Deli ih 2000 kilometara, ali spaja mnogo više od toga - kako su Betis i Seltik postali "braća"?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 16.09.2021.
16:40
Izvor: Sportske.net

Zeleno-bela veza.

La Liga
La Liga

Povezane vesti

Betis i Seltik će večeras po prvi put odmeriti snage, a interesantna je priča o tome kako su dva kluba postala "bratska" zahvaljujući gospodinu Manuelu Ramosu Asensiju.

Odgajan u Andaluziji, Manuel je pre čitavog veka otišao u jugozapadnu Škotsku odnosno gradić Damfris kako bi naučio engleski jezik. Upravo je na Ostrvu zavoleo fudbal gde je bio oduševljen Seltikom koji je često gledao.

U klubu je čak stekao i prijatelje, da bi po povratku u Sevilju imao veliku ulogu u radu Betisa na početku prošlog veka ne samo kao kapiten, već i jedan od osnivača kluba. Ekipi je trebalo nabaviti nove dresove, pa se Manuel dosetio prijatelja u Glazgovu koji su mu poslali zeleni i beli materijal od kojeg bi sašili dresove.

Do tada, Betis je nosio plave i bele, a od tada je postao prepoznatljiv po zeleno-beloj kombinaciji koja, igrom slučaja, dominira i na zastavi Andaluzije.

Da bi se razlikovali od Seltika, Španci su umesto horizonzalne izabrali vertikalne šare, ali samo jednom prilikom su nosili dresove praktično identične škotskoj ekipi. Bilo je to 28. februara 2017. godine na meču sa Malagom kada su obeležili Dan Andaluzije.

Povezanost dva kluba koje deli 2000 kilometara traje već duže od stotinu godina, tu su i pisma podrške jedni drugima preko društvenih mreža, ali tek će ove sezone Betis i Seltik odmeriti snage na terenu bez obzira na evropski pedigre obe ekipe.

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, Benito Viljamarin i Seltik Park čekaju dva spektakla, nadamo se i sjajna fudbalska predstava.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke