Škotska - Zaboravili kad su poslednji put igrali...

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 09.06.2021.
20:00
Izvor: Sportske.net

Naš dželat...

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Škotska se vraća, treći šampionat Evrope u istoriji, nikada nisu napravili ništa. Ova selekcija je sedamdesetih i početkom osamdesetih sa svim zvezdama moćnog Liverpula bila proglašavana za jedan od najboljih timova na svetu, ali recimo da u Argentini 1978. nisu uradili ništa, kao ni u Španiji, Meksiku i na kraju Italiji. Čak im nije pomogao ni Ser Aleks 1986. prosto, “Tartan Bojsi” ne uspevaju da opravdaju očekivanja i kada pojedinačno imaju dobre igrače, a u većini slučajeva dovoljno je da se plasiraju i bore. 

Put do prvenstva

Škoti deluju na neki način kao strano telo na ovom turniru, dugo ih nije bilo na velikim takmičenjima, samo dva puta su igrali u završnici EP, 1992. i četiri godine kasnije u Engleskoj, nikada nisu prošli grupu. Nije ni čudo, vremenom su posle slavnih sedamdesetih, pali iza Republike Irske, a onda i Velsa poslednjih godina, pa od Škota niko nije očekivao ništa. Oni su u grupi i bili treći, ali daleko od plasmana, jer su Belgija, pa i Rusi mnogo bolje ekipe. Ali, ostao je plej of, i to zbog Lige nacija, kao rezervna šansa za plasman na veliki turnir. Ni tada im nisu davali velike šanse, ali su posle mučenja protiv Izraelaca na praznom Hempdenu uspeli da nakon penala odu u završnicu. Gostovali su u Beogradu, davane su im male šanse, pogotovo jer su "Orlovi" delovali dobro u polufinalu protiv Norvežana. Ali, na "Marakani" su Škoti nadigrali favorizovanu Srbiju i njihovom trijumfu se ne može prigovoriti. Neočekivano, ali zasluženo plasirali su se na prvo veliko takmičenje u ovom veku. Poslednji put smo ih gledali na Mundijalu u Francuskoj. 

Selektor 

Stiva Klarka se navijači Čelsija sećaju, deset godina je nosio dres "Plavaca" bio veoma popularan, dočekao i italijansku revoluciju Kena Bejtsa u Zapadnom Londonu, osvojio i KPK. Stameni štoper se povukao, radio je kao Murinjov pomoćnik u prvom mandatu. Pre toga je jedan meč sedeo na klupi Njukasla kada je Rud Gulit smenjen, krajem prošlog veka. Pekao je zanat u mlađim timovima Čelsija, a prešao je u rivalski Vest Hem pošto je Murinjo dobio otkaz. On je zajedno sa bivšim saigračem Zolom, sedeo na klupi "Čekićara", posle ga je Keni Dalgliš, zemljak odveo u Liverpul. Kada je došao Brendan Rodžers otišao je sa Merzija, i konačno dobio posao kao menadžer u VBA gde je na debiju tukao baš Redse. Dve godine kasnije, stigao je u Reding, pa se vratio na mesto pomoćnika, sa Di Mateom u Aston Vili. Sve ovo vreme često su se provlačile priče da bi Čelsi mogao da mu pruži šansu, Lampard, Teri, Drogba ga obožavaju, ubeđivali su Abramoviča da mu da šansu. Nije je dobio, ali se vratio u domovinu, izbor srca je bio da preuzme Kilmarnok za koji navija. Posle dve godine postao je selektor svoje Škotske. Dobio je Kipar, onda beležio poraze u kvalifikacijama, ali posle Beograda je postao nacionalni heroj. 

Kapiten 

Endi Robertson je zvezda Liverpula, svakako najbolji škotski igrač, čovek koji je napravio neverovatan skok u karijeri iako je bio otpisivan i nije mogao da živi od fudbala. Studirao je i radio, uspeo je ipak da se probije u škotskom Kvins Parku, nakon što ga je Seltik otpisao u mlađim kategorijama. Nisu mu ponudili ugovor, uz ocenu da je premali i preslab za profesionalnu igru. Kasnije je otišao u Dandi Junajted, pa u Hal, u Liverpulu je četiri godine. Smatraju ga jednim od najboljih levih bekova na svetu. Sa Redsima je osvojio PL i LŠ, za reprezentaciju bi dao sve, plaćao je privatni avion kako bi stigao na mečeve znajući da savez nema novca. Debitovao je pre sedam godina, od tada je, standardan u nacionalnoj selekciji.

Golmani: Kreg Gordon (Harts), David Maršal (Derbi), Džon Mekluin (Rendžers).


Odbrana: Liam Kuper (Lids junajted), Deklan Galager (Madervel), Gant Hanli (Norič), Džek Hendri (Seltik), Skot Mekkena (Notingem Forest), Stefen O’Donel (Madervel), Nejtan Paterson (Rendžers), Endi Robertson (Liverpul), Greg Tejlor (Seltik), Kiran Tirni (Arsenal).


Sredina: Stjuart Armstrong (Sautempton), Rajan Kristi (Seltik), Džon Flek (Šefild junajted), Džejms Forest (Seltik), Rajan Frejzer (Njukasl junajted), Bili Gilmor (Čelsi), Džon Mekgin (Aston Vila), Kalum Mekgregor (Seltik), Skot Mektominej (Mančester junajted), David Trnbul (Seltik).


Napad: Če Adams (Sautempton), Lindon Dajks (Kvins Park Rendžers), Kevin Nisbet (Hibernijan).

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke