Borba za Evroligu - Čin drugi! (21.00)

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 15.04.2015.
10:47
Izvor: Sportske.net

Vremena za podrobnu analizu dešavanja sa prve utakmice između Zvezde i Partizana nema, gladijatori se vraćaju u arenu još večeras. Kako ste videli prvi meč, koji su utisci posle 40 minuta borbe?

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Prva utakmica polufinala plej-ofa ABA lige u kojoj su snage odmerili gradski rivali iz Beograda završena je trijumfom Crvene zvezde Telekom koja je tako stekla početnu i ne zanemarljivu prednost uoči nastavka serije.

Imajući u vidu značaj polufinalne serije i tempa koji je ekipama nametnut, vremena za podrobne analize nema previše jer su nove borbe zakazane već za sredu uveče.

Pođimo od atmosfere na tribinama koja je u prošlosti neretko bila centralna tema zbog nemilih scena kojima smo mogli da posvedočimo. Ovoga puta utakmica je bila organizovana besprekorno i ako je takva organizacija plod činjenice da u hali nije bilo navijača Partizana onda više ne treba da bude razmena karata.

Crno-beli su se žalili da je prekršen raniji dogovor i poručili da 18. aprila u halu "Pionir" neće ući niko ko navija za Crvenu zvezdu Telekom što je legitimno pravo Partizana. U svakom slučaju, činjenica da nije bilo nemilih scena svakako treba da bude istaknuta u prvi plan i verujemo da će tako ostati do kraja polufinalne serije.

Okrenimo se košarci, dešavanjima na terenu. Najkraće rečeno, Zvezdina pobeda i najveća snaga leži u dužem rosteru i činjenici da u svakom trenutku postoji igrač koji može da iskoči u prvi plan.

Setićete se svih ovosezonskih derbija, Zvezda ih je dobila tri od četiri. U svakoj od tri pobede crveno-bele je pokretao drugi igrač a sigurno je interesantno i to da nijednom najača poluga Vilijams - Marjanović nije bila ta koja je rešavala meč.

U prvoj ovosezonskoj utakmici Crvene zvezde Telekom i Partizana NIS istakao se Branko Lazić, polufinale Kupa obeležila je sjajna partija Jake Blažiča, sinoćni okršaj Nikola Kalinić. Jasno je, dakle, da Dejan Radonjić u svakom trenutku u svojim redovima ima igrača koji će preuzeti odgovornost i imati kvalitet da povuče ekipu.

Da li će Zvezdu predvotiti Amerikanci, sjajni Boban Marjanović koji je u utorak uveče bio žrtva taktike ili neko treći potpuno je svejedno. Izvesno je samo to da crno-beli teško mogu da limitiraju sve opcije koje Crvena zvezda Telekom ima.

Šta je presudilo sinoćni meč?

Nekoliko je važnih faktora koji su imali uticaj na konačan rezultat. Prvi je već naveden, duža i kvalitetnija klupa Crvene zvezde Telekom. Otvaranje utakmice praktično je bilo i najvažniji momenat. Zvezda agresivna, Partizanovi igrači odsečeni, izuzev Pavlovića i Mačvana, sve to je omogućilo domaćima 11 poena prednosti posle prvih deset minuta.

Kada pogledate statistiku shvatićete da razlike nisu velike, Zvezda je imala više skokova u odbrani (30:23) i bolji procenat u šutu za dva poena (53.1% - 37.8%) i to je u najkraćim crtama ono što je crveno-bele odvelo do pobede.

Koliko je povreda Nikole Milutinova uticala na konačan ishod utakmice?

Teško je predvideti kako bi se meč odvijao da je mladi centar ostao na terenu do kraja utakmice ali nema sumnje da su za skraćeni roster Partizana svaka povreda ili problem sa prekršajima pogubni.

Valja se dotaći i pitanja (ne)namernog povređivanja od strane Jake Blažiča. Zaista je teško reći da li je Slovenac želeo da povredi protivnika ali to da u duele ulazi sa previše agresivnosti i pomalo neoprezno niko ne može da ospori.

Jaka Blažič je po prirodi stvari igrač koji crpe energiju iz publike, on je jedan od onih koji će "ujedati" za loptu. Setite se samo duela sa Burusisom na startu TOP 16 faze Evrolige.

To je ono na šta Partizan mora da ima spreman odgovor. Nikola Milutinov koji je za dve glave više od Blažiča ne može sebi da dozvoli da ga Slovenac napada kao osica. Jednostavno je, laktovi postoje da bi se branili od takvih napada i to je u košarci uobičajeno sredstvo kada branite uhvaćenu loptu. Slično je odbrani golmana u petercu. Koleno visoko u vazduhu, pa napadač može da proba da udari.

Od toga da li će Nikola Milutinov moći da nastupi večeras u velikoj meri može da zavisi ishod čitave polufinalne serije. Ukoliko Vujošević ne bude imao Milutinova na raspolaganju Zvezda će biti u velikoj prednosti. Božo Đumić nije kadar da se bori sa Marjanovićem i Cirbesom.

Na kraju, dodajmo da će crno-belima za trijumf biti potrebna maksimalna mobilisanost svakog od igrača. Pobeda nad Zvezdom ne dolazi kao rezultat dobre igre Saše Pavlovića i Milana Mačvana, za nju je potrebno da svaki igrač da ne mali doprinos.

Činjenica da Zvezda vodi sa 1:0 ne znači da je "rat" završen ali bismo posle večerašnje utakmice mogli da proglasimo pobednika ukoliko crno-beli ostanu na nuli.

Druga utakmica polufinala plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde Telekom i Partizana NIS igra se od 21 čas u hali "Pionir".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke