Svakakve dočeke smo videli, ali najbolji je imao - Boža Maljković! Ljube i ne pitaju!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 20.04.2020.
12:31
Izvor: Sportske.net, slobodnadalmacija.hr

Mnogo nezaboravnih uspomena iza sebe ima naš proslavljeni trener Boža Maljković, sada predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, posebno iz vremena kada je vodio splitsku Jugoplastiku.

Epa/Georgi Licovski
Epa/Georgi Licovski

Povezane vesti

Juče se navršilo 30 godina od druge evropske titule koju je Božidar Maljković osvojio sa Jugoplastikom.

Bio je to F4 u Saragosi, gde je Jugoplastika najpre savladala Limož u polufinalu sa 101-83, a onda i Barselonu u finalu sa 72-67.

Tim povodom, Maljković je govorio u intervjuu za ''Slobodnu Dalmaciju'' i otkrio brojne zanimljive detalje vezane za taj period svoje blistave karijere.

Na primer, kako je izgledao doček za njega i njegov tim po povratku u Split, ali i neki kasniji, poput onog posle trijumfa sa Limožom tri godine kasnije.

''Doček je bio čudo. Bio sam prvak Evrope i u Limožu koji je veličinom grad sličan Splitu, ali Split je jedinstven. Ljudi ti daju srce na tanjiru, ljube te kao da si član familije. Kada smo s Limožom slavili, devojke, žene bi me pitale: "Monsieur, mogu li vas poljubiti!". U Splitu nisu ni pitale, samo sam se brisao od karmina. I prijalo mi je!'', otkriva Boža.

A pre fajnal-fora, imao je poseban način pripreme za svoje igrače. Bio je uveren u vrhunski kvalitet svoje ekipe.

''Tada sam prelomio da nećemo ići tamo skromno. Nisam hteo igrače rasterećivati kao pre Minhena. Rekao sam im: 'Majstori, sad smo već zreli. Izvolite, pa dobijte'. Došli smo u fazu gde je pola ekipe već moglo u NBA'', istakao je Maljković i dodao:

''Svi su zatvorili trening osim nas, ali ako trener nije spremio ekipu za F4 mnogo ranije, nije pravi trener!

Od hiljadu ljudi, polovina su bili NBA skauti. Ostali su 'paf' s kojom žestinom smo odradili trening i na kraju jaku seriju šprinteva, a sutra smo imali utakmicu. No, nisu znali je da smo mi i sutra u podne trenirali! Posle su mi u Barseloni pričali i moji igrači Solozabal, San Epifanio da su i oni pomislili šta ćemo li tek onda sutra na utakmici raditi. Bili smo besprekorno pripremljeni'', naglasio je Maljković.
-
Bonus 10

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke