Tijago Mota - Prvo su se smejali, a onda će pobediti, ponovo?

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 08.05.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Bolonja je verovatno najzabavnija ekipa u Seriji A ove sezone, sve zbog nekadašnjeg "kolekcionara povreda i kartona".

EPA-EFE/MASSIMO PICA
EPA-EFE/MASSIMO PICA

Povezane vesti

"Moja je ideja da igram ofanzivno, sa niskim timom koji kontroliše igru visokim pritiskom i sa mnogo kretanja sa i bez lopte. Mojih 4-3-3 lako bi se moglo pretvoriti u 2-7-2, sa golmanom na sredini terena, zašto da ne. Od njega s loptom u nogama počinje sve", reči su Tijaga Mote iz oktobra 2019. godine koje je prenela Gazeta delo Sport, a koje su naišle na podsmeh mnogih ljubitelja fudbala širom sveta. Samo, manje je poznato da se smisao izgubio u "prevodu", te da je neshvaćeni Mota mislio na horizontalni pogled s klupe, dakle po dvojica fudbalera po stranama i sedam na sredini terena. Od golmana koji bi imao aktivnu ulogu u građenju napada, pa sve do napadača koji bi bio prva linija odbrane.

Zlobnici bi rekli da nije bio "razumen".

Zato ga sada fudbaleri Bolonje razumeju skoro pa savršeno, ono što je Brazilac italijanskog porekla ili obrnuto (čukundeda rođen u Venetu) uspeo sa ekipom sa Renata Dal'Are može se smatrati velikim podvigom. Prvi tim Bolonje preuzeo je sredinom septembra prošle godine nakon rastanka sa Specijom koju je spasio od ispadanja iz Serije A. Nije počelo dobro u administrativnom centru Emilija-Romanje, prve četiri utakmice bez pobede (tri poraza) nisu mogle da ne izazovu razočaranje navijača među kojima je vladala sumnja u ideje Tijaga Mote, međutim sve je počelo da funkcioniše posle minimalnog trijumfa nad Kaljarijem u Kupu Italije. Tada je krenuo niz od tri uzastopne pobede koji je prekinut brodolomom na Đuzepe Meaci od Intera 6:1, ali ono što je počelo da privlači pažnju italijanske i šire javnosti jeste način na koji Bolonja igra sve vreme pod 40-godišnjim stručnjakom.

Iznošenje lopte iz poslednje linije tima uz aktivno učešće Skorupskog na golu, visoki presing na odbranu protivnika i prilično direktan fudbal uz, možda pomalo i kontradiktorno, upadljivo veliki posed lopte (šesti po tom parametru u Seriji A) – zvuči kao san svakog napadački orijentisanog trenera. Mota je učinio to od ekipe koja u svojim redovima nema tehničare svetske klase na sredini terena, često koristeći formaciju 4-2-3-1 za koju tvrdi da na terenu ne znači ništa jer igrači često rotiraju mesta. Bolonja je verovatno najzabavnija ekipa za gledati u Seriji A u ovom trenutku.

Nije Mota izmislio nikakvu "toplu vodu", radile su sve ovo i mnogo veće ekipe dosta pre Bolonje, ali se u modernom fudbalu ideja o iznošenju lopte iz poslednje linije najčešće gasi prvim malo organizovanijim presingom protivnika. U Bolonji to nije slučaj, čak i kada se dogode velike greške u odbrani kojih nije bilo malo u dosadašnjem toku sezone. Ipak, Mota se tvrdoglavo drži svojih fudbalskih načela koji bi mogli da donesu velike rezultate u ambicioznijoj sredini od ove u kojoj se trenutno nalazi.

Luj van Gal, Radomir Antić, Đanpjero Gasperini, Žoze Murinjo, Rafa Benitez, Karlo Anćeloti – ako niste bežali sa fudbalskih časova ovakvih profesora, nemoguće je da ne diplomirate fudbal. Tijago Mota bio je sve, samo ne najgori đak u školi. Profesionalac sa velikim P, u zavisnosti od potreba ekipe i trenerskih zamisli bio je sve što možete zamisliti na sredini terena. Nekada i štoper, a baš davno i krilo zbog čega njegove tehničke mogućnosti nisu bile tako skromne. Fudbalsko znanje overio je trenerskom diplomom u Koverćanu, mestu koje je tokom svoje istorije stvorilo trenere koji su menjali fudbal.

Ime Tijaga Mote teško da biste ikada izgovorili na pitanje ko su najbolji vezni fudbaleri u dosadašnjem toku 21. veka, a opet, u pitanju je fudbaler koji je sa Barselonom i Interom osvojio sve u klupskom fudbalu. Sa Pari Sen Žermenom više puta u Francuskoj, dok je uspeo da zaigra i za dve vrhunske reprezentacije, Brazil i Italiju. Sa Azurima gde je nosio broj 10, što je izazivalo podsmehe italijanske javnosti, postao je i vicešampion Evrope. I u Brazilu je bio predmet podsmeha jer su smatrali da je on oduvek bio više Italijan nego Brazilac po fudbalskom umeću, a to nije bilo daleko od istine uzevši u obzir broj žutih i crvenih kartona na terenu zbog grubih startova tokom igračke karijere. Bogatu karijeru su, nažalost, činile i brojne povrede zbog kojih često nije bio standardan u svojim klubovima.

Termin "motizam" po ugledu na "čolizam", fudbalsku filozofiju Dijega Simeonea, skovao je student istorije u Italiji i veliki navijač Bolonje. Podsmeh koji je gotovo čitavog života pratio Motu i dalje je tu zbog gorepomenute priče o 2-7-2. Smejali su se mnogi i na spekulaciju o tome da bi Mota uskoro mogao da postane novi trener Pari Sen Žermena.

Ako počnu da pristižu i trofeji, "kolekcionar kartona i povreda" će se poslednji smejati.

Ne propustite