Svaka čast Realu i Barsi, ali ništa bez Baskijaca!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 14.07.2024.
23:45
Izvor: Sportske.net

Ova pokrajina napravila je razliku.

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Povezane vesti

Jesu Real Madrid i Barselona ubedljivo dva najveća kluba u Španiji, jeste Atletiko Madrid treći po veličini, ali od titule prvaka Evrope ništa ne bi bilo bez Baskije.

Poznati su Baskijci kao pokrajina koja žudi za samostalnošću, ali je na ovom Evropskom prvenstvu na najbolji mogući način služila "kraljevskoj" Španiji, a igrači iz njihovih velikana Atletik Bilbaa i Real Sosijedada pravili su razliku u ključnim momentima.

Na golu Španije bio je neprikosnoven Unai Simon koji je godinama "jedinica" Ateltik Bilbaa. Nezamenljiv u startnoj postavio bili su i štoper Real Sosijedada Robin Le Norman, te jedan od najboljih igrača na turniru krilni napadač Niko Vilijams, saigrač Simonu u Bilbau.

Ipak, momci koji su prelomili EURO na stranu Španije svoju šansu su čekali i sačekali sa klupe. Najpre je u 119. minutu četvrtfinala vezista Real Sosijedada Mikel Merino golom bacio domaćina Nemačku na kolena, da bi večerašnje finale obeležio gol još jednog Sosijedadovog igrača i još jednog Mikela Ojarzabala četiri minuta pre kraja kojim nije dozvolio da se Englezima "fudbal vrati kući".

Pored ove petorice iz baskijskih klubova dolaze još trojica šampiona Evrope. Golman Sosijedada Aleks Remiro, vezista Martin Zubimendi i štoper Atletik Bilbaa Danijel Vivian.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke