''Zašto da ulažemo u vas ako ne igrate Evroligu''?

Autor: Darko Mitrović
petak 14.05.2021.
12:42
Izvor: Sportske.net

Dok FIBA, po običaju, ćuti, španska javnost diže glas.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

I dok je UEFA, makar privremeno, zaustavila projekat zatvorene evropske superlige, FIBA već decenijama ne uspeva da parira Bertomeuovoj Evroligi, koja je dominantna na Starom kontinentu, ali i koja sada namerava da se potpuno zatvori, praktično bez ikakve mogućnosti za sve ostale da se nadaju plasmanu u elitno takmičenje.

Uz sve to, najmoćniji klubovi sa evroligaškom licencom zahtevaju od prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua da od sezone 2023/24 ukine i Evrokup i da sredstva koja su ulagana u to takmičenje podeli evroligašima.

Takav plan je juče obelodanio španski ''El Mundo Deportivo'' i izazvao veliku pažnju u košarkaškoj javnosti širom Evrope, ali iz FIBA nema konkretnijih reakcija.

Pomenuti list je potom objavio novi tekst u kojem se analizira dosadašnji uticaj koji je postojeća Evroliga imala na ostatak Evrope i na nacionalne lige širom Starog kontinenta.

Između ostalog, postavljeno je i pitanje ko bi i zašto ulagao u ostale klubove, ako se unapred zna da ne postoji mogućnost da se kroz takmičenja, nacionalna, regionalna ili evropska plasiraju u Evroligu.

''Zašto ću ulagati u vas ako ne možete da igrate Evroligu, ako je vaš rast ograničen? Ovo ograničenje, suprotno suštini sporta, obeshrabruje isključene klubove'', piše ''El Mundo Deportivo''.

Kako sada stoje stvari, za razliku od fudbalskih velikana, evroligaši će isterati svoje, s obzirom da FIBA ne pokazuje da je sposobna da klubovima ponudi nešto što bi ih odvratilo od zatvrene Evrolige.

''Učinak Evrolige na Endesa ligu i njene timove je neosporan, ali špansko takmičenje je uspelo da napreduje zahvaljujući dobroj organizaciji, čvrstim saveznicima kao što su Endesa i Movistar i sjajnom upravljanju njenim događajima, pored velikog angažmana mnogih klubova. Mnogo su mračniji izgledi za ostatak Evrope, gde je Evroliga pre dve decenije unazadila dve vodeće lige poput Italije i Grčke, pretvorivši ih u senke onoga što su bile. Samo je Turska postigla napredak u ovo vreme, iako su je ekonomska kriza i devalvacija lire učinile nekoliko koraka unazad u poslednje tri godine.

Evroliga je veliko takmičenje, to je neporecivo, ali tako je bilo i kada nije bila zatvorena liga, kakva je postala, kada je dugi niz godina održavala mešoviti sistem, sa više prilika za velikane (u Španiji, na primer, dve ekipe su dobile trogodišnje mesto ako su prethodne tri godine bile najbolje u ACB-u), ali vrata su bila otvorena svima koji su to zaslužili na terenu. Ono što je postigao zatvaranjem pristupnih ruta davi ostatak evropske košarke'', piše, između ostalog, u tekstu ''El Mundo Deportiva'', koji je izneo i konkretne brojke iz prethodne dve decenije

''Brojevi ne varaju. U sezoni 2003-2004, košarkaški budžet Barse iznosio je oko 12-13 miliona evra, kada je većina ACB timova bila od 4 do 8 miliona. Sada je budžet Barse (i Real Madrida) oko 40 miliona evra, a u ACB retko koji tim može da dostigne 5 miliona, sa nekoliko oko 2 miliona u budžetu''.

Zamislite tek kakva će razlika biti ako se Evroliga potpuno zatvori, a da ne govorimo o našim klubovima.

Naravno, ako bi se ukinuo Evrokup, svi ostali koji su u tom takmičenju učestvovali tada bi bili prinuđeni da se okrenu FIBA takmičenjima, gde bi možda mogla da se pojača konkurencija, ali bez mogućnosti da se takmiče sa evroligašima teško da bi imali bilo kakvu perspektivu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke