Iz stručnog ugla - Kakve probleme imaju Džok Lendejl i Markus Pejdž i kako ih prevazići?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 19.11.2018.
20:42
Izvor: Sportske.net, TV Arena sport

Da li se još uvek adaptiraju na evropski stil košarke, koliko će im još trebati vremena?

BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI
BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI

Povezane vesti

Posle tri vezane pobede po dolasku novog trenera Andree Trinkijerija, Partizan je sinoć upisao i drugi uzastopni poraz.

U osmom kolu ABA lige crno-beli su poraženi od aktuelnog šampiona, ekipe Budućnosti, rezultatom 75-71, a plejmejker Partizana koji je u redove crno-belih došao sa reputacijom odličnog šutera Markus Pejdž je ponovo imao slab procenat šuta (2-7 za dva, 2-5 za tri poena), baš kao i neki njegovi saigrači.

Takođe, od početka sezone je primetno da Pejdž ima problema u odbrani, a njegovu igru je večeras u emisiji ''U obruču'' na TV ''Arena Sport'' analizirao poznati srpski košarkaški stručnjak i NBA skaut Marin Sedlaček.

''Problem za njega je igranje odbrane ispod koša. On ni visinski, ni po kilaži nije igrač koji može da pruža dobar otpor i to svi kažnjavaju. Njegova konstitucija inspiriše protivničke timove da ga napadnu isključivo igrom ispod koša. Ako niste u stanju da to branite i ako nemate neku vrstu kombinovane odbrane, vi ulazite u problem sa prekršajima i gubite samopouzdanje.

Verovatno će trener Partuizana rešiti taj problem sa njim, on je izuzetan napadač, on je odličan igrač sa loptom kome treba prostora. Samopouzdanje dobija kroz broj poena, što je povezano sa minutažom. Nažalost, brzo pravljenje ličnih grešaka znači i sedenje na klupi i manjak samopouzdanja u napadu. Sve su to uzročno-posledične veze. Jedno je igrati koledž, drugo ABA ligi, treće Evrokup...

Vidite Vilijams-Gosa koji je prošle godine bio u Partizanu, sada nosi igru Olimpijakosa. Problem naših klubova je što razigravaju igrače koji odlaze posle godinu ili dve...'', istakao je Sedlaček.

Analizirao je i igru još jednog Partizanovog stranca koji je letos pojačao crno-bele, australijskog centra Džoka Lendejla i tom prilikom je imao zanimljivu opasku kada je u pitanju Razvojna liga.

''Ta godina u Razvojnoj ligi je gora nego da je došao direktno sa koledža. Ta Razvojna liga služi za razvoj, ali individualni razvoj, za razvijanje statistike, za razmišljanje da se vratite u NBA. 

Australijanac često pravi po dva faula u napadu, dešava se na isti način. To znači da kod njega još uvek ta navika u postavljanju blokada, kontaktu rukama nije naučena i savladana kako to pravila zahtevaju, trebaće mu vremena.

A ako ti mladi igrači nemaju iskusne saigrače u ekipi, period adaptacije je duži. U Americi nisu navikli na pritisak da mora po svaku cenu da se dobije meč'', zaključio je Sedlaček, koji je izneo i prognozu da će Partizan ipak ući u četiri najbolje ekipe pred plej-of ABA lige.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Simkelaaa
Tuesday, 20.11.2018
01:07

Ocigledno da vecini ljudi ovde treba da se crta.Pa evo da se potrudim da nacrtam recima.Igrac koji ima SIGURNIH 15-20 POENA PO MECU,je jedan od 50,a TAJ JEDAN nece doci za mizerne pare,nego ako vec treba da igra u Evropi,IGRACE ZA KLUB KOJI IGRA EVROLIGU.Shvatite vise da se sigurno poeni debelo placaju,a debelo da placamo ne mozemo,to mogu klubovi iz Evrolige,i poneki bogatiji klubovi po Evrokupu,prvi Zenit,tacka.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 19.11.2018
22:02

I dok Pejdz mozda cak i moze da ostane do kraja ove sezone, Lendejl vec nikako ne bi smeo. Prvo da mi dovedemo beka koji u rukama ima 15-20 (zagarantovanih) poena, a onda i centra, plejmejker ce tamo na prolece...