Superliga bez reprezentativca Srbije, Tumbaković objasnio i zbog čega, Bane Ivanović definitivno završio sa "orlovima"?

Autor: Beta Beta
četvrtak 20.08.2020.
14:19
Izvor: Beta

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je danas da je baraž za Evropsko prvenstvo prioritet, i da će dueli sa Rusijom i Turskom u Ligi nacija biti priprema za duel sa Norveškom u oktobru.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

"Prioritet je naš nastup u baražu. Epicentar je ta utakmica koja treba da se igra 8. oktobra. Kroz ove dve utakmice moramo da definišemo način igre i ideju za ono što dolazi u oktobru. Kroz te dve utakmice je ideja da se afirmiše način igre koji može da rezultira za naš cilj, a to je da prodjemo baraž, prvo sa Norveškom pa sa pobednikom utakmice između Škotske i Izraela", rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare.

Reprezentacija Srbije će 3. septembra protiv Rusije u Moskvi početi novu sezonu Lige nacija, a potom će tri dana kasnije dočekati Tursku.

"Srbija uvek treba da bude ravnopravna i da maksimum na svakoj utakmici. Svaka utakmica ima svoju dimenziju rezultata i tako moramo da se ponašamo. Ako nemamo rezultat, onda moramo da ostavimo utisak, da hoćemo, želimo... Rezultat stvara atmosferu, a upravo nam je ta atmosfera potrebna za oktobar", kazao je Tumbaković.

Predstojeće okupljanje će biti prvo u ovoj godini, s obzirom na to da su prethodna u martu i junu otkazana zbog pandemije korona virusa.

Tumbaković je naveo da je cela situacija napravila veliki problem, ne samo za reprezentaciju Srbije, već i sve ostale timove.

"Veliki je problem, gotovo sva takmičenja su bila stornirana. Za sve nas koji se bavimo ovim poslom, ovo je potpuno novi metodološki pristup u radu i procesu treninga, potpuna nepoznanica", kazao je selektor.

Veliku pažnju, kao i obično, izazvao je spisak reprezentativaca, a upečatljivo je da nema nijednog igrača iz Superlige Srbije.

Selektor je istakao da nije bilo mnogo prostora za skautiranje ni srpskih ni protivničkih igrača i da je "napravljen spisak koji je ovog momenta najrealniji".

Tumbaković je naveo da igrači iz srpskog prvenstva ovog momenta nisu u prvom planu kada je reč o pokrivanjima nekih od standardnih pozicija u reprezentaciji.

"Moja ideja je uvek bila da moramo da afirmišemo i našu ligu i da igrači iz nje moraju da budu na spisku. Ali, sve je poremećeno, kada je reč o terminima, i moja ideja je bila da bi bilo bolje pre svega da igrači iz naše lige u tom procesu gde ulaze u ritam takmičenja i obaveza u Evropi, ostanu u svojim klubovima, odgovore zahtevima trenažnog procesa, ali i rezultatskog, jer Evropa klubovima mnogo znači. Ako bude postojala potreba da oni budu deo nacionalnog tima, oni su tu. Nisam razgovarao sa rukovodstvom klubova, ali smatram da ovog momenta prećutno izlazimo njima u susret", istakao je Ljubiša Tumbaković.

U reprezentaciju Srbije su pozvani Luka Jović i Marko Grujić, kojih nije bio na prethodnim okupljanjima.

"Situaciju smo sa Jovićem definisali još u decembru. Ne bih se vraćao na to, to smo apsolvirali. Grujića pratim godinama, celu njegovu genezu od mladjih kategorija, statusa u Liverpulu, pa u Nemačkoj. Ukazala se šansa da dobije priliku. Deo mog posla je da ga stavim na spisak. Ne znam stvarno kakav je nesporazum bio i da li je bio", kazao je Tumbaković.

Luke Milivojevića nema u nacionalnom timu, a selektor je rekao da održava kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima i da je vezni fudbaler Kristal Palasa "tu" za selekciju i da je izostavljen zbog specifičnog procesa treninga i početka priprema u Engleskoj.

Selektor srpskog nacionalnog tima je naveo da mu je drago zbog toga što je Nemanja Matić produžio ugovor, a upitan je i za eventualni povratak Branislava Ivanovića u reprezentaciju.

Baner ostale lige

Tumbaković je rekao da "ima svoje kriterijume u komunikaciji", da je Ivanović na osnovu igračkog i ljudskog kvaliteta u statusu da bude reprezentativac.

"Selektor ima svoje isključivo pravo da napravi spisak koji mu najviše odgovara u ideji kako želi da igra reprezentacija. Branislav je sjajna ličnost. Kada neko u 35-36 godini to završi, ne bi bilo mnogo profesionalno da se vraća, bez obzira na rezultat koji treba da ostvarimo", rekao je Tumbaković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Thursday, 20.08.2020
18:01

Da li je posao selektora da preko reprezentacije afirmiše ligu ili da reprezentuje fudbal te zemlje na najbolji mogući način, sa najboljim mogućim igračima i najboljim timom. Kad je već afirmišete da se podsetimo i kako: Vasiljević (zvezda), Gobeljić (zvezda), Milunović (zvezda), Rodić (zvezda), Jovančić (zvezda), Jovičić (zvezda), Pavkov (zvezda), Krstičić (zvezda)...a inače kad igrač napusti zvezdu više ne dobija poziv, ovaj poslednji je primer toga. Sada treba uigravati tim koji će biti sposoban da pobedi u baražu pa nema mesta u izlogu reprezentacije za zvezdine igrače koji su za prodaju, a imaće šansu da se neko prevari u vezi njih u kvalifikacijama za LŠ. Bane Ivanović nije otišao sam, već ga je Kokeza oterao, a verovatno bi opet morao da ga pozove da je pristao na Terzićeve uslove i došao u zvezdu. S druge strane oni koji su iz domaće lige stvarno zasluživali poziv niste zvali samo zato što su iz Partizana i sve dok nisu napustili Partizan nisu dobijali poziv, Milenković ni za U21, a Palović za A reprezentaciju.