"Kraljevići" Niko i Jamal, Ojarzabal španski "kralj", Englezima pehar ostaje san!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 14.07.2024.
22:53
Izvor: Sportske.net

Imamo novog prvaka Evrope.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Španije postala je prvak Evrope!

Španija je u finalu savladala Englesku sa 2:1. 

Špancima je ovo četvrta titula prvaka Evrope, dok će Englezi na nju morati još da sačkeju.

Junaci "crvene furije" su mladi Lamin Jamal, Niko Vilijams, a iznad svih strelac pobedonosnog pogotka u finalu Mikel Ojarzabal. Engleskoj je nedvoljan bio pogodak Kola Palmera, te se "fudbal neće vratiti kući".

Pravi fudbalski „rat“ vodio se u prvih 45 minuta finala Evropskog prvenstva u Berlinu.

Englezi i Španci su zauzeli očekivane startne pozicije na „Olimpijskom stadionu“. Ekipa selektora Gereta Sautgejta prepustila je posed lopte protivniku, stala u blok i čekala svoju priliku iz kontranapada, dok su Španci imali inicijativu, mnogo vremena proveli na polovini rivala, ali nisu stvorili priliku.

Koncentirani su De la Fuenteovi izabranici bili na napade po levoj napadačkoj strani gde je dejstvovao Vilijams, a prvu dobru situaciju stvorili su u 12. minutu kada je krilnog fudbalera u poslednjem trenutku izblokirao odlučni Stons.

Nije trebalo puno vremena Englezima da uzvrate preko agilnog Vokera, koji je iznudio korner posle koga se ništa značajno nije desilo.

Bili su Englezi odlični u igri bez lopte, ali sa njom nisu baš blistali. Posle grešaka Rajsa i Fodena Španci su mogli da profitiraju, ali se to nije dogodilo.

Prvu i jedinu šansu u prvom poluvremenu imala je Engleska u prvom minutu sudijske nadoknade. Rajs je centrirao iz slobodnog udarca, a Foden šutirao na gol Simona, kome nije bilo preteško da zaustavi njegov udarac.

Već na startu drugog poluvremena važna izmena u selekciji Španije. De la Fuente je iz igre izveo možda i svog najvažnijeg igrača Rodrija, verovatno zbog povrede, a umesto njega u igru uveo Martina Zubimendija.

Posle dva minuta igre u drugom poluvremenu Španija je povela. Karvahal je sjajno proigrao Jamala na desnoj strani, najmlađi fudbaler u istoriji Evropskih prvenstava ušao u sredini i pronašao Nika Vilijamsa na drugoj strani, a on preciznim udarcem u dalji ugao matirao nemoćnog Pikforda.

Imali su Španci ogromnu priliku da zadaju novi udarac Engleskoj. Strelac gola Vilijams proigrao je Olma, a on bio neprecizan iz izgledne situacije.

Pravio je Jamal dar-mar po desnom krilu, namestio zicer Morati, ali je kapiten Španije Morata loše reagovao u odličnoj prilici. Nedugo zatim šut je ponovo oprobao Vilijams.

Posle časa igre selektor „gordog albiona“ Sautgejt iz igre je izveo kapitena i najboljeg strelac u istoriji Harija Kejna, a na teren poslao Olija Votkinsa, strelca pobedonosnog pogotka u polufinalu protiv Holandije.

Ova izmena unela je energiju među Engleze. Belingem se sjajno okrenuo i snažno šutirao u 64. minutu, a lopta završila pored stative Simonovog gola.

Malo, baš  malo, je potrebno Jamalu koji je u 68. minutu umakao Šou i šutirao, a Pikford paradom poslao loptu u korner.

Izmenio je i De la Fuente svog kapitena. Umesto Morate u igru je 20 minuta pre kraja ušao Mikel Ojarzabal. Nekoliko trenutaka kasnije Sautgejt je ponovo menjao. Izveo je iz igre Meinua, a na teren posleo Kola Palmera.

I ponovo je Sautgejt znao šta radi. Upravo je Palmer tri minuta kasnije Engleska izjednačila i to golom Palmera. Saka je pokrenuo akciju po desnoj strani, poslao loptu u sredinu ka Belingemu, a ovaj odložio Palmeru koji je velemajstorskim udarcem zatresao mrežu Simona.

Mogla je Španija da zada završni udarac osam minuta pre kraja. Španci su izveli jedan od najlepših napada na meču i doturili loptu do Jamala koji je šutirao, a Pikford izvanredno odbranio i sačuvao Englesku.

Bila je odlična Sautgejtova izmena, ali je De la Fuenteova bila vredna pehara. Kukurelja je uputio centaršut po zemlji sa leve strane, a Mikel Ojarzabal umakao odbrani Engleza i postigao najvaredniji gol na šampionatu, četiri minuta pre kraja utakmice.

Ogromne, najbolje moguće prilike Englezi su imali posle kornera u 90. minutu. Prvo je Simon udbranio udarac Rajsa, a zatim i Olmo u velikom stilu sačuvao gol Španaca posle šuta Gueija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke