Borba identiteta - CSKA Sofija VS. CSKA 1948

Autor: Milovan Longinov
nedelja 12.03.2023.
13:26
Izvor: Sportske.net

Duel dva CSKA u Bugarskoj.

Povezane vesti

Godine 2016. dogodio se jedan od najvažnijih krahova u istoriji bugarskog fudbala. Do skora najveći tamošnji klub CSKA iz Sofije je bankrotirao i bili su prinuđeni da se ugase. Klub koji je 31 put bio šampion svoje zemlje i koji je profilisao igrače poput Dimitara Berbatova, Stilijana i Martina Petrova, Emila Kostadinova, Luba Peneva i drugih više ne postoji pod tim DNK. Dugovali su 13.000.000 evra i nije bilo milosti za njih. Kako je tada isti vlasnik sedeo i na čelu Liteks Loveča, odlučio je da adresu tog tima locira u Sofiju i promeni ime u CSKA Sofija sa sve bojama i opremom usmrćenog velikana. Ipak, i dalje je to bio Liteks Loveč sa svim svojim igračima, ali su igrali na stadionu PFC CSKA i direktno bili u elitnom rangu.

Istog leta, navijači PFC CSKA, zajedno sa legendama bivšeg kluba, trenerima, igračima iz akademije itd, okupljaju se u Vojnom klubu u Sofiji, na mestu na kojem je 5. maja 1948. godine osnovan origninalni CSKA. Tako oni sada opet osnivaju klub pod nazivom FC CSKA 1948 i od sezone 2016/17 kreću iz četvrte divizije put ka profesionalnom rangu gde se i uspevaju naći četiri godine kasnije.

Danas, po šesti put u istoriji, CSKA Sofija i CSKA 1948 Sofija igraju u Prvoj ligi i ovog vikenda se sastaju u nikad uzbudljivijem meču do sada. Zašto? Oba kluba koja tvrde da su legitimni naslednik nekadašnjeg PFC CSKA Sofije su u borbi za titulu. Toliko različita, a opet, toliko slična misija. Naime, iako je i jednima i drugima stalo najviše do odličja, u ujedinjenoj su borbi protiv Ludogoreca koji suvereno vlada Bugarskom već 11 godina. Sada bi mogao da im dođe kraj.

Bugarski šampion je šokantno izgubio od Pirina minulog vikenda minimalnim rezultatom i smenili su slovenačkog trenera Antea Šimundžu, a posle deceniju vratio Ivajla Peteva. Trenutno zaostaju za CSKA Sofijom četiri boda i ukoliko Saša Ilić na gostovanju pobedi, trenutno, najomraženijeg rivala, može da ode na čak „+7“. Dodatno bi pobegli i CSKA 1948 koji bi u tom slučaju ostao na 45 poena, te bi razlika o 12 bodova verovatno bila nedostižna za klub formiran do strane navijača.

Ipak, o tome se ni ne razmišlja. Igraju na svom terenu koji je ove sezone, uz onaj od najvećeg rivala, prava tvrđava. Dočekali su svoje rivale 11 puta, a u devet navrata izašli kao pobednici. Dvaput je bilo nerešeno i to protiv dve Lokomotive – iz Sofije i Plovdiva. Udarna igla im je Ivajlo Čočev koji je sa 16 golova najbolji strelac lige.

Ali, ako neko zna kako je biti miran u situacijama kada je pritisak sa svih strana, onda je to Saša Ilić. Bez sumnje, legenda Partizana će pripremiti svoj tim da bude staloženiji nego ikada u trenucima kada je moguće da će se sezona odlučiti, ali i kada bi mogao da „padne“ konačan odgovor – ko je pravi CSKA?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke