž to kažnjava odličnim udarcem u donji desni ugao gola golana Jovanovića - 1:0!

Mogao je Partizan do utešnog izjednačenja u 90. minutu posle akcije Nikolića, Grimalda i Kalulua, ali je opet Vatanabe sjajno intervenisao u poslednjem trenutku i još jednom izblokirao udarac.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke