Jedno je penal, drugo nije... Kako UEFA tumači sporne situacije i zašto je Atvel opet bio u VAR sobi?

Autor: Nemanja Janošev
subota 06.07.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Jedno je ofsajd, drugo nije...

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Nekoliko sličnih spornih situacija - različite sudijske odluke. Viđali smo takve scenarije na velikim turnirima i u najjačim ligama sveta, posebno u Engleskoj čije sudije kao da bez ikakvog uvodnog brifinga ulaze iznova u sezone.

Na Evropskom prvenstvu smo imali polemiku oko ofsajda koji je dosuđen Holanđanima protiv Francuske kada je, prema ocenama sudija iz VAR sobe, Denzel Damfris smetao Majku Menjonu pre šuta, dok je za sličnu situaciju procenjeno da Alvaro Morata nije uticao na reakciju Georgija Mamardašvilija u duelu Španije i Gruzije u osmini finala.

Sinoć smo videli detalj koji je meč Nemačke i Španije možda mogao da odvede u drugačijem smeru kada je Mark Kukurelja rukom zaustavio udarac Džamala Musijale u 105. minutu. Za približnu situaciju, Nemci su dobili penal u prošlom susretu sa Dankom kada je centaršut Davida Rauma završio na ruci Joakima Andersena.

Ono što je zajedničko dvema situacijama jeste VAR sudija Stjuart Atvel. On je za slične akcije glavne arbitre konsultovao na različit način. Zbog čega?

Stav UEFA jeste da ukoliko je ruka podignuta ili je u horizontalnom položaju, te time predstavlja prepreku za protok lopte, nezavisno od položaja tela, označava penal. Da sudijska organizacija UEFA na čelu sa Robertom Rosetijem nije uverena u odluku koju je Stjuart Atvel doneo na susretu Nemačke i Danske, on ne bi bio na istoj poziciji u duelu Nemaca i Španaca.

Pred sam turnir, sudije su dobile smernice upravo od Roberta Rosetija koji im je pokazivao različite klipove i situacije koje bi mogle da ih očekuju. Jedan od primera bio je kada lopta pogađa defanzivca u ruku koja je u vertikalnom položaju, u blizini tela. U tom slučaju penal ne bi smeo biti dosuđen jer ruka ne uvećava telo i ne pravi nedozvoljenu barijeru.

Procenjeno je da Mark Kukurelja nije iskazao nameru da rukom spreči udarac Džamala Musijale, budući da je njegova leva ruka išla ka telu iako je distanca bila poprilična.

Lopta koja je pogodila Joakima Andersena iz neposredne blizine, uz minimalan kontakt, u trenutku trčanja, deluje manje prihvatljivo za dosuditi penal nego li što je to bio slučaj sa situacijom u kojoj se našao Mark Kukurelja. Ali, sviđalo se javnosti ili ne, obe odluke donete su u skladu sa smernicama UEFA.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Miki
Saturday, 06.07.2024
12:59

Treba da se lepo informisati pre nego sto pisete nesto, juce nije dosudjen jedanaesterac iz razloga sto je u pocetku akcije igrac nemacke bio u ofsajd poziciji! Da nije bilo tako, penal bi sigurno bio dosudjen!