Tekst iz 1936. godine koji morate pročitati - Koliko smo, zapravo, napredovali?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 21.07.2022.
12:47
Izvor: Sportske.net

Odavno ovo nije tema, a morala bi da bude...

Sportske.net/Nikola Krstić
Sportske.net/Nikola Krstić

Povezane vesti

Listajući jedan kragujevački nedeljnik pod nazivom "K.L.P.", odnosno "Kragujevački loptački potsavez", iz 1936. godine, naišli smo na jedan zanimljiv tekst koji bismo želeli da podelimo sa vama. 

Članak je pod nazivom "Bodovi..." i govori o nevaspitanju fudbalera u to doba, a na vama je da procenite kakva je današnja situacija u svetu fudbala i da li se išta promenilo od te 1936. godine, i koliko smo zaista napredovali. 

Tekst vam prenosimo u celosti.

"U takmičenju jedne grupe klubova po bod-sistemu, prvak se određuje po broju bodova. Ta činjenica usadila je mnogom pojedincu verovanje, da su bodovi jedini cilj takmičenju, pa i celom nogometnom sportu. 

Takvo shvatanje je uzrok mnogim štetnim pojavama, koje utakmicama oduzimaju sportsku draž, a mnogog posmatrača razočaraju. 

Obične su pojave na utakmicama da se od igrača čuju najpogrdniji i najuvredljiviji izrazi upućeni drugu, protivniku, ili čak i sudiji. U borbi za loptom zaboravi se pravilo o dozvoljenom i ne vodi se računa o eventualnoj povredi protivnika. Odluke sudije se ne poštuju itd.

Sve to jasno ukazuje na nedostatak vaspitanja, druželjublja, discipline i sportske svesti kod igrača. Ovaj nedostatak svi uviđaju, ali je mali broj koji se staraju da ga uklone. 

Toliko se puta govori o slabom interesovanju publike za nogometne priredbe. Jedan od glavnih razloga, tome faktu, jesu gornje pojave. Ima mnogo prijatelja sporta koji na utakmice ne dolaze, samo zbog toga. I oni koji dolaze, retko su u društvu svoje dece, sestre ili supruge, jer koliko bi puta trebali da pocrvene zbog nesportskog ponašanja pojedinih igrača. 

Ovo je pitanje vrlo važno. Njime treba da se pozabave svi sportski funkcioneri i da na svaki način ove ružne pojave uklone. Igrače, kojima ne pomogne lepa reč, pa ni kazna, treba onemogućiti. Ako se hoće da vrati draž i veće interesovanje za nogometne utakmice. 

Može igrač da bude vaspitan, druželjubiv i disciplinovan, pa ipak da doprinese puno bodova svome klubu. Samo mora biti svestan, da se utakmmice može i izgubiti, jer je lopta okrugla. 

Nastanite još danas u svome klubu, da ukoliko ste primetili i kod svojih igrača koju ružnu pojavu, da ih ubedite u potrebu da se od toga odviknu. U tom nastojanju budite energični i beskompromisni. Imaćete teškoća u početku, ali docnije će se pokazati blagodeti takvog poduhvata. 

Nije jednoj utakmici cilj samo osvojiti bodove, nego pokazati lepu igru, vaspitanje, džentlmenstvo, disciplinu, ljubav prema drugu itd. Jednom rečju, pokazati svest sportsku."

Tekst je potpisao izvesni N.P. i može se pronaći u trećem broju "K.L.P." iz decembra 1936. godine. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke