Mažić otkrio šta misli o Partizanovom "penal postu" u derbijima!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 11.09.2015.
22:42
Izvor: Sportske.net

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić govorio je za TV "Arena Sport" o predstojećem "večitom derbiju" i tom prilikom se dotakao činjenice da Partizanu nije suđen penal u derbijima više od dve decenije.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Jedanaesti put u karijeri Miloradu Mažiću je pripala čast i odgovornost da deli pravdu na najvećoj utakmici srpskog fudbala. Najbolji srpski arbitar prvi "večiti derbi" sudio je davne 2007. godine i upravo je taj meč u Humskoj izdvojio u odnosu na ostale.

"Teško je izolovati pa reći da je neki derbi za mene imao jaču snagu ili jači karakter. Svaki je nosio neku specifičnost, imao je svoju težinu. Zavisi od same situacije između dva kluba u tom momentu u prvenstvu. Svaki derbi koji sam do sada sudio je do sada nešto odlučivao. Ne bih mogao da napravim paralelu. Kada bih morao, setio bih se prvog derbija koji sam sudio 2008. godine sa svoje 33. godine" objasnio je Mažić.

Prvi "večiti derbi" koji je sudio Milorad Mažić završen je rezultatom 1:1 a obeležila ga je i (ne)sporna odluka glavnog arbitra koji je prvo pokazao na penal za Zvezdu a potom preinačio odluku.

"Situacija kada sam svirao kazneni udarac za Crvenu zvezdu pa promenio odluku bila je ispravna. U tom momentu bi bila pogubna za mene da sam bio dosledan. Kritizeri se uvek bave teorijama zavere i to je karakteristično u Srbiji" dodao je Mažić i istakao da mu je taj derbi ostao u lepom sećanju.

Najbolji srpski sudija koji uživa veliko poverenje UEFA priznaje da se "večiti derbiji" ne mogu suditi po strogim pravilima jer bi to moglo da bude pogobno po igru.

"Svaki derbi koji se igra u nacionalnim prvenstvima nosi specifičnost i ne sudi se po strogim kriterijumima koje propisuje UEFA. Naš derbi nosi emotivni i kulturološki naboj gde se država deli na pola. Kruto primenjivati pravila može biti pogubno po igru, ambijent i sudije. Najvažnije je da sudija iz derbija izađe neprimetan" istakao je Milorad Mažić.

Pitanje koje se poslednjih godina redovno pokreće pred "večiti derbi" tiče se famoznog niza od 20 godina tokom kojih nije dosuđen jedanaesterac za Partizan u duelima sa Crvenom zvzedom.

"Moram da priznam da se statistikom ne bavim. Zašto Partizanu nije sviran penal 20 godina, time ne želim da se bavim. Da li se pravi pritisak na sudije to ne mogu da komentarišem. I jedan i drugi klub pokušavaju da naprave atmosferu koja će da animira sportsku javnost i nije ništa novo da se pravi tenzija i da se iznose statistički podaci vezani za kaznene udarce i druge stvari" objasnio je Mažić i dodao,

"To su stvari koje sudije ne mogu da poremete jer da bi arbitri mogli da odgovore zadatku moraju da budu fizički i psihološki spremni. Iz utakmice moramo da izađemo sa što manje povika i analiza. U Evropi i svetu se prema sudijskim greškama javnost osvrne usput, kod nas se osvrću kritizerski. Kada se to dešava onda dođemo do toga da je postojala namera" zaključio je Mažić.

Najbolji srpski arbitar dodao je još da ne drži preduge govore pre početka utakmice, da nema poseban ritual, amajlije i da nije sujeveran. Već duži niz godina koristi novčić sa logom FIFA i fer-plej koji će i sutra podbaciti na centru stadiona "Rajko Mitić" kada se bude odlučivalo o tome kome ide lopta a ko bira stranu.

Podsećamo da se 149. "večiti derbi" igra u okviru 9. kola Superlige Srbije i da će početi u 18 časova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tasko Nacic
Saturday, 12.09.2015
11:30

Sirotinja se uvek pomagala.

avatar
sundjer bob
Saturday, 12.09.2015
11:06

Pravi gospodin! Veliki gospodin! I jos veci covek!!!

avatar
jv
Saturday, 12.09.2015
10:23

Rekao je da nece suditi po strogim kriterijumima UEFA, jer da po njima sudi bilo bi pet crvenih, pustace se grublja igra.

avatar
jv
Saturday, 12.09.2015
18:43

Da sudi po kriterijumu UEFA, Partizan bi dobio cetiri od pet crvenih.

avatar
Diego Forlán Corazzo
Saturday, 12.09.2015
09:22

Da li si bre u jos nekoj zemlji koliko dugo nije sudjen penal za nekoga u nekoj utakmici? I to ne da se prica nego se bas potencira pred svaku od tih utakmica. Aman bre, igrajte fudbal, a sudjenje pustite sudijama, nemojte jos pre meca da pravite od sebe zrtvu.

avatar
Srbija voli Zvezdu
Saturday, 12.09.2015
09:13

Mazicu danas im neces biti od pomoci jer mnogo smo jaci od vas.

avatar
Saturday, 12.09.2015
09:07

Ako bude penal za Partizan biće dva za zvezdu ili dva gola iz ofsajda koliki se pritisak vrši ovih dana

avatar
disqus_M4nkFgKH5L
Saturday, 12.09.2015
13:57

Mislim da je pritisak pred ovaj derbi neiporedivo manji u odnosu na prethodne, a ne vidim ni da Zvezda tu nesto prednjaci tako da bih voleo da obrazlozis

avatar
Goran Zdravkovic
Saturday, 12.09.2015
00:32

ajmo pluvaci i sveznalice o teorijama zavera, jeste faul nije, bio penal nije, ovaj psovao, ovaj pokazao nesto, bla, bla, gori ste od ovih cirkuzanata na tv...

avatar
Navijač Juventusa
Saturday, 12.09.2015
00:03

Vidi se da je odmeren i pametan covek. Svakako nas najbolji sudija.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Friday, 11.09.2015
23:05

I nista zapravo nije ni rekao o tome. Inace, 133. Derbi i 5. april 2008:-D

avatar
Аполо
Saturday, 12.09.2015
11:09

Cinjenica je da se oba nasa kluba zale na sudije i penale kada nekog ne mogu da pobede u regularnom delu igre. Za mene licno, koji pratim Premijer ligu, pola penala koji se dosude i jednima i drugima su neosnovani, dodje igrac, zapne za linijiu, skici ko svince, da gol i onda vise kako su bili kvalitetnija ekipa. Derbi nam se sveo na to ko je zasluzio penal a ko ne, jer hvala bogu iz igre tesko da mogu postici gol i jedni i drugi.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 12.09.2015
11:22

P.S. Sve je to lepo sto pises i u ogromnom delu potpuno tacno, ali ja mogu jos jednom da navedem koji sve penali nama nisu svirani, a postojali su, a koji su vama dosudjeni, a nisu bili- tu pricam o poslednjih 15 godina. Ako se opet desi da nam Mazic ne svira cist penal, mislim da treba preduzeti radikalne korake.

avatar
Nenad Stanisic
Friday, 11.09.2015
22:48

Gospodin covek.