UEFA predlaže jedno, da li Superliga to može da ispuni?

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 13.04.2020.
21:51
Izvor: Sportske.net, novosti

UEFA dala jasne instrukcije, ali...

EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Povezane vesti

Generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Darko Ramovš za Novosti je pričao o trenutnoj situaciji i potencijalnim rešenjima o nastavku sezone.

"Pred nama je mnogo izazova u kojima će, kako očekujemo, klubovi Superlige i Prve lige Srbije da imaju najviše problema, jer u njima igraju profesionalni fudbaleri. U nižim ligama je taj problem manji, jer su one organizovane na amaterskom nivou. Nažalost, poslednjih 20 godina svi naši klubovi se u 80 ili 90 odsto slučajeva finansiraju isključivo od prodaje igrača i tako ostvaruju značajan deo sredstava kako bi normalno funkcionisali. Dodatni problem koji će se sada javiti je podatak da svi ugovori u Srbiji traju do 30. juna, a ako se odloži kraj prvenstva, na primer za jul ili neki kasniji mesec, to će doneti određene pravne poteškoće, jer ćemo morati prvo da menjamo naše propise. U svakom slučaju, nalazimo se u delikatnoj situaciji, ali pošto je u našoj zemlji uvedeno vanredno stanje, moraćemo da pratimo i preporuke državnih organa", rekao je Ramovš.

Očekivano, prvobitni plan je da se lige završe, ali...

"UEFA i Udruženje evropskih klubova koje funkcioniše pod njenim okriljem dali su vrlo jasne smernice i predloge. Prva preporuka je da se pokuša da se privedu kraju sve odložene lige. Ohrabruje podatak da su neke, kao Bundesliga, najavile mogućnost da već u maju nastave takmičenje, a ako se stvore minimalni uslovi, i kod nas će to da se dogodi. Ali, ponavljam, da prvo sačekamo da se ukine vanredno stanje, jer je sada sve nekako u domenu teorije. To, naravno, ne znači da u FSS i Zajednici sedimo skrštenih ruku. Ti koraci su vrlo slični onome što rade naši najveći klubovi. Oni već revidiraju zarade igrača i zaposlenih. Mi ćemo uskoro imati konkretne predloge koje ćemo da sublimiramo u jedan dopis FSS, u kojem će biti predlozi za kratkoročnu ili dugoročnu pomoć klubovima širom Srbije. Ona će se svoditi i na pravnu pomoć klubovima. Ponavljam, mi nažalost ne znamo koliko će sve ovo da potraje. Svi želimo da što bezbolnije izađemo iz ovog tunela. Preporuke UEFA će nam u ovoj nezavidnoj situaciji biti najdragocenije", ističe on.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke