Finale pre finala – "Derbi Italije" u kupu

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.02.2021.
13:50
Izvor: Sportske.net

Pogled na mečeve velikana u kupu...

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Fudbal nas je baš častio ove sezone kada je u pitanju „Derbi Italije“, Najveća utakmica na Apeninima je četiri puta na programu, a draž daje činjenica da je ove sezone, Inter konačno ravnopravan, a možda i više od toga u odnosu na najvećeg rivala.

Inter je pre par nedelja dobio u šampionatu na „Meaci“, njihove šanse za titulu nisu bile veće u poslednjih deset godina, sa druge strane, Juventus ne treba otpisivati. Uspeli su da podignu glavu, ostanu u trci, mnogo toga će se rešavati u drugom delu šampionata, možda i 16. maja kada Inter bude gostovao na „Alijancu“ u drugom delu prvenstva.

Ali, pre toga dvomeč u polufinalu Kupa Italije, i s obzirom, uz dužno poštovanje Atalante i Napolija, na kvalitet timova, ovo je finale pre finala.

Obično se kaže da kup nije važno takmičenje u Italiji, odnosno kao i u svim drugim zemljama je izgubio na značaju, samo kada igraju Inter i Juventus sve je važno. Zbog toga će i Konte i Pirlo izvesti jake timove, Juventus ima dužu klupu, pa i mogućnost da izvede svežije igrače, ali imali su dosta povreda i za neke pozicije u timu, videlo se i u šampionatu na „Meaci“ nemaju adekvatno rešenje.

Inter će biti domaćin u prvom meču, revanš je naredne nedelje u Torinu, to je posledica boljeg plasmana u šampionatu iz prošle sezone, ali sada nema neku važnost, razlog je što će se oba meča igrati bez publike.

Juventus je mnogo uspešniji u međusobnim duelima sa Interom, ima značajno više trofeja u kupu, „Bjankoneri“ su trijumfovali 13 puta, ali od toga četiri trofeja u ovoj deceniji, pre toga su bez trijumfa u ovom takmičenju bili gotovo dvadeset godina. No prošla dekada je decenija potpune dominacije, pa je Juventus uz duple krune još par puta gubio u finalu.

Inter je u ovom veku četiri puta bio najbolji u pomenutom takmičenju, od ukupno sedam trofeja, ali je poslednji trijumf vezan za najbolju godinu u istoriji kluba, 2010. i doba triplete. Od tada ništa...

Zanimljivo da su dva vodeća strelca u takmičenju igrala za oba kluba, onaj najbolji, sa 56 golova „Spilo“ Altobeli sa Juventusom nije osvojio ništa, ali sa Interom je učestvovao u dva trijumfa u kupu Italije, a Roberto Bonisenja (48 pogodaka) je kup osvojio sa Juventusom, a titulu još početkom sedamdesetih sa Interom. Roberto Bađo je takođe osvojio kup sa Juventusom, sa Interom nije, dok je obrnuta situacija sa „Turčinom“. Legendarni „u turcu“, Roberto Anastasi je tri puta bio prvak sa Trapatonijevim Juventusom, ali su on i Altobeli predvodili napad Intera koji je 1978. osvojio kup.

Prvi put Juve i Inter su igrali u kupu 1936. na „Meaci“, dobio je Juventus. Baš kao i 1938. i 1941. ali su tada imali mnogo bolji tim od „Ambrosijane“ kako se zvao Inter, nateran od strane fašista da promeni ime.

Ako se gleda ukupan skor, odigrali su 31 meč u ovom takmičenju, Juventus je pobedio 14 puta, Inter 10. U finalu 1959. Juve je slavio sa 4:1, i to na „San Siru“, Ćervati, Sivori i „Velški div“ Džon Čarls su izbušili Mateucija i Del Poca koji je stao na gol u drugom poluvremenu.

Šest godina kasnije novo finale, tada je Inter imao jaču ekipu, bio je to „Čarobnjakov“ tim, dvostruki prvak Evrope, ali su se ponovo radovali „Bjankoneri“, Menikeli je odlučio, isključeni su „Stena“ Burgnič i Španac Del Sol nakon koškanja u finišu, a i na Juventusovoj klupi je sedeo Herera, onaj manje poznati Eriberto, Paragvajac.

Inter je početkom sedamdesetih prvi put izbacio Juve u kupu, bilo je 3:1 (Bjankoneri su dobili 2:1 u drugom meču), ali već sledeće godine se Juventus revanširao, posle remija u Milanu, pobeda od 4:2 na „Komunaleu“ za plasman u četvrtfinale. Juventus je te godine stigao do dva finala, u Beogradu od Ajaksa izgubio KEŠ, a u Rimu finale kupa od Milana na penale.

I 1975. i godinu dana kasnije, Juventus je izbacio Inter, 6:2, čuvena pobeda iz sredine sedamdesetih, ali je taj tim zaista bio neprikosnoven na Apeninima. Inter je dobio u Torinu, ali ih je Juventus pregazio na strani. Često su se timovi sastajali u kupu tih godina. Recimo 1977. Inter je dobio oba meča u četvrtfinalu, ali su izgubili „Derbi dela Madonina“ u borbi za trofej. Kupa su se dokopali sledeće godine u finalu su slavili protiv Napolitanaca.

Ali osamdesete su protekle u dominaciji Juventusa, tukli su Inter u sve četiri utakmice u kupu, odnosno izbacili ih dva puta početkom decenije, kao i još dva puta devedesetih i 2004. Interesantno, Inter i kada bi dobio jedan meč, uvek je padao u drugom, ili kada bi bilo nerešeno, Juventus bi prošao zbog gola u gostima ili zbog penala. Te 2004. su oba meča završena 2:2, „Zebre“ su prošle 7:6 na penale, ali nisu osvojili trofej, dobio ih je Lacio u dve utakmice u završnici takmičenja.

I kada se vratio iz Serije B, posle „Kalćopolija“, Interje recimo u sezoni 2007-08, izbacio Juventus iz kupa, ali ih je Roma zaustavila u finalu.

U godini „Triplete“, u januaru 2010. je Inter slavio sa 2:1 i na kraju konačno osvojio trofej.

U ovoj deceniji verovatno najuzbudljivije polufinale kupa, Juventus je dobio 3:0, Morata dva puta i Dibala su izrešetali Inter, ali je u revanšu servirana hrvatska osveta, Brozović i Perišić su nadoknadili prednost, u produžetku nije bilo golova, penali i ponovo slomljena srca navijača Intera, Palasio je jedini promašio, a Juve otišao u finale i do 1.1 trofeja u kupu preko Milana. Tada je u produžetku Morata dao gol za trofej i vratio se u Real, od ove sezone je ponovo u Juventusu i igraće verovatno u utorak.

Dakle, tradicija kaže Juve, ali ništa ne znači, kako rekosmo Inter je veoma dobar ove sezone, dobili su u šampionatu, imaju prednost u prvenstvu, mada rival ima meč manje, sve je zaista otvoreno, a za očekivati je da oba tima budu oprezna jer se u polufinalu, ponovimo, igraju dva meča.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke