Savo o ''orlovima'', Partizanovom ''Timu 1'' i Timu 2'' i kakva pojačanja će se dovoditi?

Autor: Darko Mitrović
utorak 15.10.2024.
18:43
Izvor: Sportske.net

Još jedan zanimljiv intervju novog trenera Partizana.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Par dana pošto je o aktuelnim temama govorio za BN televiziju, trener Partizana Savo Milošević je večeras bio gost Beogradske hronike na RTS.

Prva tema - reprezentacija. Večeras ''orlovi'' igraju u Kordobi protiv evropskog prvaka Španije.

Kako ćemo igrati večeras?

''To je zaista teško predvideti. Ima mnogo nepoznanica. Imali smo i jako tećak meč protiv Švajvarske, tu smo se dosta potrošili. Ja bih voleo da se ponovi energija iz meča sa Švajcarcima, što će biti teško protiv najboljeg tima u Evropi.

Naš selektor zna da će morati da osveži tim, da će biti dosta trke i moraće mnogo dobro da se odradi posao u defanzivi, iako to ljudi ne vole. Nadam se nekim svežim igračima i novoj energiji, kako bismo je održali na nivpu iz meča sa Švajcarskom''.

Aleksandar Mitrović je oduševio svojim pogotkom protiv Švajcarske.

''Ovaj je bio vanserijski. Ono što Mitar radi za reprezentaciju je fascinantno. Zahvaljujući njemu smo se održali u drugom-trećem šeširtu i odlazimo na ta velika takmičenja. Ne smem ni da zamislim kako bi to sve izgledalo bez njega u poslednjuih 7-8 godina. Zadužio je ovaj tim i ovu naciju svojim igrama, ali i više odnosom koji ima na terenu prema dresu. To je za primer svim momcima. On je prvi koji povuče, pojuri, posvađa se, prvi nešto uradi...''

Partizan? Zašto se prihvatio posla, a da nije samo ljubav prema klubu?

''Pored te ljubavi prema Partizanu, nikada ne ulazim ni u šta ako ne verujem da mogu da pomognem, bez obzira na situaciju koja je trenutna u Partizanu. Što se tiče igre, mogu da pomognem. Ove druge stvari su u nekim drugim rumaka. Ja sam se opredelio za stručni deo. Bavim se fudbalom i njegovom suštinom. Politika nije moj posao, nije moj poziv i opredelio sam se da radim ono što zaista znam. A Partizan je u teškoj situaciji u svakom smislu'', ocenio je Milošević.

Da li je kontaktirao sa Rasimom Ljajićem koji figurira kao prvi, pa i jedini kandidat za novog predsednika Partuzana i šta očekuje od nove uprave?

''Jesam. I pre nego što sam postao trener. Očekujem da bar do juna da napravimo kakvu-takvu stabilnost u klubu, što se tiče finansija, UEFA licenci, i što se tiče domaće lige. Ništa mimo toga. Što se tiče samog tima, svestan sam da nećemo moći da trošimo kao prethodnih godina i da ono što treba da dovedemo košta malo ili ništa. Znao sam da će biti jako teško, ali ako ne probamo... Smer u kom je išao Partizan je krajnje zabrinjavajuć. I država je shvatila da tako više ne može. Partizan ima tradiciju i istoriju koja mora da se zaštiti''.

Da li je o svom angažmanu razgovarao sa svojim bivšim saigračima i prijateljima.

''Zašto bih? Konsultujem se oko bitnih odluka sa porodicom i uskim krugom prijatelja. To je moja lična odluka, ja je donosim''.

Ekipu Partizana je tokom aktuelne prvenstvene pauze vodio u etno selo Stanišići. Zašto se odlučio na taj potez?

''Fizika je uvek prisutna, neophodna, i na dnevnom nivou, pa smo i tamo imali jako teške treninge, ali ono što mi je bio cilj jeste jeste jedno odsustvo bilo kakve interakcije među njima. Ovoga puta između domaćih i stranih igrača. Kad sam došao, zvao sam ih prvih par dana Tim 1 i Tim 2, bili su odvojeni i fizički. Najlakše ih je spojiti tako što ih 'izvadite' iz fudbala i ubacite u drugu priču, da oni jedan drugog upoznaju u drugačijem svetlu, da sa tim nema veze fudbal. Da shvate da su oni svi drugačiji, ali da to ne znači da ne mogu da komuniciraju. Kad imate to svakodnevno razmišljanje o taktici, fudbalu, protivnicimna, analizama, dođe do toga da jedan drugom već smetaju psihološki. Ovakav metod onda vrlo brzo daje rezultate. I ovaj put smo uspeli''.

Šta može da poruči navijačima, da li će Partizan igrati u Evropi sledeće sezone?

''To niko živ ne može da obeća, ali ja sam uveren da hoće i da imamo vremena za to. Fudbal nije naučna disciplina, kod nas nekad dva i dva mogu da budu i pet ili tri i to nije filozofiranje. Imamo vremena do juna da napravimo dovoljno dobar tim da može da igra grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

'Niko u Partizanu ne može da planira nešto, pa ni ja. Prvo da izađemo iz ove teške situacije, pa ćemo ići korak po korak. Prošlost po strani treba ostaviti, ali i budućnost. Morate imati fokus na ono što se sada dešava. Svako opterećenje nečim drugim može da vas odvede na pogrešan put'''.

Koja mu je ambicija u trenerskom poslu, generalno? Da li da jednog dana vodi neki od vrhunskih evrpskih klubova?

''U Evropi ima tridesetak vrhunskih klubova. To mi je ambicija. A teško mogu to da očekujem ako prvo ovde nešto ne uradim'''.

Kako motiviše igrače pree utakmice?

''Postoji milion stvari na koji možete da motivišete igrače. Nemam određenu mantru, vodim se trenutkom, ili onim što smo radili ove nedelje. Ima opštih motiva koji bi trebalo da važe u Partizanu, ali ima i onih koji se odnose na protivnika. Ako se ponavljate, ulazite u opasnost da postanete dosadni, a to nikako ne smete. Ima jako zahtevnih stvari, trebalo bi mi više vremena da objasnim ljudima. Fudbal je satkan od mnogo detalja. Pa imate rezervu kako će oni to da prihvate, pa rezervu kako će to primeniti na terenu''.

Istorija ili fudbal? Da li više zna o istoriji nego o fudbalu?

''To sigurno. Iz istorije tačno znam šta znam i to mogu da dokažem, a o fudbalu ne mogu da dokažem nikome. Tu možete da pričate lepo i da to pije vodu'', zaključio je Milošević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke