Ko će biti najviše oslabljen na Evrobasketu?

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 28.08.2017.
23:49
Izvor: Sportske.net

Gotovo da nema reprezentacije koja se nije suočila sa ozbiljnim problemima, pitanje je samo čiji su najveći...

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Naše muke su dobro poznate.

Ekipa koja će braniti boje Srbije će se dosta razlikovati od one koja je prošlog leta na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru osvojila srebrnu medalju.

U najgorem slučaju ovaj Evrobasket bi mogla da propuste čak sedmorica srebrnih iz Rija!

Stefan Marković je prošlog leta odlučio da se povuče iz reprezentacije u svojoj 28. godini, Nikola Jokić je odlučio da ovog leta "iskulira", a zbog povreda definitivno izostaju Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica i Marko Simonović. Pod znakom pitanja su Nikola Kalinić i Nemanja Nedović, deluje da su veće šanse da ne budu nego da budu u timu.

Na listi poređenih je i Nemanja Bjelica, koji je iz istog razloga propustio Olimpijske igre u Riju prošle godine.

Nemanja Bjelica

iz te ekipe ostaju Bogdan Bogdanović, novi kapiten Milan Mačvan, Stefan Jović, Vladimir Štimac i Stefan Birčević.

Imaćemo novu snagu u vidu Bobana Marjanovića, kome će ovo biti prva akcija sa reprezentacijom od Evrobasketa u Litvaniji 2011. godine, na kom se, ruku na srce nije ni naigrao ni prolsavio, a slično se može konstatovati i za Dragana Milosavljevića i Ognjena Kuzmića, koji su bili deo tima na prošlom Evrobasketu (2015) i Vasilija Micića, koji je kao tinejdžer igrao na Evrobasketu u Sloveniji 2013. godine.

Debitanti, bar kada je seniorska reprezenatcija u pitanju, trebalo bi da budu Vladimir Lučić, Branko Lazić i Marko Gudurić.

Nije zgoreg da napomenemo i odusustvo Nikole Milutinova, Nemanje Dangubića i Radeta Zagorca, koji su izabrali rad na sebi u SAD ovog leta na uštrb reprezentacije.

Sve u svemu, tim koji će otići na Evrobasket je neuopredivo slabiji od najjačeg mogućeg, ali šta je tu je, i drugi su u problemima.

Aleksandar Djordjevic

Kada se pogledaju izostanci, gotovo da nema reprezentacije koju nisu zadesili maleri. Izuzetak su Letonija, Gruzija, Izrael i Mađarska, koji će najverovatniije doći u najjačim mogućim sastavima.

Aktuelni šampion Evrope, Španija, važi za glavnog favorita i zaista bi bilo veliko iznenađenje ukoliko ne odbrani titulu, ali to je samo zato što 'Furija' ima veliki broj kvalitetnih igrača. Zbog povreda izostaju Serhio Ljulj, Viktor Klaver i Pau Ribas, Felipe Rejes i Rudi Fernandez su odlučli da odmore ovog leta, kao i naturalizovani Španci Nikola Mirotić i Serž Ibaka. Dodajmo i to da se dugogodišnji plajmejker Hose Kalderon povukao prošle godine.

I aktuelni vicešampion Litvanija će biti nekompletna. Izostaće verovatno najbolji litvanski košarkaš u ovom trenutku van NBA Paulius Jankunas, zatim sin legenardnog Arvidasa Sabonisa, Domantas, a veliki peh je i povreda Lukasa Lekavičijusa na pripremama.

Bronzani sa prošlogodišnjeg Evrobasketa, Francuzi, možda imaju i više razloga za kukanje od nas Srba. 'Trikolori' će morati da se naikavaju na život bez Tonija Parkera, koji se povukao posle Olimpijskih igara u Riju, ali osim njega selektor Vensan Kole ove godine ne može da računa na Nikolu Batuma, Rudija Gobera, Aleksisa Ažinsu, Jana Mahimnija, Fabjiena Kozera, Timotija Luvavua, Mikaela Želabala, iskusnu braću Pjetrus, Žoakima Nou, Šarla Kahudija. Teško da bi se svi pobrojani i našli na konačnom spisku, ali hendikep je jasno dočaran i kvalitativno i kavantitativno.

Toni Parker

Bez svoje najveće zvezde će biti i Grci. Janis Adetokunbo nije fit i preskočiće Evrobasket, faliće Helenima i Bili Spanulis, koji gotovo sve saigrače čini boljima nego što zaista jesu, izostaće i njegov večiti pomoćnik Nikos Zisis, nema ni Koste Kufosa.

Hrvatska će igrati bez dvojice veom talentovanih centara, Ante Žižić i Ivica Zubac, kao bez i iskusnijeg Mire Bilana. Faliće i Mario Hezonja, koji je odlučio da provede leto radeći na sebi u Americi, neće biti ni dugogodišnjeg NBA igrača Damjana Rudeža. Ante Tomić je zatvorio vrata reprezentacije pre dve godine, zbog povreda izostaju Luka Babić i Rok Stipčević. Nema ni naturalizovanih Amerikanaca Didija Drejpera i Olivera Lafajeta.

Aleksandar Petrovic

Veoma oslabljena će biti i Italija. Danilo Galinari je zbog pesničenja na pripremama slomio šaku i porušta Evrobasket, iskusni centar Andrea Barnjani je mnogo pao u formi i zahvalio se Mesini na pozivu jer je procenio da nema dovoljno vremena da se spremi, izostaće i Alesandro Đentile, koji je imao sezonu za zaborav.

Turci će na svom bunjištu morati da igraju bez verovatno dvojice najboljih igrača - Ersana Iljašove i Omera Ašika. Zbog povrede izostaje i Birkan Batuk.

Slovenija dolazi bez Zorana Dragića, Alena Omića, Jake Klobučara i Mirze Begića, neće biti ni Erazema Lorbeka, o čijem je povratku iz penzije bilo dosta priče ; Rusija bez Sergeja Karaševa, Viktora Hrijape i Sergeja Monje, koji su se povukli iz reprezentacije; Nemačka bez penzionisanog Drika Novickog, Pola Cipsera, Majka Cirbesa, Tibora Plajsa, Maksija Klebera.

Mavericks Jazz Basketball

Ni Crna Gora ne dolazi u najjačem sastavu, nema Milka Bjelice u rosteru, nema ni Nikole Pekovića, mada on ne igra košarku već godinama, zbog povrede stopala otpao je i Nemanja Radović.

Od reprezentacija od kojih se očekuju da budu u epizodnim ulogama i to jer su nekompletne izdvajamo Češku, koja dolazi bez Jana Veselog, Blejka Šilba, Petra Bende, Ondreja Balvina, Pavela Pumprle i Pavela Houske, Poljsku bez 'penzionisanih' Marčina Gortata i Marčeja Lampea, Finsku bez Hana Motole, koji je poodavno završio karijeru, Ukrajinu bez Kirila Fesenka, Belgiju bez Meta Lodžeskog, Veliku Britaniju bez Luola Denga, Bena Gordona i Džoela Frilanda...

Stiče se utisak da nikada nije bilo ovoliko otkaza i malera za jedno veliko takmičenje u košarci i baš iz tog razloga je veoma nezahvalno iznositi prognoze ko je od koga više oslabljen i kome će to najviše da šteti. No, to ne znači da do početka Evrobasketa na ovom portalu neće biti detaljnih analiza svake od ekipa, kao i procena oko njihovih konačnih plasmana.






Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

19 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Salvatore
Tuesday, 29.08.2017
12:06

Realno, Hrvati i Francuzi su najvise oslabljeni pa tek onda mi, Nemci i Spanci

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 29.08.2017
09:40

Ma imam osjecaj da cemo pokidati Evrobasket... jasno, tesko da cemo osvojiti, ali mislim imamo i dalje kvalitetne igrace i da cemo odigrati iznad ocekivanja.

avatar
Old_school
Tuesday, 29.08.2017
09:36

Ja predlazem da se prvenstvo odlozi za dogodine :)

avatar
MarkoSi
Tuesday, 29.08.2017
08:56

Definitivno je najveći udarac pretrpela Srbija, a potom Španija. Sada u ovoj konstelaciji može se desiti da medalju uzmu čak i Gruzini ili Izraelci. Očekujem veoma čudno Evropsko prvenstvo.

avatar
CELAVI DRVOSECA
Tuesday, 29.08.2017
08:09

Nisam video ko sve fali Francuzima, ali, svejedno je mrtva trka, a i Spancima nedostaje dosta njih...

avatar
gosfkcz
Tuesday, 29.08.2017
07:50

Macvan kapiten. Ne, hvala. Nemam nameru da gledam i nadam se da ce on ppdici pehar. Da ne mislize da je zbog partizana, stvarno ne bih imao nista protiv Milosavljevica ili Lucica (teoretski) ali Macvan kapiten?? Po meni je zbog njegovih ljudskih osobina to velika sramota.

avatar
Golzalo Higuain
Tuesday, 29.08.2017
06:28

ma treba ovo ukinuti, smjesan je ovo americki sport. čuj neće da dodju ccc

avatar
Тимотије Данканић
Tuesday, 29.08.2017
02:23

Ali zasto muceni Macvan kapiten pored Bogdana ili Jovica ? Bice cupavo ali kao i uvijek i u svakom sportu uzdamo se u nasu timsku igru koja ce nam donijeti medalju sigurno , nadamo se zlatnu i to da u finalu otresemo bracu Gasol . Ne treba biti tezak genije pa vidjeti da smo na 1 i 4 najtanji , na 4 pogotovo ali skrpicemo se nekako . Daj Boze da Bogdan i Bobi izdominiraju inace smo donji . Valjalo bi da Lucic odradi dobar posao na krilu jer se cini vrlo mocan ovog ljeta a da Jovic to sve orkestrira u fulu ...Bicemo pravi ne sumnjam a uz malo srece pored znanja kojeg imamo i sampioni ako Bog da ...

avatar
StormyLBZ
Tuesday, 29.08.2017
08:41

Mislim da si previse ambiciozan, ne polazem velike nade u nasu reprezentacije nakon toliko izostanaka

avatar
Тимотије Данканић
Tuesday, 29.08.2017
15:46

I dalje tu ima velikog potencijala za dobar rezultat ko god sta pricao a igraci su toga sami najbolje svjesni jer vrlo dobro znaju da su vrh evropske kosarke . Imas najboljeg beka u Evropi i centra koga niko ne moze cuvati . Bar to je nesto za pocetak i optimizam . Pleja koji je medju 5 u Evopi . Najboljeg centra mislim na defanzivu u Evropi poslije Ekpea Judoa . Ima tu materijala i iz drugog plana Lucic svakako . Nije Gudura za repku jos uvijek iako sam cigan ali u nedostatku boljih koristice nam svakako , nadam se da nece biti promaja defanzivno preko njega. Kritican je bas defanzivno. Potuci se pa sta Bog da ali imam puno povjerenje. A i 2. smo na svijetu i na OI valjda i to nesto znaci i utice psiholski na protivnika koliko god se cinilo nebitno . Spanace se svi plase u Evropi osim nas. Mojne pesimizam nije dobro generalno kamoli u sportu , sputa te da das sve od sebe i poslije ti bude zao.

avatar
MOE28
Tuesday, 29.08.2017
08:57

Da kapitensku traku nosi neko ko je bukvalno najkrace u reprezentaciji i ko nema apsolutno nikakav autoritet? Aludiram na Jovica. Ajde leba ti upali Disney crtace i mani se sporta.

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 29.08.2017
01:20

Mi veoma, veoma ubedljivo, pa ostali nek se redjaju kako im je volja :)

avatar
Steffi
Tuesday, 29.08.2017
00:23

Milosavljevic i Bircevic napolje, kad vec Stimac mora, mada imamo dva solidna centra, Stimac nije potreban.

avatar
Tuesday, 29.08.2017
00:14

Francuzi pa mi reka bih da je bas ono osakaceni. Ostali nekako da povrede otkazi, ali ne da toliko drasticno promeni snagu i cilj ekipe.

avatar
Ilic22
Monday, 28.08.2017
23:59

Au ljudi koliko kvalitetnih igraca nece igrati, ali mi smo najveci baksuzi!

avatar
CELAVI DRVOSECA
Monday, 28.08.2017
23:53