Srbija 3x3 - Bez pritiska, samo idemo po zlato!

Autor: Darko Mitrović
utorak 21.06.2022.
09:45
Izvor: Sportske.net, Nemanja Janošev

​ Kako drugačije?

OKS
OKS

Povezane vesti


Srpska 3x3 košarkaška reprezentacija učestovaće na Svetskom prvenstvu u belgijskom Antverpenu od utorka, 21. juna pa sve do 26. juna.

Biće to objedinjeno takmičenje u muškoj i ženskoj kategoriji i učestvovaće ukupno 40 reprezentacija, ravnomerno raspodeljenih po polovima.

Ipak, sve oči domaće javnosti biće usmerene ka muškoj konkurenciji gde selekcija Srbije napada svetski tron – još jednom. Kako vole da nazivaju našu zemlju u okvirima basketa „3X3 GOAT nacija“ je glavni favorit za ovajanje Svetskog prvenstva. Nešto što je Srbiji polazilo za rukom 2012, 2016, 2017 i 2018. godine, a 2014. su došli do srebra. Iznenađujuće, 2019. godine su se našli van pobedničkog postolja kada su  izgubili od Poljske. Tada je pomahnitali Majkl Hiks razorio naš tim.

Srbija će ovog puta biti u nešto drugačijem izdanju. Prevashodno, nema najboljeg basketaša ikada u ovom sportu Dušana Domovića-Buluta, kojem se Košarkaški savez Srbije zahvalio na svem učinjenom uz navedeni razlog da je vreme za neke nove momke i drugačije stilove igre od njegovog. Bulut je jedan od najvećih koje je ovaj sport ikada video i da kažemo, jedan od najzaslužnijih što je ovaj sport podignut na planetarnu lestvicu. Bulut sada uživa u Sjedinjenim Američkim Državama gde je takođe superstar i potpuno je van FIBA događaja, iako ga oni vrlo uvažavaju. Možda nema Dušana, ali Srbija ponovo dolazi u izuzetno snažnom sastavu predvođenom trenutno najbolje rangiranim basketašem sveta Strahinjom Stojačićem poznatijim kao „Dr Strange“. Zastrašujuće deluje ostatak rang-liste, gde se naša zastava proteže sve do četvrog mesta. Dejan Majstorović, Marko Branković i Stefan Kojić zajedno sa Stojačićem predvode svetsku listu, a u Top10 je su Mihailo Vasić koji zauzima sedmu poziciju i Dejan Ratkov koji je 10.

Glavni konkurenti našoj zemlji bi trebalo da budu Amerikanci i olimpijski šampioni Letonci, ali, basket je zaista nepredvidiv sport o čemu govori podatak da se čak 25 odsto duela završava „na jednu loptu“. Belgijanci kao domaćini su takođe opasni. Što se dama tiče, Amerikanke predvode listu favorita.

Osim naših basketaša, neophodno je napomenuti da će oči javnosti biti usmerene i ka rivalima koje mogu da naprave probleme srpskom timu. Tako Amerikanci imaju odličnog „Diska Domoa“, odnosno Dominika Džonsa. Nadimak je zaslužio po fascinantom radu nogu. Portorikanac Žilberto Klaveli je neko koga ne možete, a da ne primetite. Nosi naočare dok pleni talentom za basket, a ako meč dođe do tačke neizvesnosti, Portorikanci će se pobrinuti da lopta ide njemu u ruke. Holanđani se često oslanjaju na Dimea van der Horsa čija zakucavanja su postala njegov zaštitni znak, a tu su još i Tai Vinjard sa Novog Zelanda, Letonac Mauris Miezis, Poljak Prežemislav Zamojski...

Ono što znamo jeste da Srbija takmičenje počinje danas u 11.55 sati najranije, kada će se sastati sa Novim Zelandom.

Naš tim je apsolutini favorit, pa je od konačnog ishoda zanimljivija igra u AdmiralBet-u na ukupan broj poena. Kvota na više od 32.5 je 1.70.

Istog dana, od 14.55 bismo trebali da igramo sa Portorikom. U četvrtak slede dueli sa Brazilom od 12.20 i Francuskom već u 14.00. Za subotu je rezervisana nokaut faza, a finale se igra u 21.30 u nedelju. Kada je ženska konkurencija u pitanju, one igraju istog dana u 20.55.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke