Bertomeu nije hteo o vajld kartama, ali ako je sezona završena, za Zvezdu i Partiizan loše vesti! Sumnjate da će ovi timovi igrati u Evroligi?

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 16.04.2020.
20:52
Izvor: Sportske.net

Nadajmo se da će se igrati, odluka će biti doneta krajem maja, ali bez završetka na parketu, jasno je šta će biti kriterijum. Neke stvari već jasne, iako neizgovorene...

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

Povezane vesti

Naravno da se još ništa ne zna, Bertomeu nije želeo da priča o vajld kartama, odnosno licencama za narednu sezonu jer veruje da bi sezona mogla da bude završena ipak na terenu.

Ali, ako ne bude uslova do jula, jasno je da će morati da preseče.

Problem je što se nigde neće steći uslovi da se takmičenja regularno nastave, ali sa druge strane top 8 turnir u Evroligi i Evrokupu bi mogao da bude rešenje.

Finalisti Evrokupa bi u tom slučaju kako je bilo predviđeno prošlog leta mogli da stignu do Evrolige, ali postavlja se pitanje, iako ABA ima prioritet šta će se desiti ako je sezona gotova.

Kome idu vajld-karte?

Naravno, ostaju 11 pozivnica, plus Bajern i Asvel koji imaju još godinu dana pozivnicu, što znači da ostaje pet mesta.

Prema nekim tumačenjima, ekipa bez licence, koja je u ovom trenutku na mestu koje vodi u plej of Kimki, automatski dobija učešće za narednoj sezoni.

Pravilo je bilo i da u slučaju da Valensija završi u top 8, onda samo osvajač Evrokupa ide u Evroligu, ali španski klub nije u top 8, pa bi ako takmičenje bude završeno van terena ispao.

Dakle, ostala bi četiri mesta, rekli smo da ABA ima prioritet, ali ni ovo takmičenje nije završeno, jasno postoje razna viđenja, ako bi se priznao sadašnji plasman, onda tu nema dileme, Partizan ide u Evroligu. Ali, ako takmičenje bude poništeno, onda bi se postavilo pitanje šta dalje.

Da li bi Evroliga onda jednostavno našla četiri tima sa najjačim budžetima (podsetimo liga je privatna), pa bi ostao i Zenit koji je poslednji, ali ima novac (ili neki drugi ruski klub) a sigurno da bi favorit za vajld kartu bio i Virtus koji ima novca i veliko je ime.

Naravno, ne treba zaboraviti ni timove poput Lokomotive ruski i turski timovi ulažu, mada je pitanje kako će se kriza i na njih odrazila. Ne zaboravimo Galatasaraj,

Priče o tradiciji, publici ne igraju nikakvu ulogu, Evroliga je to pokazala, na kraju krajeva setimo se praznih tribina na nekim mečevima na Istoku Evrope.

Jasno je da će odlučivati budžet kluba i to je loša vest za naše timove...

Lokomotiva koja nije prošla grupu sa Partizanom ima budžet veći od polovine Evrolige...

Zanimljivo da Galatasaraj kao i Rejer iz Venecije, imaju veći budžet od Zvezde i Albe, da ne pričamo o Uniksu čiji je budžet blizu 16 miliona.

Budžete klubova Evrolige i Evrokupa možete pročitati ovde.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Realno 1
Thursday, 16.04.2020
22:42

Fiba da donese zaključak i da predlozi savezima, da isključe sve klubove koji se takmice u eurolugi, u koliko to ne urade, izbaciti reprezentacije sa svih medjunarodnuh smotri, kao pritisak na saveze kako bih se ugasila evroliga, koja nije sportski nastrojena a to je nama gledaocima kljucno... I formarati ligu šampiona po ugledu na fudbalsku LŠ.

avatar
magister
Thursday, 16.04.2020
22:18

Šta su naše prednosti? Partizan je prvi u ABA ligi, odlično igra Evrokup i jedan je od favorita. U sezoni koja još nije završena je u oba takmičenja u jako dobroj poziciji, pa je po tome ispred mnogih, navođenih kao glavnih kandidata. Osim toga, Beograd uglavnom ima punu Arenu u Evroligi, a u najmanju ruku punu halu Aleksandar Nikolić. Zvezda je igrala promenljivo, ali je u Evroligi i dalje u poziciji da se bori za prolaz, plus činjenica da je Arena stalno puna. Šta garantuje to što neko ima veliki budžet? Da može da napravi atraktivan tim. Ali i Partizan i Zvezda - imaju i dovoljno atraktivan tim i igru i kvalitet, mogu svakog da dobiju, ambijent je na utakmicama u Beogradu uvek primamljiv za gledanje, puno, bučno, dok kod nekih sa budžetom gledaš utakmicu bez žara, kao da je trening. Nije jasno zašto Bartomeu još ranije nije dozvolio Partizanu licencu, kad ju je više nego zaslužio. Osim ako zbog nečega gaji mržnju prema Partizanu? Ili još gore...

avatar
Friday, 17.04.2020
23:32

2000. godine smo izabrali Fibinu Suproligu, to je razlog.

avatar
Simkelaaa
Thursday, 16.04.2020
21:49

U prevodu,dok se mi prepiremo ko ce biti nas sampion i ko ce u Evroligu,da ne bi dolazilo do sukoba na vecitoj relaciji Partizan-Zvezda,sampionat se ponisti,a u Evroligu kao "nas sampion" ide neki Lokomotiv ili gigant evropske kosarke Monaco.Ironiju na stranu,sampionat po svaku cenu zavrsiti na ovaj ili onaj nacin,makar i sa maskama igrali bez publike,cisto da se ovoj spanskoj pojavi Djordiju ne ostavi ni milimetar mesta za "iznenadne promene pravila"..

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 18.04.2020
20:13

Koje iznenadne promene pravila?
Pa jasno pise 11 sa licencom, 2 sa dvogodisnjim ugovorom (ASVEL i Bajern) + 5 vajld karata.
Od tih pet vajld karata najverovatnije 2 dobijaju finalisti Eurokupa (ne mora da znaci 100%) i ostaju tri vajld karte.
Sve je kristalno jasno, a to je da pet mesta za popunu EL odredjuju licno oni.

avatar
Thursday, 16.04.2020
21:38

Nijednom za ovih dvadeset godina Partizan nije cuo lepe vesti od tog ***, mi smo cak morali da igramo i FIBA LS, s tim da su tu i nasi ljudi imali udela. Dokle vise to maltretiranje, zar toliko smeta institucija?