Sportske kalkulišu (2) – Koliko može Partizan u Evropi?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 15.09.2021.
09:32
Izvor: Sportske.net

Drugi deo računice o srpskim klubovima u Evropi.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Srpski klubovi ove nedelje počinju svoju avanturu u evropskim takmičenjima. Crvena zvezda će braniti čast srpskog fudbala u Ligi Evrope, dok će Partizan predstavljati našu zemlju u novoosnovanoj Ligi konferencija.

Ekipa Aleksandra Stanojevića će odmeriti snage sa Gentom, Florom i Anortozisom u okviru grupe B odakle će prvoplasirani direktno otići u drugu rundu takmičenja, dok će se drugoplasirani za to mesto boriti sa timovima Lige Evrope koji su završili kao treći.

O šansama "crveno-belih" u grupi sa Bragom, Ludogorecom i Mitjilandom mogli ste da čitate OVDE, a sada ćemo baciti pogled i na "proračun" kada je u pitanju tim iz Humske.

1. kolo: Anortozis – PARTIZAN (16.9.2021. u 21)

U svojoj istoriji, Partizan se nije proslavio na Kipru gde je pobedio samo jednom, dok je u dva navrata izgubio. Problem će predstavljati i i vremenski uslovi, visoka temperatura i pre svega vlaga, ali to ne sme biti izgovor za "crno-bele". Beogradski tim će morati da ima pozitivan učinak sa Anortozisom ako želi prolaz dalje, u dobrom je momentumu i sasvim je realno izbeći poraz. Možda više remi nego pobeda.

2. kolo: PARTIZAN – Flora (30.9.2021. u 18.45)

Duel sa autsajderom u grupi B je jedan od onih koji se, pored papira, mora dobiti i na terenu. Estonci su nezgodna, žilava ekipa i to su pokazali u evropskim kvalifikacijama, pa bi Partizan morao da bude oprezan. I pored toga, pobeda na domaćem terenu ne bi trebalo da se dovodi u pitanje i sve osim trijumfa predstavljaće veoma neprijatno iznenađenje za navijače.

3. kolo: PARTIZAN – Gent (21.10.2021. u 21)

Prvi duel sa favoritom grupe B, srpski predstavnik će odigrati kod kuće što i nije tako loše. Gent je veoma ozbiljna ekipa, Partizan belgijske timove pamti i po dobrom i po zlu, međutim navijači (ukoliko ih bude bilo) će sigurno dati dodatan vetar u leđa četi Aleksandra Stanojevića. Trijumf bi umnogome olakšao put ka proleću u Evropi, a "crno-beli" imaju šansu da pobede.

4. kolo: Gent – PARTIZAN (4.11.2021. u 18.45)

Mesto gde bi Partizan mogao da izgubi je svakako Gent budući da Belgijanci ove sezone igraju dosta bolje kod kuće nego u gostima. Vrlo je bitno videti u kakvoj će formi biti oba tima početkom novembra kada igrači već počinju da osećaju umor. Tim iz Humske će učiniti sve da ostane neporažen, pobeda bi predstavljala iznenađenje, a zbog poraza se navijači možda i ne bi previše potresli.

5. kolo: Flora – PARTIZAN (25.11.2021. u 21)

Kada krajem novembra putujete u Estoniju to nikako ne može da bude prijatno iskustvo. Pored dobrih igara Flore na domaćem terenu, Partizanu će problem predstavljati standardno hladno vreme na Baltiku. Pravo je pitanje hoće li Stanojević sačuvati ekipu od povreda pre toga, pa će i to uticati na ishod meča u Talinu. I pored toga, nema opravdanja, pobeda je imperativ.

6. kolo: PARTIZAN – Anortozis (9.12.2021. u 18.45)

Hoće li Partizan rasterećeno dočekati dolazak Anortozisa u Beograd zavisi od prethodno obavljenog posla. Umeli su "crno-beli" u prethodnim godinama da obezbede prolaz dalje i pre poslednjeg kola grupne faze, navijači se nadaju da bi to mogao biti slučaj i sada, ali bez obzira na to želeće pobedu u Humskoj. Što i mi vidimo kao realnost.

OČEKIVANI BODOVI PARTIZANA U LIGI KONFERENCIJA: 11 – 13

Partizan na papiru ima lak posao protiv Flore i sve što je manje od šest bodova u dva meča sa Estoncima neće obradovati navijače. Protiv Anortozisa sasvim je moguće dobaciti do četiri, dok je trijumf na domaćem terenu protiv Genta itekako dostižan.

Treba napomenuti i to da samo prvi iz grupe ide direktno u drugu rundu LK, dok će drugoplasirani morati da se za to mesto bori sa trećeplasiranim timom iz neke od grupa Lige Evrope.

Kako ocenjujete šanse Partizana za prolazak u narednu rundu Lige konferencija?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke