Samara, Kalinjingrad i Moskva - Predstavljamo stadione na kojima će igrati Srbija!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 03.12.2017.
21:03
Izvor: Sportske.net

Trinaest novih stadiona izgradila je Rusija za potrebe Svetskog prvenstva, a reprezentacija Srbije imaće tu čast da igra na tri nova objekta u Samari, Kalinjingradu i Moskvi.

Epa/Tatyana Zenkovich
Epa/Tatyana Zenkovich

Povezane vesti

Jedan od poslova koji će predstavnici Fudbalskog saveza Srbije morati da obave do početka proleća jeste izbor baze koju će naš nacionalni tim koristiti tokom trajanja grupne faze Svetskog prvenstva u Rusiji.

Posao je utoliko olakšan zbog toga što smo u petak saznali na kojim će stadionima "Orlovi" igrati mečeve Grupe E, pa će u skladu sa tim biti odabrana i odgovarajuća baza.

Predstavnici FS Srbije verovatno već imaju ideju gde bi u geografskom smislu bilo najbolje da se reprezentacija smesti, ali već sada možemo da zaključimo da bi to mogla da bude Moskva ili njena okolina.

"Orlovi" grupnu fazu takmičenja na Mundijalu započinju duelom sa Kostarikom na "Kosmos Areni" u Samari. Sam grad je smešten na jugu Rusije, blizu granice sa Kazahstanom. Sam stadion moći će da primi 44.918 gledalaca, a u njegovu izgradnju uloženo je 320 miliona dolara.

Samara je smeštena severoistočno od Beograda i udaljena od našeg glavnog grada 2.332 kilimetra ako se gleda vazdušna linija. Kopnenim putem od Beograda do Samare treba preći 3.106 kilometara.

Kosmos Arena Samara
Foto: Beta/AP Photo

Kosmos Arena Samara
Foto: Beta/AP Photo

Drugu utakmicu u Grupi E naš nacionalni tim igra 22. juna protiv selekcije Švajcarske u Kalinjingradu. Za priču o Kalinjingradu bilo bi potrebno mnogo više vremena i prostora jer se radi o gradu bogate istorije koji je srušen do temelja tokom Drugog svetskog rata.

Sa aspekta teme o kojoj govorimo važno je reći da Kalinjingrad fizički nije u kontaktu sa ostatkom teritorije Ruske Federacije jer je Kalenjingradska oblast smeštena između Granica Litvanije i Poljske. Kalinjigrad izlazi na Baltičko more, a stadion u tom gradu takođe je izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva.

Fudbalsko zdanje u Kalinjingradu nosiće naziv "Kalenjingrad Stadion" i moći će da primi 35.212 gledalaca tokom Svetskog prvenstva.

Kalinjingrad je pozicioniran severno u odnosu na Beograd i vazdušnom linijom udaljen 1.101 kilometar od našeg glavnog grada. Kopnenim putem valja proći kroz Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku i prevaliti 1.585 kilometara kako bi iz Beograda stigli do Kalenjingrada.

Kalenjingrad Stadion
Foto: Epa/Tatyana Zenkovich

Kalenjingrad Stadion
Foto: Epa/Tatyana Zenkovich

Kalenjingrad Stadion
Foto: Beta/AP Photo

Kalenjingrad Stadion
Foto: Beta/AP Photo

Kalenjingrad Stadion
Foto: Beta/AP Photo

Poslednju utakmicu u Grupi E, onu najprestižniju, "Orlovi" će odigrati 27. juna u Moskvi, na stadionu "Otkritije Arena". U pitanju je dom moskovskog Spartaka, a velelepni objekat otvoren je 5. septembra kada su na njemu prijateljski meč odigrale ekipe Spartaka i Crvene zvezde.

Na "Otkritije Areni" su već odigrane četiri utakmice Kupa Konfederacija, a tokom Svetskog prvenstva biće domaćin na pet mečeva, među kojima je i okršaj Srbije i Brazila.

Stadion Spartaka može da primi 45.360 gledalaca.

Otkritije Arena
Foto: Epa/Srđan Suki

Otkritije Arena
Foto: Epa/Srđan Suki

Otkritije Arena
Foto: Epa/Srđan Suki

Otkritije Arena
Foto: Epa/Srđan Suki

Moskva je kao glavni grad Rusije najeksponiranija destinacija u najvećoj zemlji sveta tako da nećemo naširoko o njenim nespornim lepotama.

Recimo da je od Beograda udaljena 1.714 kilometara vazdušnom linijom, odnosno 2.225 kilometara ukoliko putujete kopnom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Monday, 04.12.2017
00:33

Najlepsi stadio je u Samari Kosmos Arena kako je zovu, jeste da necemo proci grupu ali bi otisao u Samaru da gledam utakmici i vidim lep grad

avatar
DR DRE
Monday, 04.12.2017
14:50

Bolje nemoj da ides ako tako razmisljas, kakvu ti grupu smatras dobrom kad ti ova nije po volji?

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Monday, 04.12.2017
18:40

Nemamo ekipu za velike domete, ali ovu grupu bismo trebali da prodjemo. Pre bih izabrao ovakvu grupu nego Ruse, Kolumbiju ili Urugvaj i Egipat ili Iran, to je sigurno...

avatar
Monday, 04.12.2017
17:17

pa da smo u grupi sa Rusima tu bi prosli lagano dalje...realno mi nemamo ekipu za velike domete...pa sreca je sto smo otisli na SP a ne jos grupu da prodjemo

avatar
Baxter Stockman
Sunday, 03.12.2017
23:59

Steta sto ne igramo u Sant Peterburgu... Cini mi se da stanovnici tog (prelepog) grada vise od ostalih Rusa cene Srbe i Srbiju.

avatar
Kucky Dog
Sunday, 03.12.2017
23:41

I za jedno dve godine osnuje se novi gigant evropskog fudbala Red Bull Sochi. Slučaj identičan Lajpcigu i Braziliji. Fudbalski klub beton liga, stadion nov, jedino strane investicije fale...e tu uskoči gosn. Matešić i napravi novo svetsko čudo, kupi igrače, kupi navijače,stadion već ima (napravio Putin da se ovaj ne muči) i eto ti novog PSG,Man.Sitija,Celsija...

avatar
GYM Monster
Monday, 04.12.2017
02:13

Ceo pariz navija za PSG, a da ne spominjem Chelsea koji je osnovan 1905 i ti ta dva kluba svrstas u vestacke ili sta vec, a u ligi 1 nijedan klub nema vise od 10 titula..

avatar
Kucky Dog
Wednesday, 06.12.2017
22:48

Pa naravno da navija za PSG, neće za Lion navijati. Isto tako i Lajpcig navija za RB Lajpcig, stadion je uvek pun a pre deset godina igrali četvrtu ligu sa posetom 2000 po utakmici. Sve novac kupi.Celsi, dok Roman nije kupio klub, bili su u rangu Sautemptona i Evertona. Ali ajde, za njih je barem neko navijao. A za Siti neću ni da trošim reči, oni su pre deset godina igrali treću ligu...

avatar
Man.United99
Sunday, 03.12.2017
22:53

Preljepi stadioni bice uzivanciha gledati utakmice na njima

avatar
Sunday, 03.12.2017
22:38

jedva cekam , sve vec spremno sa navijacima CSKA sa kojima cu da gledam Srbija - Brazil , imacemo sjajnu podrsku !!! ...

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Sunday, 03.12.2017
22:29

Cenim da nece proci ako malo ne editujem:-) Sto se tice Kalinjingrada, to sto cemo tamo igrati me mnogo podseca na udaljeni i izolovani Lajpcig i prvu utakmicu protiv Holandije- nadam se da ce ovoga puta rezultat ipak biti povoljniji i da cemo slaviti novu pobedu i nova tri boda sto bi potom najverovatnije znacilo i plasman dalje i borbu za prvo mesto sa Brazilom.