Gvardiolino "hvala" protiv Liverpula

Autor: Milovan Longinov
nedelja 08.11.2020.
13:21
Izvor: Sportske.net

Sećanje na legendarni trenutak...

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Znate da Liverpul i Mančester deli pedesetak kilometara i vekovi industijske revolucije, prva pruga među gradovima, i rivalstvo oko ekonomske dominacije i izgradnje mančesterkog kanala, koji je donekle Liverpula ostavio bez posla i izazvao mržnju između gradova.

Negde u to vreme, tamo u poslednjih 15-tak godina 19. veka, Liverpul je dobio najvažniju utakmicu tog vremena, savladali su Njuton Helt i izbacili ga u niži rang. Taj klub je preteča Junajteda.

Sve ovo znate jer je bez dileme sudar Liverpula i Mančester Junajteda, kršten još i kao „bitka za Englesku“ najveća utakmica u tamošnjem fudbalu. Makar i Ser Aleks ostvario svoju nameru da skine Liverpul sa njihovog „jeb... prestola“, i makar od kada postoji liga u ovom obliku, „Đavoli“ imaju mnogo više uspeha u šampionatu od Redsa, temperatura uvek poraste.

Ali, šta sa tim ima Siti?

Pa, Sitijeva sudbina gradskog kluba, šmekera koji igraju ludo, lepo i prilično neuspešno je promenjena ulaskom arapskog novca. Da li je taj novac mogao da završi u Liverpulu?

Jeste, ali problem je bio što su Redsi već popustili pred Žileom i Hiksom, američkim biznismenima koji su mahali novce, obećavali da će biti različiti od Glejzera i završili neslavno, posvađavši se među sobom, na kraju su klub prodali zemljaku Džonu Henriju.

baner

Sve ono što je bio gubitak za Liverpul, Arsenal, predstavljalo je bingo za Mančester Siti, ravnoteža se promenila, a Engleska, na kraju i Evropa su morali da računaju sa novim upadom „varvara“ na svoju neprikosnovenu teritoriju.

Pep Gvardiola i Jirgen Klop su vodili bitke u Bundesligi, ali je Katalonac imao mašineriju, mada svoj boravak u Nemačkoj smatra za neuspeh jer nije stigao dalje od polufinala Lige šampiona, u tri godine u nizu. Jirgen Klop ga smatra najboljim trenerom na svetu, ali PL od trenera pravi monstrume, pa su i njih dvojica popustili.

Pep je optužio ligu da je dozvolila haos i zastrašivanje pre par godina kada je autobus sa igračima Sitija napadnut u uskim ulicama Liverpula, a poznata je i njegova reakcija kada je agresivno tresao ruke sudija posle meča, nakon poraza i pošto je Siti oštećen.

"Hvala vam, hvala vam", vikao je iznervirani Gvardiola.

Rahim Sterling Dzordan Henderson

Tenzija je bila takva da su se sutradan u kampu engleske reprezentacije potukli Sterling i Džo Gomez. Tuču je inicirao bivši igrač Liverpula, pa je morao da propustio utakmicu sa Crnogorcima jer ga je Sautgejt ohladio.

Inače u godini kada je Siti napadnut bakljama i kamenicama osvetu su servirali u vidu titule, za dlaku, ali je Liverpul osvojio Ligu šampiona, ono što je opsesija Gvardiole od odlaska iz Barse.

Prošle godine su Redsi zgazili rivale pa nije bilo puno razloga za tenziju, sporadično izbijaju prozivke između Klopa i Pepa, zavijene ipak u pristojnost, ako recimo uporedimo Murinjove ispade.

Zanimljivo da je Pep prinuđen da promeni svoje navike kada igra protiv Klopa, jer je dobio dosta lekcija od Nemca i u Bundesligi, pa i u Engleskoj. U svakom slučaju, iako je Siti dobio 4:0 letos u drugom delu prvenstva, nakon „restarta“, to ne znači puno, jer je titula bila rešena,. Liverpul je na kraju krajeva slavio kod kuće u prvom delu šampionata. Oba tima imala su svoje trenutke, sada odsustvo publike stvari čini težim, ali svejedno, sigurno je da nećemo gledati reprizu iz prošle sezone. Jer, iako je Siti loše startovao, oni imaju pet bodova manje, ali i meč manje od vodećeg Liverpula, pa će sve biti otvoreno...

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke