Propuštena ''meč lopta'', Dela Vale presudio Zvezdi!

Autor: Darko Mitrović
subota 22.05.2021.
22:27
Izvor: Sportske.net

Zvezda pretila, bila je blizu, ali loš šut za tri poena ju je skupo koštao.

Starsport/Dragana Stjepanovic
Starsport/Dragana Stjepanovic

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da večeras osvoje titulu prvaka ABA lige, pošto su posle dve pobede u Beogradu, večeras poraženi u Podgorici od domaće Budućnosti rezultatom 75:71.

Budućnost je tako smanjila vođstvo Zvezde na 2:1 u pobedama, a četvrta utakmica polufinalne serije igraće se za dva dana, ponovo u Podgorici.

Crvena zvezda je u večerašnji duel ušla jača za Korija Voldena koji je prva dva meča propustio zbog povrede, ali ta povreda je ostavila traga i Amerikanac večeras nije odigrao na uobičajenom nivou.

Dugo je trebalo i jednima i drugima u prvoj četvrtini da počnu da pogađaju iz igre, a Zvezdino buđenje posle zaostatka od četiri poena razlike najavio je Ognjen Dobrić trojkom kojom je smanjio na 8:7. Zvezdin ofanzivni skok je potom sve više dolazio do izražaja, Radonjićev tim je to koristio, stekao je blagu prednost i poenima Davidovca stigao do vođstva od 19:15 na kraju poslednje četvrtine.

Početkom druge deonice Budućnost je, uz odličnu ulogu Luke Mitrovića uspela da napravi seriju 7:0 i pređe u vođstvo, ali onda je odgovornost u Zvezdinom napadu preuzeo Džordan Lojd koji je vezao pet poena iz teških pozicija i sasvim zaustavio nalet Podgoričana.

Ali, u samoj završnici druge četvrtine Amadeo Dela Vale se raspucao kod domaćih, pogodio je dve trojke i Budućnost je na odmor odnela tri poena prednosti - 35:32.

Starsport/Dragana Stjepanovic

Nije se dugo čekalo da Zvezda u trećem kvartalu anulira taj zaostatak, poveli su gosti u jednom trenutku i sa 44:41, ali kako se bližio kraj ovog dela igre Budućnost je ponovo preuzela kontrolu, Zvezda opet bez rešenja u napadu, što domaći koriste da naprave seriju 10:0 i stignu do vođstva od 51:44.

Ali, kao i u prethodnom meču u Beogradu, ekipa Budućnosti nije uspela da zadrži stečenu prednost, pa je Zvezda početkom poslednje četvrtine uspela da izjednači na 53:53, pri čemu je važnu ulogu i u odbrani i u napadu odigrao kapiten Branko Lazić.

Budućnost je potom uspela da vrati četiri poena prednosti , ali činilo se da bi posle petog faula Edžama i tehničke greške koju je pritom napravio, Zvezda mogla da ponovo uhvati priključak, međutim sledi novi nalet domaćih, ''začinjen'' trojkom Danila nikolića za 64:57.

Dejan Radonjić je reagovao tajm-autom, posle kog Dobrić smanjuje prednost domaćih, zatim Ivanović pravi prekršaj u napadu, pa opet Dobrić na drugoj strani pogađa dva slobodna bacanja i još jednom se prednost domaćih istopila - 64:61, na tri i po minuta pre kraja.

Nakratko je Budućnost vratila ''plus sedam'', a Dobrić na drugoj strani sa linije penala smanjuje na 68:64, na ulasku u poslednja dva minuta.


Već tada se ušlo u ''penal-završnicu'', smenjivala su se slobodna bacanja na obe strane, sve do minut pre kraja, kada Dobrić pogađa trojku i smanjuje na 70:69. Međutim, na drugoj strani istom merom uzvraća Dela Vale, da bi Lojd sa linije penala smanjio na 73:71.

Usledio je napad domaćih, umalo je Ivanović izgubio loptu, ali u poslednjem sekundu tog napada, Lazić pravi faul nad Dela Valeom, koji sa linije slobodnih bacanja pogađa za 75:71 i tu je sve bilo rešeno.

Dela Vale je sa 17 poena bio najefikasniji u ekipi Budućnosti, Ivanović i Nikolić su upisali po 11. U Zvezdi najbolji Džordan Lojd sa 19 poena, Dobrić se zaustavio na 17, a Davidovac 10, uz osam skokova. Lendri Noko je uz 10 poena imao i 11 skokova.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke