Zvezdo, na redu omiljena mušterija!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 18.11.2020.
09:41
Izvor: Boris Jovanović

Italijanskom velikanu nikako ne ide protiv Zvezde.

olimpiamilano.com
olimpiamilano.com

Povezane vesti

Kako god se zvali, Olimpija, Armani, nekada Bili, Simak, Trejser, Filips, po sponzorima, Milano je uvek bio krem evropske košarke. Poznat po strašnom rivalstvu sa susednim Varezeom (Ignjisom), ove dve ekipe su uz Real Madrid jurišale na evropske trofeje. Milano je bio uspešniji od Varezea u prvenstvu, ali u Evropi je krunu čekao od 1966. kada su pod “firmom” Simental Milano bili najbolji na Starom Kontinentu, pa sve do 1988. kada je dva puta Trejser u nizu savladao Makabi i 1988.uz triplu krunu trijumfova i na SP za klubove (takmićenje na kome su igrali Makabi, Cibona, Barsa, Žalgiris, ali i američki koledž Vašington).

Menjali su se sponzori i igrači, Saša Đorđević je tadašnji Filips Milano porazio sa Partizanom na “fajnal foru”, ali je sledeće godine sa Italijanima osvojio “Kup Koraća”. Posle je Stefanel, preuzeo klub, kupio licencu i iz svoje sekcije u Trstu doveo Bodirogu, Fućku, Nanda Đentilea, ali nisu uspeli ni da se dokopaju Fajnal Fora, iako su vratili titulu u Lombardiju.

Pokušavalo se i sa pulom vlasnika među kojima su bili Berluskoni, Morati, Armani i pokojni Kobi Brajant, ali osim jednog finala italijanskog šampionata, nije bilo pomaka, jedne sezone je i Saša Đorđević sedeo na klupi.

Čak se i legendarni Dan Peterson vratio iz penzije da pomogne kao trener, imali su i Skariola na klupi, Đorđo Armani je ostao jedini vlasnik, ali tih godina je Milano bio u senci neverovatnog Montepaskija iz Sijene. Tek kada je Sijena ostala bez svoje banke, moćnog sponzora, ponovo je centar košarkaške Italije bio u Lombardiji, Vratili su titulu 2014. posle 18 godina, od tada osvojili još dve i igrali četvrtfinale Evrolige. Milano je centar svega pa nikoga ne treba da čudi licenca za Evroligu, imali su velike ambicije, Etore Mesina se prošle godine posle pet sezona pomaganja Gregu Popoviču u Sparsima vratio u domovinu.

Baner

Pre toga je Simone Pjaniđani osvojio novu titulu, ali nije napravljen iskorak u Evropi.

Za Milano novac nije problem, i ove sezone sve vrvi od velikih imena, stigao je Kevin Panter, ali se u Italiju posle sedam godina, od toga pet u Feneru i par u NBA vratio Điđi Datome. Stigla je još jedna legenda u liku Ćaća Rodrigeza, tu je I naš Micov, kapiten Ćinćarin. Kajl Hajns je stigao iz CSKA posle sedam velikih godina,, tu je njegov zemljak LeDej, Šejvon Šilds, da ne nabrajamo, tim vrvi od odličnih igrača. Ali tako je bilo i nekih prethodnih godina, pa tim nije uspevao da napravi neke zapaženije rezultate. Pre Mesine, Repeša i Pjaniđani se nisu baš proslavili u Evroligi.

Armani je Zvezdina mušterija u Evroligi, to se sa pravom može reći. Menjaju se igrači i stručnjaci na klupi Italijana, ali rezultat je isti. Naime, Crvena zvezda je dobila svih pet mečeva protiv ekipe iz Milana u Evroligi. Nema veze gde timovi igraju, prošle sezone je u prvom delu Evrolige (meč u Beogradu nije odigran) srpski šampion spustio Italijane na 67 poena, u napadu su posao odradili Amerikanci Beron i Braun.

Ove sezone tim Etorea Mesine ima tri pobede i dva poraza, pogođeni su bili koronom, prošle nedelje nisu igrali protiv Himkija jer nisu mogli da putuju za Rusiju, pošto bi morali u karantin dve nedelje. Ali, Zvezda neće imati problema da igra u Italiji i posle poraza od Reala, nastavi svoju seriju trijumfa nad Armanijem.

baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Wednesday, 18.11.2020
17:16

Kako god se zvali, Olimpija, Armani, nekada Bili, Simak, Trejser, Filips, po sponzorima, Milano je uvek bio krem evropske košarke.
Nešto kao ILR Železnik,FMP,Reflex,Crvena zvezda Beograd,Crvena zvezda Diva,Zvezda MTS....znamo o kome se radi