Nemačka - Portugal uvek presudan!

Autor: Milovan Longinov
subota 19.06.2021.
13:05
Izvor: Sportske.net

Ozdravljenje počelo od Portugala...

EPA
EPA

Povezane vesti

Nemačka je našla rešenje za Portugal nekako posle "reboota", odnosno preokreta ili "resetovanja" kada je germanski fudbal u pitanju.

Verovatno najjača evropska reprezentacija ako se broje tituleje dno dotakla na EP 2000. ali je četiri godine kasnije, pošto je finale Mundijala na neki način "slagalo" javnost zemlje.

Pte toga ovi timovi su igrali prijateljske utakmice koje su Zapadni Nemci uglavnom dobijali, ali je na EP 1984. u Francuskoj i van svih očekivanja, podeljeni i posvađani Portugal stigao do polufinala i nadomak velikog iznenađenja u Marseju protiv Francuza.

U grupi su bili za vladajućim evropskim prvacima Nemcima, otvorili su prvenstvo bez golova, i mada su bili zadovoljniji, značaj tog rezultata će tek kasnije biti zlatan za "Selesao das Kinjaš" kada Nemačka bude ostala u suzama protiv Španije.

Ali, pravi slom ujedinjena Nemačka je doživela na prelazu vekova, ponovo su bili prvaci Evrope, a zlatna omladinska generacija Portugala je tražila afirmaciju. Ispostaviće se da je to bila pretposlednja šansa jednog velikog tima. 

Iako je Portugal bip favorit videli smo jednu od najslabijih selekcija Nemačke u istoriji. Marko Bode je pogodio stativu i to je bilo to. Portugal je došao do prednosti golom Konseiaa, koji je zatim iskoristio jednu od grešaka karijere Olija Kana, a onda i posle greške Lotara Mateusa postigao het-trik. To je bila poslednja utakmica Mateusa za "Pancere". Selektor Ribek je odmah posle toga podneo ostavku, a ovo je bio najteži poraz Nemaca ikada na šampionatima Evrope i njihov najgori plasman na velikim takmičenjima još od predratnog Mundijala 1938. godine! 

"Čitava Evropa nam se smeje, hvala Bogu da je završeno", rpisao je Kiker, a Špigel optužio igrače za izdaju, a trenera za klovna. Taj poraz u Roterdamu ispostaviće se kao prelomna tačka za ozbiljnu fudbalsku naciju kakva je Nemačka. Bild je pisao da, ako je za utehu, iako ne znaju više da igraju fudbal, Nemci makar dobro organizuju takmičenja, aludirajući na Mundijal 2006. godine.

I tu su dočekali osvetu. Doduše bio je to meč za treće mesto, poletna Klinsmanova Nemačka je želela više, Kan je poslednji put bio na terenu, kao i Figo za Portugal, legendarni krilni napadač je ušao poslednjih 15 minuta. 

Ali bilo je kasno kada je asistirao Nunju Gomešu za utehu, dva puta Švajni i autogol "malenog" Petita su presudili bitku za treće mesto. Nije mnogo značilo, ali je Nemačka od tada dominirala na velikim takmičenjima protiv Portugalaca. 

Manšaft je dobio već dve godine kasnije na bazelskom Jakob Parku četvrtfinale protiv Skolarijevog tima koji se nadao posle izgubljenog finala kod kuće sa Grcima da sve može da naplati. Skolari je već dogovorio transfer u Čelsi, ovo je bio njegov poslednji meč, Nemci su poslali njegov tim kući i to pošto su odbili da izgube. Portugal je pretio i učinio sve, ali je Balak srušio svog budućeg trenera i to tako što je nadskočio klupskog druga Paula Fereiru. Tako je Nemačka dobila sa 3:2 četvrtfinale. 

Ni četiri godine kasnije nisu oprostili rivalima, ponovo EP, ovoga puta meč u grupi. Portugal u haosu, 36% nezaposlenih među mladima, želeli su da podare radost naciji. Umesto toga u dosadnoj, opreznoj utakmici u kojoj su oba tima izviždana. a mediji u Lisabomu nazvali tim "Velikim bratom", Nemačka je bila manje loša. Mario Gomez koji je čekao da bude zamenjen je pobegao Pepeu, iskoristio centaršut Kedire i postigao jedini gol na meču. Na kraju Portugal je morao kući, a Nemačka je naletela u polufinalu na minu, Marija Balotelija.

I poslednji susret na velikim takmičenjima, Nemci su pregazili Portugal na putu do četvrte svetske titule. 

U Fonte Novi je Portugal pretrpeo najteži poraz u istoriji na Mundijalima, Germani su spakovali četiri komada u mrežu rivala, a Miler je nastavio svoje teroro na Mundijalima. On je posle tog meča imao neverovatnih osam golova na svetskim prvenstvima u sedam mečeva. Dobio je i glavom od neizbežnog Pepea koji je isključen, ali je bilo 2:0 već tada, a do kraja je Tomas Miler postigao het-trik za Nemačku. Ronaldo je šutnuo sedam puta na gol i nije savladao Nojera, a osim Pepea, Portugal je tada ostao i bez još jednog igrača. Povredio se Koentrao, epilog je bio remi sa Amerikancima, a pobeda protiv Gane nije bila dovoljna, zbog slabije gol razlike su ostali iza “Jenkija” i vratili se kući.

Razočarani Ronaldo je rekao da je zemlja mala, da nemaju dovoljno kvaliteta i da nikada neće osvojiti svetsku titulu.

Mundijal možda neće, ali samo dve godine kasnije Portugalci su se dokopali krova Evrope i i šokirali svet. Sada u grupi smrti brane trofej, neće im biti lako…

Nemačka je startovala porazom, ali nije pružila lošu partiju protiv prejakih Francuza. Portugalci su u finišu slomili Mađare, problem u grupi je što bi drugi verovatno išao na Englesku, pa je pitanje koliko će oba tima taktizirati. 


Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke