Voša i Maribor – Nekada u Prvoj saveznoj ligi, 37 godina kasnije u borbi za Evropu

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 08.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Duel nekadašnjih rivala iz Prve savezne lige SFRJ.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Nakon velike borbe, dostojne igre u dvomeču sa velikim Ajaksom i eliminacije iz kvalifikacija za Ligu Evrope, Vojvodina takmičenje nastavlja u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a prvi rival jeste - NK Maribor.

Maribor je najtrofejniji slovenački klub, sa 16 titula prvaka i još devet pehara u nacionalnom Kupu. Takođe, Maribor drži i rekord slovenačkog fudbala sa sedam uzastopnih titula, u periodu od 1996. do 2003. godine. Najveći međunarodni uspeh Maribor je ostvario 2006. godine kada je osvojio tadašnji Intertoto kup.

Nakon pomenutog perioda kada je Maribor osvojio sedam uzastopnih titula usledio je najteži u istoriji kluba. Od 2004. do 2007. Maribor je bio u finansijskim problemima, a u tom periodu nijednom nije završio iznad trećeg mesta u prvenstvu. Sve se promenilo u leto 2007. godine kada je na poziciju sportskog direktora došao jedan od najvećih slovenačkih fudbalera – Zlatko Zakovič. Maribor je ponovo započeo dominaciju, osvojio je četiri vezane titule, da bi potom u leto 2011. ostvario istorijski uspeh pobedom nad Glazgov Rendžersom i plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope.

Maribor je nakon toga bio redovan učesnik UEFA takmičenja, a u sezoni 2013/14 prvi put je prošao u eliminacionu fazu Lige Evrope, u kojoj je ispao od Sevilje, kasnijeg šampiona ovog takmičenja. Kruna ovog zlatnog doba bio je plasman u grupnu fazu Lige šampiona u sezoni 2014/15 nakon pobede nad Seltikom. Maribor je osvojio tri boda u grupi sa Čelsijem, Šalkeom i Sportingom iz Lisabona. I u sezoni 2017/18 Maribor je uspeo da se domogne grupne faze Lige šampiona, kada je opet osvojio tri boda u grupi sa Liverpulom, Seviljom i Spartakom iz Moskve. Zahovič je napustio klub u proleće 2020, nakon što je Maribor tokom njegove ere osvojio osam titula i dva puta se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona, uz redovna učešća u Ligi Evrope.

Zanimljivo je da su se Vojvodina i Maribor proteklih godina sastajali u prijateljskim susretima, pošto je „stara dama“ redovno išla na letnje pripreme na Mariborsko Pohorje. Leta 2021. Maribor je slavio rezultatom 4:1, a jedini pogodak za Vošu postigao je Uroš Kabić. Godinu dana ranije Maribor je slavio 3:2, strelci za Vošu bili su Zukić i Čović, a 2020. bilo je nerešeno – 2:2. Leta 2018. godine takođe u prijateljskom susretu, Voša i Maribor su remizirali 2:2, Kolmanič je dao autogol, a potom je pogodio i Nešković.

Ali, Vojvodina i Maribor imaju i svoj istorija u SFRJ, odnosno nekadašnjoj jakoj Prvoj saveznoj ligi. U periodu od 1967. do 1987. godine, Voša i Maribor sastali su se 12 puta. Vojvodina je slavila pet puta, isto toliko bilo je i nerešno, dok je Maribor slavio samo dvaput. Ukupna gol razlika u tom periodu bila je 12:9 u korist Vojvodine. 

Za one koji veruju u tradiciju domaćinstva, iako u zvaničnim mečevima nisu igrali gotovo pune tri decenije, Voša u Mariboru nema baš skor za pohvalu. Od pomenute 1967. do 1987. "stara dama" je šest puta gostovanja na "Ljudskom vrtu", nema pobedu, dva puta je poražena, a u četiri navrata bilo je nerešno. S druge strane, Voša je kao domaćin, na šest utakmica, slavila pet puta, dok je jednom bilo nerešeno, uz gol razliku 9:2.

Što se tiče sastava timova za ovaj meč, Božidar Bandović neće moći da računa na povređenog Aleksu Vukanovića, ostali su spremni i očekuje se da Voša zaigra u najjačem sastavu koji se suprotstavio i Ajaksu, a mogao bi da izgleda ovako:

Carević, Butean, Sičenje, Crnomarković, Lukas Baros, Petrović, Poletanović, Savićević, Bamidele, Seri, Ivanović.

Podsetimo, Maribor je u treću rundu kvalifikacija stigao pobedom nad rumunskom Univerzatiteom iz Krajove. U prvom meču kao domaćin Maribor je slavio 2:0, da bi u revanšu u Krajovi rezultat bio 3:2 za rumunski tim.

Prvi meč na stadionu „Ljudski vrt“ na programu je u četvrtak u 20.15, a revanš je zakazan 15. na „TSC areni“.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke