Kalkulacije za Top 8 - Partizan baš blizu, Zvezdi treba čudo!

Autor: Mladen Heleta
sreda 29.03.2023.
23:01
Izvor: Sportske.net

Sledeće kolo već sutra i prekosutra.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Završeno je i 31. kolo Evrolige, do kraja regularnog dela sezone ostale su još tri runde, neke stvari se polako kristališu, a kada je reč o srpskim klubovima, oni su i dalje u igri za plasman u plej-of, ali su im šanse drastično različite.

Partizan je na korak od Top 8 faze, a Crvenoj zvezdi je potrebno pravo čudo da bi na kraju i ona otišla u plej-of.

Žalgiris je večeras pobedio Monako i zakomplikovao trku za Top 8. Litvanci sada imaju skor 16-15, koliko i Baskonija, pa se ove dve ekipe nalaze na deobi osme pozicije, iza Partizana koji ima učinak 17-14.

Crvena zvezda je posle pobede protiv Valensije došla do skora 14-17.

Kada je u pitanju Partizan, njemu odgovara i to što ima bolji međusobni skor i od Baskonije i od Žalgirisa, kao i od prvaka Evrope Efesa koji ima skor 15-16, ali ima i nešto teži raspored od rivala do kraja. Jedna pobeda bi Partizanu mogla da završi posao ako se ne dese neka velika iznenađenja, ali da bi zavisio isključivo sam od sebe, potrebna su mu još dva trijumfa.

Crno-beli u narednom kolu u petak dočekaju Real, koji je večeras pobedio Fenerbahče i obezbedio prednost domaćeg terena u plej-ofu, ali on želi da tamo ode sa prvog mesta, zatim gostuju Monaku koji se bori za domaći teren, a može i do trećeg mesta, dok će u poslednjem kolu dočekati otpisani Panatinaikos. Žalgiris dočekuje Valensiju i Makabi, a gostuje Bajernu, dok će Baskonija ugostiti Fenerbahče i Asvel, a gostovaće Valensiji, koja je porazom od Zvezde praktično izgubila sve šanse.

Sa druge strane, Zvezdi je potrebno da do kraja pobedi Asvel u gostima, pa Olimpijakos i Fenerbahče kod kuće, a da Baskonija i Žalgiris izgube sve do kraja. To je osnovni uslov. Izvodljivo u teoriji, ali u praksi prilično nemoguće.

S obzirom da su ostala još tri kola, ima još mnogo kombinacija, ali već sada je jasno da Zvezdu samo jedan krug koji uključuje i Partizan može da izbaci ispred crno-belih. To bi bio onaj koji uključuje Valensiju, a on je najmanje realan. Svi ostali, koji bi uključivali Baskoniju, Žalgiris ili Efes favorizovali bi Partizan. Ali ta tri kruga bi odvela i Partizan (kao sedmog) i Zvezdu (kao osmu) u Top 8.

Kada je reč o borbi za prednost domaćeg terena u plej-ofu, Olimpijakos i Real ga već imaju, a veoma blizu su i Barselona i Monako, koji ima dve pobede više od Fenera i Makabija i otvoren put ka makar četvrtom mestu.

U svakom slučaju slede nam strahovita uzbuđenja, a novo kolo je već sutra i prekosutra.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke