''Grobari'', šta ćete lepše - Utakmica za istoriju, 36.000 navijača i pobeda nad prvakom Evrope!

Autor: Darko Mitrović
subota 21.09.2024.
22:58
Izvor: Sportske.net

Ako se po jutru dan poznaje, ovaj novi tim Partizana mogao bi da bude neustrašiv.

Sportske.net/Darko Mitrovic
Sportske.net/Darko Mitrovic

Povezane vesti

Organizacijom šestog po redu turnira ''Pavlos Janakopulos'', atinski Panatinaikos je zadao domaći zadatak svima ostalima koji bi ubuduće pokušali nešto slično.

Jeste Partizan prošle godine ''pokrenuo lavinu'' organizovanjem utakmice na ''Tašmajdanu'' protiv Fuenlabrade, ali ovo što smo videli večeras je veliki korak dalje i fantastična promocija košarke.

Za to, kapa dole Atinjanima, a za ono što smo videli na terenu, svaka čast košarkašima Partizana.

Oni su pred 36.000 protivničkih navijača na monumentalnom zdanju ''Kalimarmaro'' večeras uspeli da trijumfuju nad aktuelnim prvakom Evrope Panatinaikosom rezultatom 75:64 i tako na najlepši mogući način završe pripreme za novu sezonu.

Utakmici p kojoj će se dugo pričati je prisustvovao i prredsednik Evrolige Dejan Bodiroga, videli smo i Miroslava Raduljicu uz mnoge druge goste i brojnu publiku na tribinama od belog mermera.

Da li su bili previše impresionirani atmosferom, ili zbog Partizanove čvrste odbrane, tek košarkaši Panatinaikosa u prvih četiri i po minuta igre nisu upisali nijedan poen.

Za to vreme su crno-beli uspeli da povedu sa 6:0, da utišaju oko 36.000 domaćih navijača, a prve poene za ''zelene'' upisao je Janis Papapetru. To, ipak nije pokrenulo domaće koji i dalje nisu nalazili rešenja za odbranu crno-belih. Nešto kasnije je Kendrik Nan uspeo da ''namesti'' ruku'' i stigne do svojih devet poena u prvom poluvremenu, ali Partizan je konstantno održavao rezultatsku prednost, predvođen Brendonom Dejvisom, vršiocem dužnosti kapitena u odsustvu Vanje Marinkovića.

Uz Dejvisa su se tokom prvih 20 minuta istakli i Tajrik Džons i Dvejn Vošington, a na poluvremenu su crno-beli vodili sa 36:27.

Trojka Ernangomeza je podigla publiku na noge, kada je smanjio na 42:37, ali Partizan je kao i mnogo puta tokom prvog poluvremena pokazao da ume da odgovori kad treba i da ne dozvoli domaćinu da uđe u neku veću seriju.

Jurceven sa linije penala opet smanjuje na ''minus pet'', ali Partizan opet ima odgovor, a zatim je Karlik Džons posle odlične odbrane u kontri iznudio nesportsku ličnu grešku. Sa linije penala je prednost crno-belih učinio dvocifrenom.

Nedugo zatim, poenima Bonge Partizan je poveo i sa 55:41.

Održavali su crno-beli dvocifrenu prednost i tokom četvrte dreonice, a nadu Atinjanima vratio je Džedi Osman, poenima uz faul i PAO je prišao na 65:55.

Ali, ne da Partizan! Jednostavno, ne da večeras Panatinaikosu da ovaj meč učini neizvesnijim.

Ali, na ulasku u poslednja dva minuta, Janis Papapetru pogađa trojku i smanjuje na samo šest poena razlike - 69:63. Ovim pogotkom naterao je Željka Obradovića da zatraži tajm-aut, a Partizan se opet našao pod pritiskom.

I ponovo Partizan uzvraća, a Tajrik Džons zakucavanjem stavlja tačku na ovaj spektakl!

Vošington na kraju 13 poena, Dejvis 12, Tajrik Džons 11 u Partizanu, a kod domaćih Nan 16, Grant 11 poena.

Podsetimo, u prvoj utakmici turnira, Efes je ubedljivo savladao Makabi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke