Partizan efikasan, uspela Miloševićeva šok-terapija!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 09.08.2020.
22:24
Izvor: Sportske.net

Ovako nešto je trebalo crno-belima posle bolnog poraza u Novom Pazaru.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana ostvarili su večeras drugu pobedu u novoj sezoni, pošto su u meču trećeg kola Linglong Superlige ubedljivo savladali Javor Matis sa 4:0.

Sve se dešava četiri dana posle poraza crno-belih u Novom Pazaru, poraza koji ih je prilično uzdrmao, pa je trener Savo Milošević večeras napravio nekoliko promena u sastavu, najviše u odbrani.

Debitovao je Maki Banjak umesto Ostojića na štoperu, promenjeni su bekovi, dok u ''vezi'' ovoga puta nije imalo mesta za Bibarsa Natha.

Pribojavali su se navijači Partizana kako će njihov tim  izgledati večeras posle svega, ali ta strahovanja su brzo nestala.

Crno-beli su poveli već u 13. minutu. Akciju je započeo Banjak, nastavili Suma i Stevanović, na kraju Suma nekako uspeva da doturi loptu do Sadika, koji iz neposredne blizine, iskosa sa leve strane, pogađa bliži ugao za vođstvo od 1:0.

Pet minuta kasnije sjajna prilika za Sumu, odlično je šutirao, ali je stativa spasila goste. Ne zadugo, jer nepun minut kasnije Partizan duplira prednost. Akcija je tekla po levoj strani, Brežančić je odlično centrirao za Sadika, golman Javora Đorđe Lazović loše interveniše, ispušta loptu, a Sadik je udarcem petom efektno šalje u nebranjenu mrežu - 2:0.

Potom su Ivanjičani opasno pripretili par puta posle slobodnih udaraca, ali nisu bili dovoljno precizni. I kada se činilo da bi gosti mogli da prepolove Partizanovo vođstvo, u 25. minutu akcija Stevanovića po levoj strani, centaršut za Sumu, koji udarcem glavom pogađa mrežu - 3:0.

Praktično je tada meč rezultatski i rešen. Partizan je u nastavku bez problema održavao stečeno vođstvo, a pobedu je još ubedljivijom učinio Takuma Asano. Igrao se 76. minut, kada je kapiten Partizana u večerašnjem meču Saša Zdjelar uputio dugu loptu kroz sredinu za Asana, Japanac je pobegao defanzivcima Javora koji nisu uspeli da naprave ofsajd zamku i na kraju savladao istrčalog golmana Lazovića - 4:0.

U finišu nekoliko izmena Sava Miloševića, a najveću pažnjju privukao je ulazak debitanta Denisa Stojkovića, koji je u 79. minutu zamenio Sumu. Ipak, mladi vezista večeras nije uspeo da se izbori za situacije iz kojih bi eventualno i pogodio mrežu na debiju.
- 
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
   

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
nenadnenad1234
Sunday, 09.08.2020
23:14

Posle jutrasnjih desavanja postoje bitnije stvari koje se ticu celokupnog SD.
Avlijaneri su pokazali svoje pravo lice, cak lazima gaze i preko mrtvih samo kako bi nesto dobili.
P.S: Cilj nam nije jasan.

avatar
magister
Sunday, 09.08.2020
22:58

Realno - ne prekvalitetna utakmica. Mnogo pogrešnih - prekratkih ili predugačkih, presporih i prebrzih lopti, što najviše boli u situacijama koje se čine lakim za dolaženje do gola. Stevanović - za nijansu bolji, Čolić, pročitani driblinzi jedno ključno baš besmisleno dodavanje u 16, između dva naša tačno na noge igraču Javora, Stojković dobija loptu da s njom usprinta u 16, ali on čeka protivnika pa onda počinje da preskače loptu (za mene su to potezi u pionirima posle kojih tog igrača ne uvodiš sledeće tri utakmice, da mu pokažeš koliko je bio glup, jer sam inače nikad neće shvatiti). Stojković kasnije imao par solidnih dodavanja, verovatno ume, ali je opterećen idejom da mora sve nečim da zaprepasti.

Pre godinu i po sam već pisao, dopada mi se Lazar Nikolić, igra slično što i L. Pavlović i D. Stojković, ali, meni se čini za dve klase zrelije. Takođe, Nemanja Mihajlović, koji je blistao u Partizanu, je slobodan igrač. Na njemu smo već jednom lepo zaradili, a sad bismo mogli da ga vratimo ozbiljnom fudbalu, pritom - za dž. Ako prodamo Stevanovića, to bi verovatno bila neuporedivo najpametnija opcija, a ja bih ga doveo već sada, on verovatno ne bi tražio neku ogromnu godišnju platu. I još nešto, ako ode Sadik, plašim se da Matić jednostavno nije kvalitet za prvog špica Partizana. Možda ipak razmisliti o vraćanju Nikolića i o nekakvoj razmeni s Vojvodinom - Matić za Mrkajića.

avatar
magister
Monday, 10.08.2020
12:24

Ovo na kraju, što izgleda kao nekakva ideja i predlog za dovođenje igrača, zasnovano je na ideji - da košta što manje ili skoro uopšte, a da se dobije ozbiljan, pravi kvalitet. Za Nemanju Mihajlovića sam siguran. On se uklapa i u koncept igre koji Savo gaji. Ova preostala dvojica su dva različita igrača, ja mislim da bi bili veoma upotrebljivi, ali naravno, moguće je da Savo misli da oni nisu za naš sistem igre. Možda bi trebalo da malo više otvori um i eventualno prihvati da je nekad potrebno i menjati stil igre, da postoje situacije koje tako nešto zahtevaju.

avatar
Dr fudbala Miloje
Sunday, 09.08.2020
22:47

А шта су урадили у Крушевцу и Новом Пазару. То је била само још једна склањалица да их скину са вештачког дисања.

avatar
Osijek 51
Sunday, 09.08.2020
22:45

Plasim se da ova POBJEDA ne zataska sve ono lose sto smo vidjeli. Definitivno , ne znamo postici gol iz kontre, sto je najlakse, jalovost iz prekida, sebicnost i oklijevanje u odsutnom trenutku, tesko oduzimamo loptu bez faula, protivnik brzo i lako dodje do sanse......Ako se ima u vidu da je ekipa ostala na okupu, prosla pripreme, ovo je nedopustivo.....

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Sunday, 09.08.2020
22:27

Nije bilo (mesta), ne nije imalo. Partizanov napad garantuje golove, i mi smo dali devet u ova tri kola, problem je u tome sto odbrana ne garantuje nulu pozadi, pravo je cudo kako nam i ovi danas nisu dali barem jedan...

avatar
magister
Monday, 10.08.2020
22:09

Sastav Partizanovog tima je po pojedinačnom kvalitetu igrača daleko iznad, čak i ove lige, a kamoli Novog Pazara, Napretka, Javora... Taj tim iz Novog Pazara je verovatno blizu najboljeg koji možemo da sastavimo: Golman (ne preterano bitno za igru da li je Popović ili Stojković) - Miletić, Ostojić, Vitas, Urošević - Zdjelar - Natko, Suma - Stevanović, Asano - Sadik.

Međutim, taj tim je izgubio utakmicu, na stadionu bez publike, od tima koji je oko 11x jeftiniji od Partizanovog!?

Ja mislim da je problem dosta dublji od konstatacije da u odbrani škripi.

Savo je protiv Javora - povukao bekove. Oni jednostavno više nisu jurišali, iako je u tim stavio dva zaista defanzivna zadnja vezna i Zdjelara i Šćekića. I činjenica je da smo i pored toga davali dosta prostora protivniku, da je protivnik često lakše osvajao teren od nas. Razlika u kvalitetu se pokazala u nekoliko situacija u kojima su se dvaput (2. i 4. gol) izdvojile greške golmana.

Osijek dobro uočava i ukazuje na činjenicu da čak i iz kontri, kad imamo višak igrača, kad imamo situaciju - ne postižemo golove. I pored tog kvaliteta. Rekao bih da su osim Natka, sve to još uvek nedovršeni igrači. Lazar Marković je još i najbliži zreloj igri, ali i on često *ispada*. Koliko se puta iznerviraš kad naš igrač ne asistira nekom ko je u očigledno najboljoj poziciji ili kad je to finalno dodavanje presporo ili prebrzo ili taman toliko unazad da se kontra pretvori u pozicioni napad? Koliko puta tek onako centriraju ili zapnu u šutu iz sve snage da prosto kao bomba eksplodira blok koji im protivnik postavi. Tako talentovani igrači, a ovi naši jesu talentovani, ne bi smeli da imaju toliko i takvih grešaka.

Pa i da primamo na svakoj po gol dva, čak i tri (naravno da to ne bi trebalo i da bi Partizan morao da ima sistem odbrane, od presinga, čim se izgubi lopta, do pozicione odbrane, kad protivnik uspe da prenese loptu), ovakva navala stvori bar 5 ili 6 situacija koje bi uvek morale biti dovoljne za ukupnu pobedu. Ovako, te greške napadača i kreativnih igrača, ohrabruju protivnika, jer protivnik uoči da Partizan jako lako prokocka svoje šanse, što nije odlika velikih timova (a to su greške ofanzivaca). Iz neke nervoze i nesigurnosti se okupi puno igrača oko protivničkog šesnaesterca, ali ne postoji sistem, koji na primer imaju Mančester siti ili Barselona, da u velikom broju slučajeve već kod prvog ili drugog kontakta protivnika - vrate loptu u svoj posed, a oni isto tako naprave obruč oko kaznenog prostora protivnika. Partizan ne vraća s lakoćom loptu u posed, da bi nastavljao da pritiska. Naša je igra nešto između. Koncept je uglavnom dug posed lopte, ali tako sporo kruženje oko odbrane, da se protiv krila na obe strane uvek namesti po 3 protivnička igrača, tako da nema prolaza, a dubinske lopte su uglavnom tajna za nas, uglavnom neprecizne i zato se često gubi strpljenje pa se proba nešto šablonski i nelogično ili se proba dubinska u prazno što uglavnom završi - predajom lopte protivniku. A onda opet, nema pravog presinga, nego 2 ili 3 igrača pokušavaju presing, a ostali se pozicioniraju, pa to svaki prvoligaški tim lako rešava, a onda dođe do paničnog vraćanja u odbranu, koja zatim često izgubi sistem, pa dolazi do duela 1 na 1, a iz toga uvek može nešto da se izrodi, jer i protivnici igraju fudbal. Eto, tako ja vidim. Problem je kompleksan, a ne u jednom ili dva igrača i dva kiksa.

Tvrdim da Partizan ima bar 8 igrača odbrane iznad prvoligaškog nivoa (bez ovih bonus igrača): Miletić, Lutovac, Ostojić Vitas, Vujačić, Banjak, Urošević, Brežančić. To su kompletne dve odbrane, o kojima može samo da sanja cela Ling Long liga, osim Zvezde. Juče su izašli na teren Lutovac, Vitas, Banjak i Brežančić. Hoćeš da kažeš da je odbrana Miletić, Ostojić, Vujačić, Urošević slabija? Pa to je sa Pavlovićem umesto Vujačića bila odbrana u 80% utakmica prošle godine i funkcionisala odlično. Problem je nešto u ukupnom sistemu, a ne u samoj odbrani. I verovatno mora da se igra opreznije, sa svakim i sa manje istrčavanja bekova, osim kad se ima prilika i sa smanjenjem broja grešaka i glupih poteza ofanzivaca.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 13.08.2020
15:46

Kako je povukao bekove kad su igrali Lutovac i Brezancic? Odbrana ne igra dobro, nije uigrana, nema sigurnost itd, ne ulazim trenutno u to kakav je ko pojedinacno po kvalitetu u odnosu na one iz zvezde.