Đorđević o nestvarno pozitivnim emocijama i spasavanju košarke

Autor: Pavle Knežević
ponedeljak 27.11.2017.
22:54
Izvor: Sportske.net

Selektor Srbije bio je srećan i ponosan posle novog trijumfa, ali je naveo i da je košarka u opasnosti.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je pobeda nad Gruzijom jako važna, ali je istakao važnost ovog trenutka, rekavši da mora da se napravi zajednička strategija da bi se spasla košarka.

"Izuzetno važno veče za nas, za srpsku košarkašku reprezentaciju. Ne znam koliko su igrači svesni šta su uradili. Ovo je tek početak, ali smo uradili dobre stvari. Očigledno je bilo dosta tenzije zbog važnosti utakmice na početku meča, jer nisu imali mir koji je potreban za ovaj nivo. Gruzija sjajno šutira za tri, imaju svoje minijature.

Imali smo mnogo grešaka u početku zbog neuigranosti, ali to je možda sasvim normalno. Ja sam lično izuzetno srećan i ponosan što treniram ovu grupu momaka. Doživljavam emocije koje su nestvarno pozitivne
", rekao je Đorđević novinarima posle utakmice.

Srbija je slavila sa 105:87 i tako vezala i drugu pobedu u kvalifikacijama, iako je u sastavu bilo mnogo novih igrača, koje je selektor pohvalio.

"Izuzetno sam zahvalan igračima što su od početka pokazali ozbiljnost i kvalitet. Čestitam njihovim trenerima u mlađim selekcijama i u klubovima jer nam sve to olakšava posao kad dođu u A selekciju. Sve čega sam se plašio da će možda odsustvovati je tu - znanje je tu, srce je tu. Hvala i publici, to mnogo znači i nama i igračima", rekao je Đorđević.

U čemu je razlika između prve i druge utakmice?

"Igrali smo prve dve utakmice kod kuće. Kod prve nije bilo znakova pitanja kako ćemo odigrati. Ova druga je bila teža, postoji bojazan da ako se izgubi, ima dosta da se izgubi. Očigledno je da su neki igrači bili pod ručnom, neki iz objektivnih razloga. Postojala velika želja, Mačvan i Raduljica su pokazali pravo, lidersko lice i to je bilo preko potrebno. Razlika je bila u važnosti", rekao je Đorđević.

Selektor je potvrdio da će se reprezentacija za sledeće mečeve kvalifikacija okupiti u Minhenu, gde igra sledeći meč i da će odande ići pravo u Austriju.

"Dobili smo jednu zdravu grupu, jednu fenomenalnu energiju, zaveštanje prethodnih generacija se nastavlja, postoji velika želja ovih momaka da nose dres. Meni je stalo do toga i nadam se da se to vidi. Igrači to pokazuju svakim svojim gestom", rekao je Đorđević.

Tema igrača iz Evrolige je bila posebno teška i neizbežna. Da li će se oni pojaviti u februaru?

"To je jedan znak pitanja i ja mislim da na to niko nema odgovor. Uzmite primer Birčevića. On je imao nestvarnu želju da dođe, ali njegov tim igra Fiba Ligu šampiona i ima važnu utakmicu u sredu i rekao mu je da se vrati posle prve utakmice. Jedan klub pod Fibinim takmičenjem nam ne omogućava da taj poziv.

Ove stvari su za dublju analizu, koja je vrlo lična jer svako gleda u svoj tanjir, ali on mora da se proširi na sve, da postane evropska trpeza. Da sve federacije imaju jasan stav i da predstave politiku šta hoćemo pa da iznesemo Fibi i Evroligi. Samo tako možemo da spasemo pokret koji se zove košarka
", rekao je Đorđević

Selektor Gruzije Ilijas Zuros rekao je da jako poštuje Srbiju i njenog selektora i da je razlog zašto je uzeo tajm aut šest sekundi pre kraja da bi se tim vežbao.

"Vrlo poštujem Srbiju i njenog trenera. Normalno je da nacrtam nešto igračima. Nije nepoštovanje, ali sam hteo nešto da nacrtam da vidim da li će da radi, jer kao što dobro znate, nema vremena. Nemamo letnje pripreme, šta god da smo nacrtali, možemo da iskoristimo u budućnosti. Još jednom da ponovim da izuzetno poštujem Srbiju i njenog trenera", rekao je Zuros.

O utakmici...

"Čestitam Srbiji, imaju vrlo dobar tim, vrlo dobrog trenera. Oni su bili bolji danas. Mi smo nažalost počeli sa dve utakmice u gostima, a imamo još jednu u sledećem terminu. Moramo se koncentrisati da radimo bolje. Nadam se da ćemo imati i povređene igrače.

Čestitam i mojim igračima, hvala im mnogo na vrednom radu na terenu, bez obzira što smo bili zajedno samo par dana i igrali protiv iskusnih timova, uradili su dobar posao. Srećno Srbiji i hvala publici na lepo ambijentu
", rekao je Zuros.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke