Izmeštaju Zlatanovu statuu, gde će završiti?

Autor: Beta Beta
subota 16.05.2020.
22:54
Izvor: Beta

Grad Malme je spreman da izmesti statuu švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, koja je više puta skrnavljena, preneli su danas lokalni mediji.

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Statua je smeštena ispred stadiona u Malmeu, a nekoliko puta je oštećena, čak i rušena, jer su navijači tog fudbalskog kluba nezadovoljni Ibrahimovićevim angažmanom u Hamarbiju.

List "Sidsvenskan" (Sydsvenskan) je naveo da je veće trećeg najvećeg grada u Švedskoj spremno da u ponedeljak odluči o premeštanju statue do kraja godine.

Ipak, izvršni direktor kluba Niklas Karlnen je izjavio da nije upoznat sa planovima grada i da ne želi to da komentariše.

Bronzana statua vajara Petera Lindea teška 500 kilograma i visoka tri metra otkrivena je u oktobru u čast jednog od najvećih švedskih sportista svih vremena.

Koštala je pola miliona švedskih kruna, a godišnje održavanje košta još 15.000 i to plaća grad Malme.

Statua je više puta vandalizovana, tako što je išarana sprejom. Po njoj su pisane uvredljive poruke, a i oštećeni su nos i članak prilikom obaranja.

Vandalizam je počeo kada je Ibrahimović postao jedan od vlasnika Hamarbija, kluba iz prestonice Stokholma, koji je veliki rival Malmea.

Ibrahimović (38) je karijeru počeo u Malmeu krajem devedesetih godina, u gradu u kom je i rođen.

Statua je uklonjena početkom januara i odneta na popravku, a čuva se na tajnoj lokaciji.

Navijači su predložili da se statua prenese u Stokholm, grad u kom Ibrahimović boravi kada je u Švedskoj i gde je sedište fudbalskog saveza te zemlje, koji je i naručio njeno pravljenje.

Ne propustite