Danska - Učenici diplomiraju na Vembliju?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 07.07.2021.
13:16
Izvor: Sportske.net

Biće težak ispit...

Povezane vesti

Kada se pogleda istorija, najduže englesko kontinentalno rivalstvo je baš sa Dancima. Zvuči čudno jer je Engleska daleko veća fudbalska nacija, ali sa druge strane u polufinalu u sredu na Vembliju samo jedan tim je osvojio evropsku krunu, a to nije domaćin.

Jasno, iz Britanije su mornari doneli igru u Dansku, brzo se raširila po višim klasama tamošnjeg društva koje je bilo anglofilskom, a ostali su i do dan-danas, ne samo gornji ešaloni društva zaljubljeni u engleski fudbal. Zanimljivo da je deo jednog od prvih danskih reprezentacija bio Halad Bor, profesor i brat Nilsa Bora koji će kasnije (i sam se bavio fudbalom biti golman) dobiti Nobela za fiziku.

Uostalom, prvi tim na kontinentu, preko Lamanša nastao je baš u Danskoj, KB, odnosno Koperhagen Boldklub je tri godine posle osnivanja, već 1879. oformio fudbalsku sekciju. Samo deceniju kasnije Danci će postavi prvi registrovani fudbalski savez van britanskog ostrva, a ova država je jedan od sedam osnivača FIFA.

Danci su vrlo brzo bacili rukavicu Britancima, već na Olimpijskim Igrama u Londonu dali su u dva meča protiv druge i prve francuske selekcije 17 golova i u finalu su izgubili na "Vajt Sitiju" koji je izgrađen ta takmičenje sa 2:0 od domaćina. Četiri godine kasnije, u Stokholmu, opet su bili srebrni posle ubedljivih pobeda nad Norveškom i Holanđanima, izgubili su finale 4:2 od Engleske. Sami ovi rezultati govore da je danski fudbal od samog početka bio kompetitivan, ali je predugo ostao amaterski, pa su još šezdesetih tamošnji fudbaleri bili suspendovani od igranja za reprezentaciju, kada bi potpisivali za britanske klubove i igrali za novac. Ali, do dan-danas se jedna stvar nije promenila, većina najboljih danskih igrača gleda ka Premijer ligi. Pa iz sadašnjeg sastava, Hojberg igra uz Kejna, Vestegard je u Sejntsima, Andersen u Fulamu, Losi i Zanka Jorgensen su igrali za Hadersfild u eliti, Kornelijus je nastupao za Kardif, Norgard i Matijas Jensen su igrači Bredforda, novog premijerligaša. Pisali smo o njima, imaju jaku konekciju sa Danskom, matematički model gazde Metjua Benama je proveren, sa uspehom u Mitjitlandu. 

Ali, da se vratimo istoriji. Posle Velikog Rata standard fudbala u Danskoj je pao, pa iako je protiv reprezentacije Engleske, u prvom meču posle Drugog Svetskog Rata, Danska sačuvala remi bez golova, u narednih tri decenije bili su topovska hrana za Englesku. Recimo u drugoj polovini  pedesetih, u kvalifikacijama za Mundijal u Švedskoj, danski amateri su primili devet golova u dva meča sa "učiteljima", pet od toga im je dala zvezda Junajteda, Tomi Tejlor, koji će poginuti u minhenskoj tragediji 1958. godine. 

Krajem sedamdesetih Danska je već oformila jači tim, to je generacija koja će se osamdesetih predstaviti svetu kao "Dinamit", ali pred EP u Italiji, Engleska je bila prejaka. Jer, tada su klubovi sa ostrva dominirali evropskim fudbalom, uostalom po kladionicama je "Gordi Albion" bio favorit za prvu evropsku krunu. Danci su se dobro držali u Kopenhagenu predvođeni Alanom Simonsenom, tada jednim od najboljih igrača Evrope i Frankom Arnesenom čak su i poveli, ali ne Engleska slavila sa 4:3. Na Vembliju je Kevin Kigen presudio rivalu, svi znate kako se "proslavila" Engleska u završnici, po huliganima, svi su odahnuli kada su se posle takmičenja po grupama vratili kući. 

No, već u sledećim kvalifikacijama za Francusku 1984. mit o Englezima je srušen. Stasala je generacija Prebena Elkjera Larsena, ta velika generacija je ostavila Engleze kod kuće. 

Nemački trener Sep Pjontek je uspeo da osvoji prvo mesto u grupi, u Kopenhagenu je na startu kvalifikacija bilo 2:2, dva puta je "Gordi Albion" vodio golovima Gerija Frensisa, ali je napadač Ajaksa Jonas Olson doneo bod domaćinu. Ključ u grupi 3 bila je pobeda Danaca na Vembliju. Penal i gol Alana Simonsena su bili prevaga, pa je Danska otišla u Francusku. Već tada oni su imali 14 igrača od 20 u inostranim klubovima i važili za jednu od najopasnijih evropskih reprezentacija. Ta pobeda u septembru 1983. je bila jedina Danaca u "hramu fudbala", a istorija se ponovila u oktobru prošle godine. Doduše, bila je u pitanju Liga Nacija, ponovo je bilo 1:0, i ponovo iz penala koji je Kristijan Eriksen pretvorio u gol. U Kopenhagenu je tada bilo 0:0. 

Sudar na velikom takmičenju se dogodio tokom danske bajke u Švedskoj 1992. Danska je zamenila Jugoslaviju na turniru, u grupi su bili sa Englezima i baš protiv njih otvorili takmičenje u Malmeu. Iako su bili autsajderi jer su na šampionat stigli bez priprema, Piter Šmajhel je pred meč video sastav Engleske i rekao saigračima da imaju šansu. Meč je završen bez golova. Englezi su imali nekoliko prilika, ostali sa igračem manje pa je rival bio bliži pobedi, Kim Vilfort je imao šansu, a Bent Kristensen pogodio stativu sa unutrašnje strane, a lopta se odbila do srećnog engleskog golmana Krisa Vudsa.

Znate i sami da su Englezi ponovo ostali u grupi, Danska je eliminisala i Francusku, sa Šveđanima otišla u polufinale, uzeli su meru Holanđanima, a onda i Nemcima u meču za titulu i napravili jedno od najvećih iznenađenja u istoriji fudbala.

Ali posle toga, reprezentacije ove zemlje nisu napravile neke značajne rezultate, sa Englezima su igrali na šampionatu sveta u Južnoj Koreji i Japanu, početkom veka. Tada je Engleska ipak bila prejaka, timovi su igrali u nokaut fazi, u osmini finala. Danci su bili prvi u grupi u kojoj su elimisani Francuzi i Urugvajci. Apetiti su im porasli nakon što su slavili sa 2:0 u poslednjem meču grupne faze protiv svetskog i evropskog prvaka, ali ih je Engleska sa Svenom Goranom Eriksenom spustila na zemlju.

Očekivala se veća borba u Nigati, ali danski golman Tomas Sorensen nije baš imao svoj dan. Već posle četiri minuta, nakon Beksovog kornera i udarca glavom Rija Ferdinanda, lopta mu se nekako izmigoljila i prešla gol liniju. Već sredinom prvog dela pogrešio je Gravesen, od njega se lopta odbila do Majkija Ovena i to je bilo to. Do kraja je Sorensen još jednom kiksirao kada je slab udarac Heskija završio u mreži pa su Danci otišli kući.

A sada jedna zanimljivost, od te pobede Engleske, ovi rivali su u gotovo dve decenije odigrali šest prijateljskih mečeva. Danska je dobila polovinu od toga, a osim na Vembliju pomenutim golom Eriksena, dobili su i 2003. na Old Trafordu sa 3:2 u veoma zabavnom meču u kome su Englezi posle 10 minuta vodili sa 2:1, ali je na kraju Jon Dal Tomason savladao rezervnog golmana Pola Robinsona i doneo pobedu gostima. Timovi su igrali i revanš godinu i po kasnije i Danska je ostvarila najubedljiviju pobedu protiv Engleza u istoriji. Bilo je 4:1 na "Parkenu". čuveni meč kada su Romendajl, Tomason i Gravgard za sedam minuta u drugom delu izbušili Dejvida Džejmsa, domaćin je poveo sa 3:0, na kraju posle Runijeve utehe, Soren Larsen je postigao pogodak za konačni rezultat.

Pobeđivala je i Engleska, ali Danci nisu lak rival, kada se pogledaju brojevi, engleske pobede su dominantne do osamdesetih, od tada u poslednje četiri decenije od kada je Danska kročila na najveću scenu, stvari su prilično izjednačene, 6-4-4.

Sve to pašće u vodu na "Vembliju", Engleska je favorit, mada su i Danci posle šoka koji se srećom završio dobro po Kristijana Eriksena odigrali sjajno poslednja tri meča. Lako daju golove, ali će se suočiti sa timom koji nije primio nijedan gol na šampionatu.

Engleska se pita, kad, ako ne sad...

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke