Alarmantno upozorenje legendarnog trenera: ''Košarka nema budućnost, menadžeri postali pravo zlo, nisu svesni šta će se desiti!''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 31.01.2021.
12:20
Izvor: Sportske.net, 24sedam.rs

Da li ćemo se za nekoliko godina pitati ''kako je propala košarka''? Makar ova evropska...

EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Povezane vesti

Hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel ostao je u lepom sećanju starijim ljubiteljima ove igre na prostorima bivše Jugoslavije, posebno iz vremena kada je, sedamdesetih godina prošlog veka, osvajao brojne trofeje sa reprezentacijom Jugoslavije.

Danas već ima 83 godine, ali i dalje pomno prati sva košarkaška dešavanja i ono što se poslednjih godina događa u ovom sportu nimalo mu se ne dopada.

Na tu temu je govorio za portal ''24sedam.rs'' i izneo alarmantno upozorenje.

''Gledano u načelu dosta stvari u košarci nisu dobre. Danas su igrači takoreći postali moderni robovi gde su menadžeri postali pravo zlo i za sve se pitaju . Klubovi nemaju nikakav uticaj. To ranije nije bio slučaj. Znalo se ko je brinuo o igračima i kako je to sve funkcionisalo. Stvarno nisam optimista što se tiče budućnosti ovog sporta'', objašnjava Novosel.

Posebna priča je način na koji mnogi mladi igrači iz Evrope dospevaju u NBA ligu.

''Ranije, do NBA se stizalo mnogo teže. Prvo prolaziš srednju školu, pa koledž, drilove izuzetno kvalitetnih trenera, pa tek onda možeš do NBA. Danas je situacija totalno drugačija.

Sve je to postao šou za široke mase i da je prioritet novac, a gubi se kvalitet. Neke cifre, o kojima je izlišno i pričati, stotine miliona. To je totalni apsurd u košarci. Utrkuju se ko će da dobije veći ugovor i ko će po tome da bude prvi'', istakao je Novosel.

Ipak, dok u NBA ligi bez obzira na sve ne moraju da brinu za budućnost tog takmičenja, pravi problemi su u Evropi.

''I evropska košarka se totalno izgubila. Dolazi dosta Amerikanaca sumnjivog kvaliteta. Sve je postalo kvantitet, a ne kvalitet. Svuda se to vidi. Pritom Evroliga, diktira neka pravila, koji su samo vezana za marketing, a ne razmišlja se o budućnosti. FIBA je izgubila kredibilitet, te dve organizacije su u sukobu.

I ko ispašta? Pa, igrači i reprezentacije. Pogledajte, selekcije ne mogu da igraju u kompletnom sastavu i to se onda reflektuje na rezultate. Čini mi se da se totalno pogrešni ljudi vode košarku i da nisu svesni šta će se desiti. Sve je konfuzno, prepušteno tržištu, a nije regulisano kao što je slučaj u fudbalu kao što to rade FIFA i UEFA'', istakao je on.

Ne dopada mu se ni selidba igrača iz jednog tima u drugi usred sezone, naveo je primer Ukića koji je igrao za Cedevitu protiv Splita, pa za Split protiv Cedevite, sada će isti slučaj da bude i sa Nemanjom Gordićem...

''Apsurd. Barem u mojim razmišljanjima. Takvih primera ima još. Pored toga dosta ima stranih igrača, koji ne prave prevagu na terenu. Slobodno mogu da kažem da su to polu-igrači, a ne daje se šansa našim talentima. Naravno, i tu glavnu reč vode menadžeri i za sve se pitaju. Ponavljam, novac je uništio košarku'', zaključio je Novosel.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke