Đoković objasnio Hrvatima zašto im ne ide u košarci

Autor: Darko Mitrović
sreda 22.07.2020.
20:26
Izvor: Sportske.net, index.hr

Decenijama Hrvatska čeka medalju sa velikih takmičenja, još od onog Evropskog prvenstva u Atini 1995.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Povremeni reprezentativac Srbije i dosadašnji košarkaš FMP-a Ilija Đoković ovog leta preselio se u Split i taj njegov transfer izazvao je veliku pažnju u regionu.

Po dolasku u Split, Đoković je dao opširan intervju za hrvatski ''Index'' gde je, između ostalog, govorio i o dugogodišnjoj rezultatskoj krizi reprezentacije Hrvatske.

Za početak je analizirao njihove plejmejkere, a onda i objasnio u čemu je razlika između srpske i hrvatske košarke poslednjih decenija.

''Roko Leni Ukić je ozbiljan plej, Rok Stipčević takođe. Istina, u poslednjih nekoliko godina nisam video da u Hrvatskoj postoji neki mladi plej koji je kapacitet za reprezentaciju.

Teško mi je sa strane objasniti zašto je to tako. Da bih nešto pametno rekao, morao bih najpre provesti neko vreme u Hrvatskoj i trenirati s tim momcima. Ovako mogu samo pričati iz svoje perspektive.

Pretpostavljam da ni u Hrvatskoj situacija nije bajna, ali u Srbiji je stanje katastrofalno kad pričamo o novcu. Ko se odlučio igrati košarku za život, mora biti spreman da nema zezanja i da mu od toga zavisi gola egzistencija. Imaš dve opcije - ili ćeš raditi na traci i životariti ili ćeš igrati košarku. Treće opcije nema.

Od malih nogu sam shvatio da mi nema druge nego da ginem na terenu i da nikad i nikome neću dozvoliti da me gazi. Da ispred mene izađe Nando de Kolo, neću mu priznati da je bolji dok to ne dokaže na parketu. Nama je košarka u genima, s njom se ne šalimo i taj karakter nam je usađen od malena. Košarka u Srbiji predstavlja borbu za bolji život.

Možda je i tačno da Hrvatska godinama nema pleja kao što je Teodosić, ali rekao bih da je na svim ostalim pozicijama, od dvojke do petice možda i najtalentovanija u Evropi'', objašnjava Đoković.

Na kraju je hrvatsku košarku uporedio sa srpskim fudbalom.

"Mislim da je sve stvar glave, ništa drugo. Vaša košarka mi se čini jako slična našem fudbalu.

Možda ću sad ispasti kontroverzan, ali kao da ih dolazak u reprezentaciju ne zanima i kao da su tu došli kako bi samo odradili obavezu.

Zaista ne vidim nikakvo drugo objašnjenje jer imate fantastičnu reprezentaciju", istakao je Đoković i dodao da mu se Split kao grad jako dopada, da je potpuno svestan veličine kluba u koji je došao, s obzirom da su Splićani pre tri decenije vladali Evropom pod vođstvom Bože Maljkovića.

Takođe, izrazio je želju i da ode na neku fudbalsku utakmicu Hajduka na ''Poljudu''.

''Nemam nikakvih predrasuda, a o atmosferi na Poljudu kad Hajduk igra zna se i izvan Hrvatske. Voleo bih otići na neku utakmicu Hajduka i svakako ću zamoliti nekog od saigrača da me povede. Jedva čekam", naglasio je Đoković.
-
kosarka

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 22.07.2020
21:01

Nemamo ni mi bas pleja koji garantuje svetlu buducnost. Njihova kosarka je dugo bila kao nas rukomet ili obrnuto.

avatar
nemam pojma
Thursday, 23.07.2020
01:46

Istina je da nedostaje jedan vrhunski plej, hemija u timu, strast i borbenost a najviše odličan selektor-trener,

avatar
nemam pojma
Tuesday, 28.07.2020
19:39

@ 7GODINA...Govorio sam o reprezentaciji Hrvatske, ovo što sam nabrojao nedostaje Hrvatskoj. Što se Srbije tiče, trenutno ne nedostaje ništa, ako budu igrali najbolji, ako svi budu zdravi. Mada zbog antagonizma Partizan vs fmp, uvek je neko nezadovoljan izborom. Sećam se kad su ovi drugi prigovarali što Bogdan pre Gudurića, što Gagi pre Lazića, što Mačvan pre Mitrovića, Lučić pre...pa zato što su ZA KLASU BOLJI IGRAČI!!!

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 24.07.2020
13:04

Mislim da to poslednje imamo...